Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA TRGU BANA JOSIPA JELAČIĆA

Dan prije lokalnih izbora sindikati javnih službi održat će veliki štrajk

07.05.2009.
u 12:20

Sindikati javnih službi nakon današnjih neuspjelih pregovora i mirenja s Vladom odlučili su nastaviti pripreme za štrajk koji će se održati sljedeći tjedan.

- Naši uvjeti bili su da se danas ili sutra nastave pregovori s Vladom, ali oni za nas nemaju vremena jer moraju šetati po Hrvatskoj. Ponudili smo im i subotu, ali ni tada neće imati vremena pa su stvoreni svi uvjeti da se održi štrajk - istaknuo je Branimir Mihaljinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske.

Početak štrajka trebao bi biti u srijedu 13. svibnja kad počinje štrajk u školstvu. Sutradan bi se štrajku trebali pridružiti i ostali sindikati, a kulminacija prosvjeda trebala bi biti 16. svibnja na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu.

Ujedno, 16. svibnja je i dan predizborne šutnje prije lokalnih izbora, međutim, sindikati su poručili da nemaju pravo šutjeti i tada će ih se vjerojatno jako dobro čuti.

Vilim Ribić opovrgnuo je napise u medijima da iza štrajka stoje oporbene stranke.
- Iza nas 'stoji' HDZ i HSS jer se s njima nismo dogovorili. Oni su proveli nasilje nad kolektivnim ugovorom i zato sad idemo u štrajk. Njima su usta puna zemlje znanja, a smanjili su plaće u školstvu, za razliku od Slovenaca ili Srba koji toliko ne govore, ali ne diraju plaće - poručio je Ribić.

Vlada je sindikatima ponudila pregovore u ponedjeljak, na koje su spremni otići, međutim, ako Vlada ne ponudi ništa novo, ništa više neće moći zaustaviti štrajk, poručili su sindikati.
Ostaje upitno hoće li Vlada premijera Sanadera u tjednu prije lokalnih izbora zadržati svoj tvrdi pregovarački stav ili će donekle popustiti kako bi prije lokalnih izbora uspjela uhvatiti određene političke bodove.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije