Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Spremao se na bijeg'

VIDEO Ubojici iz Đakova određen jednomjesečni istražni zatvor

Andrija Drežnjak
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/17
11.07.2019.
u 18:23

Najteži oblik istražnog zatvora određen mu je zbog bojazni od ponavljanja djela, jer mu se stavlja na teret dva kaznena djela, a postoji bojazan da bi mogao dovršiti ovo kazneno djelo ili počiniti neko drugo kazneno djelo

Andriji Drežnjaku, osumnjičenom za ubojstvo socijalne radnice đakovačkog Centra za socijalnu skrb Blaženke Poplašen i teško ranjavanje pravnika te ustanove Ivana Pavića sudac istrage osječkog Županijskog suda u četvrtak je odredio jednomjesečni istražni zatvor.

Tužiteljstvo je, nakon ispitivanja, protiv Drežnjaka predložilo određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od bijega i ometanja istrage te opasnosti od ponavljanja djela.

Pronađeni su dokazi koji nepobitno potvrđuju da je osumnjičenik počinitelj kaznenog djela, jer je kod njega pronađeno oružje, na mjestu zločina čahure, koje se povezuju s tim oružjem, a pri uhićenju kod njega je pronađena putovnica i veća količina novca, što upućuje da se spremao na bijeg, a i rođen je u BiH, izjavio je novinarima nakon ročišta glasnogovornik Suda Miroslav Rožac.
Dodao je kako postoje tri svjedoka, koji su ga vidjeli u Centru za socijalnu skrb, i kad je pucao u glavu žrtve Ivana Pavića, a koje osobno poznaje te mu je istražni zatvor određen i zbog utjecaja na te svjedoke.

Najteži oblik istražnog zatvora određen mu je zbog bojazni od ponavljanja djela, jer mu se stavlja na teret dva kaznena djela, a postoji bojazan da bi, s obzirom na svoja osobna i zdravstvena svojstva te eventualne bolesti koje treba utvrditi psihijatrijskim vještačenjem, mogao dovršiti ovo kazneno djelo ili počiniti neko drugo kazneno djelo, jer je došao u sukob s djelatnicima Centra, koji su na to upućivali, kazao je Rožac.

Na upit novinara rekao je kako je Drežnjakov branitelj pokrenuo pitanje osumnjičenikove ubrojivosti, ali da postoje okolnosti koje upućuju da je postupao kao razborita osoba, budući da je planirao ovo nedjelo, nabavio vatreno oružje i u Centar je došao s namjerom da ustrijeli dvoje djelatnika koji su povezani s njegovom skrbi i imovinom, a prikupljeni dokazi upućuju na to da je planirao bijeg. Pojasnio je kako će Drežnjakovu ubrojivost procijeniti sudski vještak psihijatar, dodavši kako se osumnjičenik u policiji i Državnom odvjetništvu branio šutnjom.

– Postoji osnovana sumnja da je 61-godišnji osumnjičenik 9. srpnja oko 12 sati u Đakovu vatrenim oružjem na podmukao način usmrtio djelatnicu (1969.) Centra za socijalnu skrb čiji je on bio štićenik i pokušao usmrtiti djelatnika (1984.) iste ustanove, a život mu je spašen hitnom liječničkom intervencijom – stoji u priopćenju DORH-a.

Drežnjak je priveden sucu istrage na Županijskom sudu u Osijeku.

– Kao da predsjednika vode – komentirao je novinarima okupljenima pred sudom.

Drežnjak je, podsjetimo, osam sati nakon ubojstva Blaženke Poplašen pronađen u polju uz autocestu na izlazu iz Đakova. Imao je pištolj, više od deset tisuća kuna i putovnicu pa  se pretpostavlja da je planirao pobjeći iz Hrvatske. 

Video – Andriju Drežnjaka dovode na ispitivanje 

 

Inače, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Đakovo potvrdila je da je u četvrtak korisnik prijetio djelatniku centra.

– Prijetnje smo prijavili policiji, ali ne bih o tome davala izjave, jer mi smo sami i jadni – rekla je Dubravka Petrović, ravnateljica Centra za socijalnu skrb, za 24sata.

Stravična tragedija u Đakovu raskrinkala je sve slabosti sustava. Četiri policajca PP Đakovo, među kojima je i načelnik Rudolf Kolarić, disciplinski će odgovarati zbog propusta u slučaju Andrije Drežnjaka. Naime, interna kontrola i stručni nadzor Ravnateljstva policije utvrdili su da je još 17. svibnja iz Centra za socijalnu skrb na adresu policije pismeno stiglo upozorenje da Drežnjak i njegov 95-godišnji otac često posjećuju Centar, verbalno su agresivni prema djelatnicima te da ''postoji mogućnost nabave oružja''. 

Nadzor je utvrdio da policajci nisu poduzeli sve što su trebali po toj dojavi. Načelnik Rudolf Kolarić na čelu je PP Đakovo više od deset godina, a i ostala trojica policajaca iskusni su s barem 20 godina staža. Kolege će za načelnika Kolarića reći kako je korektan i stručan, '"da nije takav, ne bi toliko godina vodio PP Đakovo". U kuloarima se priča kako ovo nije kraj smjenama u policiji zbog tragedije u Đakovu. 

Komemoracija u Centru za socijalnu skrb u Đakovu počinje u 13 sati, a tri sata poslije na mjesnom groblju u Selcima Đakovačkim bit će pokopana Blaženka Poplašen.

Ivan Pavić i dalje se bori za život.

- Stanje pacijenta je nepromijenjeno, nalazi se u teškom stanju te se i dalje provode mjere intenzivističkog liječenja - priopćili su iz Ravnateljstva KBC-a Osijek.

Zbog ubojstva socijalne radnice Blaženke Poplašen u Đakovu je danas dan žalosti. 

Video - Brat ubijene Blaženke: Uvijek je prijetio, nosio je noževe i sjekire po gradu

Komentara 19

Avatar VinkoL
VinkoL
14:38 11.07.2019.

I ovaj članak, a i onaj prije njega, dokaz su da pod hitno treba uvesti smrtnu kaznu. Ovakvi tipovi budu u zatvoru uživali na naš račun, a kad izađu - opet sve ponovo. Samo "injekcija".

AN
Antiflašist
13:50 11.07.2019.

Ukinuti davanja u novcu, pa da vidis kako ce se situacija promijeniti.

Avatar mr.sc.Vaso
mr.sc.Vaso
15:16 11.07.2019.

Baš je to super kad u centru žicariš a malo kasnije imaš 10.000 u džepu....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije