Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Putinova ponuda Zapadu

Ako priznate da je Krim Rusija, Kosovo nije Srbija

Putin - Vučić
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
13.09.2016.
u 10:50

Građani Srbije već su desetljećima tradicionalno okrenuti prema Rusiji koju smatraju svojom velikom zaštitnicom. Pokazuje to i službena politika Beograda koja čini sve da država postane punopravna članica Europske unije, ali se u isto vrijeme ne odriče izuzetno dobrih veza s Rusijom. Građani Srbije podsjećaju i na potez službene Moskve koja je, odmah nakon završetka bombardiranja Srbije 1999., poslala naoružane i opremljene padobranske postrojbe koja su preuzele vojnu zračnu luku u Prištini.

Izjednačavanje statusa

Taj potez shvaćen je kao želja Rusije da se pozicionira na Balkanu, ali i jasna poruka da neće Srbiju ostaviti samu. Međutim, dalja događanja oko rješenja nekih gorućih pitanja u Europi i svijetu mogla bi sve to promijeniti.

Na neka od njih upozorio je i predsjednik Rusije Vladimir Putin u intervjuu američkom časopisu Bloomberg.

– Zapad ne želi priznati volju naroda na Krimu, kao što to čini u slučaju Kosova. Kad je riječ o Krimu, ne primjećuju se volja naroda koji živi na Krimu, gdje je 70 posto etničkih Rusa, a ostali govore ruski kao materinji jezik, da se pridruži Rusiji. Jednostavno ne žele to vidjeti. Na Kosovu možete uzeti u obzir volju naroda, ali ne i ovdje. Ništa se ne može činiti protiv volje naroda, ali neki od ruskih partnera izgleda da to ne razumiju – rekao je Putin u intervjuu koji je uzbunio Srbiju.

Ta izjava u Srbiji je shvaćena kao izjednačavanje statusa Kosova i Krima, ali i surovi pokušaj obrane ruskih interesa u svijetu po cijenu da međunarodna zajednica s Kosovom radi što želi.

– Putin brani načelo koje se tiče ruske politike i interesa Moskve, a ova izjava je ponuda za nagodbu oko statusa Kosova. Ona doslovno kaže: “Ako vi nama priznate Krim, imat ćete odriješene ruke da s Kosovom radite što želite”, rekao je za Blic srbijanski politički analitičar Dušan Janjić.

Kaže Janjić da je samo pitanje vremena kada će Rusija deblokirati pitanje Kosova u UN-u i koliko će i kako taj postupak naplatiti od Zapada.

Srbijanski diplomat Ninoslav Stojadinović smatra da je izjava Putina možda trenutak istine te kako će se Srbija kad-tad morati suočiti s realnošću da se mora opredijeliti i u vezi s poglavljem 35 i u vezi sa sankcijama Rusiji, a da onda neće biti ni podrške oko Kosova, ali ni oko Republike Srpske.

Neusporedivo veća važnost

Iako i Kosovo i Krim imaju sličan put, treba znati i kako Krim ima neusporedivo veću važnost za Rusiju od Kosova. Naime, na tome poluotoku u Crnom moru stacionirana je i moćna ruska crnomorska flota koja želi ponovno postati bitan vojni faktor u svijetu, pri čemu joj jedino izlaz na Crno more to omogućuje.

Usto, ova Putinova izjava dolazi i u vrijeme kada cijeli svijet pokušava riješiti pitanje rata u Siriji. Rusija i SAD upravo su postigli kompromis i dogovorili primirje u Siriji, gdje će trebati nešto i žrtvovati kako bi se nešto dobilo. Srbi strahuju da bi Rusija mogla žrtvovati “srpsko Kosovo”.

U vezi s budućnosti Kosova, ministar za EU u njemačkom ministarstvu vanjskih poslova Michael Roth u razgovoru za srbijanski Blic jasno je jučer poručio da Srbija neće ući u EU prije nego što normalizira odnose s Kosovom.

Komentara 146

DU
Deleted user
10:59 13.09.2016.

Sad će im porazbijati prozore na ambasadi u Beogradu.

Avatar Sputnik.news
Sputnik.news
11:44 13.09.2016.

Ruski referendum sa pistoljem uz glavu...haha..osim toga, Kosovo nije nitko anektirao...Kosovo je branio Zapad kako pravoslavci nebi napravili humanitarnu katastrofu istu kao u BiH. Rusi na Krimu nisu bili ugrozeni...

BI
bijeliptic
15:40 13.09.2016.

kosovo i nije srbija care putinu-

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije