Naslovnica Vijesti Crna kronika

Ubijena socijalna radnica upozorila policiju da bi Drežnjak mogao nabaviti pištolj

Nisu u dovoljnoj mjeri i pravodobno poduzeli službene radnje, dok su rukovoditelji propustili kontrolirati i usmjeravati njihov rad te osigurati provođenje potrebnih mjera i radnji, izjavio je Ladislav Bece, načelnik PU osječko-baranjske
10. srpnja 2019. u 22:53 63 komentara 21205 prikaza
Načelnik PU osječko-branjske Ladislav Bece
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/14

Da bi Andrija Drežnjak (60) mogao nabaviti pištolj, iz Centra za socijalnu skrb Đakovo policiju su upozorili još 17. svibnja. Zbog propusta u postupanju po toj dojavi, discplinski će odgovarati četiri policijska službenika PP Đakovo, a među njima i načelnik Rudolf Kolarić koji je i smijenjen. Epilog je to izvanrednog nadzora unutarnje kontrole i stručnog tima Ravnateljstva policije koji su u utorak, isti dan kada je Drežnjak ubio socijalnu radnicu Blaženku Poplašen (50) i teško ranio kolegu joj pravnika Ivana Pavića (35), počelo "češljati" PP Đakovo.

Pucnjava u Đakovu Ubojstvo Pravnik je i dalje u teškom stanju nakon operacije, u Đakovu proglašen Dan žalosti

- Cilj izvanrednog nadzora bio je utvrditi jesu li policijski službenici te postaje ranije raspolagali informacijom o promjenama ponašanja počinitelja i njegova oca prema djelatnicima Centra. Utvrđeno je da je PP Đakovo 17. svibnja redovnom poštom zaprimila pisanu obavijest Centra za socijalnu skrb u kojoj je informacija o učestalim dolascima dvojice štićenika u Centar te da se oni ponašaju verbalno agresivno prema djelatnicima, kao i da raspolažu anonimnom informacijom o mogućnosti nabavke vatrenog oružja – otkrio je Ladislav Bece, načelnik PU osječko-baranjske.

Stručna služba je, nakon razgovora i uvida u dokumentaciju, zaključila kako je došlo do metodoloških propusta pri postupanju PP Đakovo.

- Nisu u dovoljnoj mjeri i pravodobno poduzeli službene radnje, dok su rukovoditelji propustili kontrolirati i usmjeravati njihov rad te osigurati provođenje potrebnih mjera i radnji. Zbog sumnje da su počinili tešku povredu službene dužnosti, donio sam odluku o pokretanju disciplinskog postupka protiv četiri policijska službenika, od kojih sam načelnika PP i policijskog službenika koji je dužio predmet udaljio s dužnosti – izjavio je Bece.

Teško je reći, dodao je, bi li propuštene radnje, da su poduzete, spriječile zločin.

Premijer Plenković primio izlaslanstvo komore, udruge i sindikata socijalnih radnika NADA MURGANIĆ 'Već danas smo dobili prijave napada na socijalne radnike i da su razbijena stankla'

- Trebali su se više angažirati. Cilj policije je da štitimo naše građane i ne možemo dopustiti nikakve propusta, osobito kad se radi o ljudskim životima – zaključio je načelnik, koji je večeras kazao i kako je ranjeni Ivan Pavić i dalje kritično.

Andrija Drežnjak sumnjiči se za teško ubojstvo i pokušaj teškog ubojstva, a oko 18.30 sati predan je pritvorskom nadzorniku u Osijeku.

Kada ga je interventna policija u utorak u 20.10 sati opkolila, stajao je u polju uz autocestu, na izlazu iz Đakova, a uz njega je bio ilegalni pištolj kojim je tog podneva počinio stravičan zločin – pucao ravno u glavu svojoj skrbnici, socijalnoj radnici Blaženki Poplašen i kolegi joj pravniku Ivanu Paviću u Centru za socijalnu skrb u Đakovu. Živio je od 920 kuna socijalne pomoći pa je pravi misterij kako to da je te noći u polju imao više od 10.000 kuna u džepu. Ponio je i putovnicu, pa policija zaključuje da je namjeravao pobjeći iz Hrvatske.

Đakovački Selci: Dan nakon ubojstva socijalne radnice Ubojstvo u Đakovu Ženska mreža: Krv socijalne radnice je na rukama sustava, nasilje se tolerira

Kada su mu stavili lisičine na ruke, Đakovčani su mogli mirno usnuti. Zbog straha za sigurnost, policija je u utorak blokirala sve službe u Đakovu s kojima je Drežnjak bio u kontaktu, a zaposlenici su poslani kućama.

Andrija Drežnjak stari je znanac policije, a u dosje mu je upisano nasilničko ponašanje, izazivanje požara, kao i ilegalno posjedovanje oružja.

Video: Marko Poplašen, brat ubijene Blaženke Poplašen

– Sve te prijave stizale su kroz dugi niz godina, čak i desecima godina. Očito je dugo problematičan, ali policija posljednjih 15 dana nije primila nikakve prijave da je opasan, da nekome prijeti ili da se negativno ponaša u Centru – ustvrdio je u srijedu ujutro Bece, dodajući da se u ovoj fazi teško može govoriti o motivu zločina.

No, pojavile su se neslužbene informacije koje navode kako bi se motiv mogao vrtjeti oko kuće u kojoj je Drežnjak živio s ocem, iako je u toj teoriji podosta nepoznanica koje policija tek treba provjeriti. Često je, potvrđeno nam je, posjećivao i gruntovnicu, ali tamo nikada nije bio neugodan. Ipak, zbog straha, ključ u bravu u utorak u 14 sati stavili su i u gruntovnici.

- Dolazio je uvijek provjeriti zemljišno-knjižno stanje, odnosno ima li kuću i je li ta kuća na njemu. I sve je bilo u redu – kažu naši izvori. Na upit znači li to da je strahovao kako mu netko želi uzeti kuću, odgovoreno nam je: "Ne, provjeravao je čisto zbog sebe...".

Pucnjava u Đakovu Zašto je pucao Ubojica je nosio ilegalni pištolj, deset tisuća kuna i putovnicu

Dok su socijalni radnici diljem Hrvatske dan nakon tragedije u crnini sjedili na svojim radnim mjestima, i tako ukazivali na težak položaj te struke, u đakovačkom Centru za socijalnu skrb sjedile su samo ravnateljica Dubravka Petrović i dvije kolegice. Pred zgradom lampioni i još uvijek parkiran automobil kojim je nesretna Blaženka u utorak stigla na posao...

– Na izmaku sam snaga. Blaženka je radila kod nas 20-ak godina. Preneraženi smo, svi smo u komi, naš kolega još uvijek se bori za život. Idući tjedan nam stiže tim za krizne intervencije da se pokušamo malo posložiti – kazala nam je ravnateljica Petrović. Blaženka Poplašen bila je godinama skrbnica Andreju Drežnjaku, kojemu je oduzeta poslovna sposobnost.
– Sve su naše stranke takve kakve jesu, mi smo već naviknuli, no da bi takvo nešto napravio, nismo očekivali– dodala je.

Video: Načelnik PU Osječko-baranjske o postupanju policije 

Roštilj
ZA SVA GODIŠNJA DOBA
Roštilj i kiša ne idu zajedno. Ili?

A1 izdvaja za Vas

 • Linomedo:

  Nije kriva policija, oni svakodnevno privode kriminalce, ali ih sudci puštaju na slobodu. Da je pet puta bio priveden, jučer bi opet bio slobodan.

 • predator57:

  Sa ovakvim zakonima, imam osjećaj bit će toga još i više.

 • Avatar magarac.jozo
  magarac.jozo:

  imam par rodijaka i prijatelja , malo jačih policajaca....sami kažu da oni svoj posao obavljaju savjesno i što bolje mogu... ali samo svoj posao.. poslije čovjeka sprovedu npr.na Oranice kod nekog suca i više nemaju utjecaj na predmet... a policija ... prikaži još! svašta zna, ali nemaju svjedoke ili dokaza..... a pod stalnim su pritiskom svojih šefova ili unutarnje kontrole koji se ne žele zamjerati ništkoristi udrugama koje štite sve kriminalce i delikvente, a ne normalnog čovjeka.....