Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
postignut koalicijski sporazum

Dan prije isteka roka dogovorena kosovska vlada

Kosovo
LAURA HASANI/REUTERS/PIXSELL
02.02.2020.
u 12:35

Srpska lista, koja je osvojila svih 10 srpskih zastupničkim mjesta na izborima te je blisko povezana sa SNS-om Aleksandra Vučića, dobiva dva ministarstva

Vođe dviju najvećih stranaka u kosovskom parlamentu, stranke Samoopredjeljenje i Demokratske lige Kosova (LDK), u nedjelju su postigli koalicijski sporazum, dan prije isteka ustavnog roka za formiranje vlade.

Parlament, koji je izabran na izborima u listopadu 2019., glasat će o potvrdi vlade u ponedjeljak. "Dogovorili smo da ćemo izabrati novu vladu sutra u parlamentu", rekao je vođa Samoopredjeljenja i, prema sporazumu, budući premijer Albin Kurti na zajedničkoj novinskoj konferenciji s vođom LDK-a Isom Mustafijem.

"Već smo dogovorili sporazum, dogovorili smo se o svemu i dijelimo odgovornost unutar nove vlade", dodao je.

Kurti i Mustafa pregovaraju o koaliciji od izbora, a najveća je točka prijepora bila raspodjela resora. Vlada će imati 15 ministarstava, a Samoopredjeljenje i LDK dobit će po šest ministarstava, dok će tri ministarstva pripasti manjinama.

Srpska lista, koja je osvojila svih 10 srpskih zastupničkim mjesta na izborima te je blisko povezana sa SNS-om Aleksandra Vučića, dobiva dva ministarstva. 

Samoopredjeljenje će prepustiti LDP-u mjesto predsjednika parlamenta, iako je već postavljen njihov član.

"Vjerujemo da je to dobar sporazum, koji će omogućiti provođenje promjena potrebnih za našu zemlju", rekao je Mustafa. "Želimo da ova vlada bude uspješna i da barem ispuni očekivanja naroda", dodao je. Samoopredjeljenje ima 29, a LDP 28 zastupnika u parlamentu koji ima 120 zastupnika. 

Dvadeset je zastupnika manjina, za koje se ne zna u kojoj će mjeri podržati Kurtija, ali će vlada zasigurno imati stabilnu većinu.

Ključne riječi

Komentara 5

ZB
Zoki-Bijela
21:00 02.02.2020.

Sta kaze juzbasic na ovo i brat mu Vucic

Avatar ehlbert13
ehlbert13
16:53 02.02.2020.

Crnogorsko-Albanski savez na jugu i Hrvatsko-Bosanski savez na sjeveru su garancija konačnoga poraza velikosrpske fašističke ideologije (jedinog fašizma na Europskom tlu nakon II Svj. rata).Vojvodina pomno prati razvoj situacije...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije