Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Dan Hrvatske vojske: Građanima jamči sigurnost, na globalnoj razini pridonosi miru

U godinama nakon Domovinskog rata, Hrvatska vojska počela je procese transformacije u skladu s potrebom za racionalizacijom, kao i odlukom za pristupanje Sjevernoatlantskom savezu
28. svibnja 2020. u 13:25 1 komentara 1274 prikaza
Foto: Screenshot
Pogledajte galeriju 1/4

Danas se obilježava Dan Hrvatske vojske i Dan Hrvatske kopnene vojske (HKoV) povodom dana kada je 28. svibnja 1991. godine održana svečana smotra Zbora narodne garde (ZNG) na stadionu NK “Zagreb” u Kranjčevićevoj ulici.

jamac sigurnosti Hrvatska vojska zahvalila medicinskom osoblju: 'Vi ste naši heroji'

Hrvatskoj i svjetskoj javnosti tada su predstavljene prve brigade ZNG-a koje su u svečanom postroju prisegnule pred prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom

Osnivanjem ZNG-a stvorene su vojne snage za obranu napadnutih hrvatskih područja. Jačajući u hodu, hrvatske oružane snage ostvaruju uspjehe u nizu akcija i vojnih operacija, od zapadne Slavonije i Maslenice do operacija Ljeto i Zima te su naposljetku 1995. vojno-redarstvenim operacijama Bljesak i Oluja pobjednički okončale rat na hrvatskim prostorima. Postrojbe ZNG-a 3. studenog 1991. preimenovane su u Hrvatsku vojsku.

Hrvatska vojska RAZVOJ HRVATSKE VOJSKE Osniva se Sveučilište obrane i sigurnosti 'Dr. Franjo Tuđman'

U godinama nakon Domovinskog rata, Hrvatska vojska počela je procese transformacije u skladu s potrebom za racionalizacijom, kao i odlukom za pristupanje Sjevernoatlantskom savezu (NATO). Cilj je bio stvoriti malu, učinkovitu, mobilnu i modernu oružanu silu.

Tijekom proteklih 29 godina Hrvatska vojska izrasla je u respektabilnu vojsku koja svim građanima Republike Hrvatske jamči sigurnost, a na globalnoj razini pridonosi svjetskom miru, stabilnosti i sigurnosti sudjelujući u međunarodnim misijama i operacijama potpore miru, poručuju iz MORH-a te povodom današnjeg obilježavanja Dana Hrvatske vojske objavljuju video koji objedinjuje njezinu 29-godišnju povijest. 

usporedila
Ella Dvornik objavila koliko zarađuju YouTuberi u Hrvatskoj: 'Pa kažu da nađeš pravi posao'
PBZ CROATIA OSIGURANJE
NIKA ISTRAŽUJE
Jesu li uplate u obvezni mirovinski fond moja imovina?
  • Kvaka:

    Na globalnoj razini pridonosi mir....znači da i Amerika to radi jer smo s njima