Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skuplja obrana

Dan suđenja odvjetnicima država će plaćati i sedam puta više

\'16.09.2010., Zagreb - Dolazak ministara u Vladu RH na Markovom trgu u Zagrebu. Drazen Bosnjakovic, ministar pravosudja. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL\'
Davor Puklavec/Pixsell
04.05.2011.
u 08:15

Odvjetnici će dobivati polovicu nagrade koju inače naplaćuju po tarifi Hrvatske odvjetničke komore

Novim Pravilnikom o visini nagrade odvjetniku određenom za branitelja po službenoj dužnosti, koji je stupio na snagu početkom mjeseca, ministar Dražen Bošnjaković ispravio je nepravdu s obezvređivanjem njihova rada kad ih država angažira u slučajevima u kojima okrivljenici moraju imati odvjetnika, a nisu ga sami izabrali. Odsad će odvjetnici za obranu po službenoj dužnosti dobivati 50 posto nagrade koju inače zaračunavaju po tarifi Hrvatske odvjetničke komore.

Teže djelo, viša tarifa
– Sada je nagrada odvjetnicima za rad po službenoj dužnosti dotjerana na zadovoljavajuću razinu koja nije sramotna kao što je bila dosad odlukom bivše ministrice pravosuđa Vesne Škare-Ožbolt. To je dovedeno u normalne okvire kao što je bilo prije 2005., iako i sada odvjetnici participiraju s pola nagrade pokazujući time svoju socijalnu osjetljivost – kaže Leo Andreis, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore.

>>Odvjetničke tarife za obranu po službenoj dužnosti za dan rasprave

Tarifa se, uz ostalo, određuje ovisno o težini kaznenog djela za koje se okrivljeni tereti. Ako je moguće izreći kaznu do tri godine zatvora, odvjetnička je tarifa prema prijašnjem Pravilniku iz 2005. godine po danu rasprave bila 10 bodova (bod je 10 kuna), a po novome je 50. Za kazne do pet godina, umjesto 15, sada se dobiva 100 bodova, do 10 godina zatvora 150 bodova, a iznad 10 godina zatvora 200 bodova umjesto 30. Ako rasprava traje dulje od sata, na svaki započeti sljedeći sat prije se dodavalo 10 bodova, a sada će 25.

Podaci o tome koliko država troši na odvjetnike po službenoj dužnosti ne mogu se dobiti. Naime, u veljači smo objavili podatak dobiven iz Ministarstva pravosuđa kako je za troškove sudskih postupaka i vještačenja na svim hrvatskim sudovima lani iz državnog proračuna dano više od 100 milijuna kuna. Tu su, uz troškove branitelja po službenoj dužnosti, uključeni i "troškovi brojnih vještačenja, dolazaka svjedoka i vještaka na sud... te procesa u kojima se odustalo od progona ili su na kraju oslobođeni".

Razvlačenje postupaka
Nedvojbeno je da će troškovi višestruko narasti. Što je više težih kaznenih djela, to će češća biti obvezna obrana, ali i što se postupci više razvlače, troškovi plaćanja odvjetnika po službenoj dužnosti bit će veći. Naime, Zakon o kaznenom postupku propisuje da je odvjetnik obvezan za najteža kaznena djela za koja je moguće izreći dugotrajan zatvor, zatim u trenutku dostave optužnice ako se može izreći kazna teža od 8 godina zatvora, za suđenja u odsutnosti i dok god je okrivljeniku određen pritvor. A odvjetnik po službenoj dužnosti može se dodijeliti i kad po imovnom stanju okrivljenik obranu ne može sam platiti.

Komentara 16

Avatar stravaxx
stravaxx
08:23 04.05.2011.

kaj je je. škare ožbolt je napravila strašnu nepravdu. najosjetljivijji sloj društva je tako strašno zakinula i obezvrijedila njihov rad. sramota. ipak su to ljudi koji u ovoj jadnoj i osiromašenoj držvici najbolje žive, najplačeniji su i nejneosjetljiviji osim ako se ne tiče njihovog džepa. zato ministre svaka čast ovako nagraditi ovu sirotinju koja ni ne zna što je kontejner, osim da se u njega nešto baca što ti ne treba. tak se ide u evropu, bravo. sad smo konačno zatvorili poglavlje 23.

Avatar stravaxx
stravaxx
08:28 04.05.2011.

i sad nek netko kaže da treba studirati. možda i treba. ali vss ili vrag zna kak po novom nije ipak isto. završite li filozofski možete računati mjesečno na nekih 5500, šumarstvo, oko 6000, ekonomiju ovisno od 5000 do 150000 medicinu od 6500 do 20000 itd.... dakle 5, 6 godina studiranja i to je to. ali ako završite pravo, faks ko faks e onda vam je sjekira definitivno pala u med. tu nema ograničenja i svi fantastično žive a rezultat. e hebi ga braco nismo uspjeli. ali platiti treba....zatvoreno poglavlje 23.....

CI
cici14
08:36 04.05.2011.

Hm Sad su zagorci najeb***. Umjesto da prodaju pol bereka za sudovanje, sad buju morali prodati cijeli, pa onda na socijalnu skrb. Odvjetnici su krvopije i to je to.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije