Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dvije presude sanaderu

Dan D za nekad moćnog premijera

Ivo Sanader
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
22.10.2018.
u 06:30

Afere Hypo i HEP-Dioki danas će biti nepravomoćno okončane. U prvom postupku za Hypo dobio je tri godine zatvora, a u aferi HEP-Dioki terete ga s Robertom Ježićem

Malo se tko poput bivšeg premijera može “pohvaliti” činjenicom da je protiv njega pokrenuto pet sudskih postupaka. U većini njih sudilo mu se ili mu se sudi dva puta.

Nekada je bio najmoćniji čovjek u Hrvatskoj i odlučivao u svemu, kako u državi, tako i u stranci, a onda se gotovo preko noći pretvorio u simbol kapitalne korupcije koja je metastazirala u sve pore hrvatskog društva. Riječ je o Ivi Sanaderu, bivšem hrvatskom premijeru i bivšem šefu HDZ-a, koji se već osam godina hrva s hrvatskim pravosuđem.

I ono s njim, jer od 10. prosinca 2010. kada je uhićen na austrijskom autoputu, Sanader je prošao put od osumnjičenika i pritvorenika preko optuženika i osuđenika da bi na koncu još uvijek bio slobodan čovjek. Malo tko se poput bivšeg premijera može “pohvaliti” činjenicom da je protiv njega pokrenuto pet sudskih postupka. U većini njih sudilo mu se ili mu se sudi dva puta, a nijedan nije pravomoćno okončan.

Okončano u dva ročišta

Hrvatskom pravosuđu, što je posebna priča, za pravomoćno okončanje tih postupaka nije bilo dovoljno osam godina, a cijela ta trakavica garnirana je i “sukobima” pravnih mišljenja i dijametralno različitog tumačenja zakona u trokutu između zagrebačkog Županijskog, Vrhovnog te Ustavnog suda.

Sanaderova pravna situacija promijenit će se ovaj tjedan jer će se kolekcija nepravomoćnih presuda povećati za dvije. Naime, nepravomoćnoj presudi za aferu Planinska – u travnju 2017. osuđen je na četiri i pol godine zatvora, a presuda je trenutačno zapela negdje u bespućima Vrhovnog suda – dodat će se i nepravomoćne presude za afere Hypo i HEP-Dioki.

Obje nepravomoćne presude trebale bi biti objavljene danas u razmaku od svega sat vremena. Neobični je to kuriozitet, čije objašnjenje vjerojatno leži u činjenici da mu je u obje afere sudila ista sutkinja, Jasna Galešić.

Foto: Petar Glebov/Pixsell

U aferi Hypo riječ je o ponovljenom postupku, jer je prethodnu pravomoćno osuđujuću presudu ukinuo Ustavni sud, u paketu s osuđujućom presudom za Ina-MOL. Ustavni sud tu je odluku donio u srpnju 2015., a ponovljeno suđenje za aferu Hypo počelo je u ožujku 2018., dok ponovljeno suđenje za aferu Ina-MOL treba početi sutra.

USKOK Sanadera u aferi Hypo tereti za zloporabu položaja i ovlasti, “tešku” 3,6 milijuna kuna te ratno profiterstvo, a na prvom suđenju koje je počelo u studenome 2011. bio je osuđen na tri i pol godine zatvora. Vrhovni je sud kaznu umanjio za pola godine, a tu je presudu ukinuo Ustavni sud.

U slučaju da ponovno bude osuđen, kazna mu vjerojatno neće biti veća od one koja mu je izrečena na prvom suđenju. Mukotrpniji pravosudni put od afere Hypo imala je afera HEP-DIOKI, u kojoj je optužnica protiv Sanadera, Roberta Ježića i Ivana Mravka podignuta u svibnju 2012.

Riječ je Sanaderovu postupku sa zasigurno najviše odgoda, jer su ozbiljnih problema sa zdravljem imali i on i Ježić i Mravak, a na koncu i sudac koji je prvi dobio spis u rad. Mravak je prije početka suđenja umro, pa su na optuženičku klupu sjeli samo Ježić i Sanader. Suđenje im je napokon počelo 24. rujna, a okončano je nakon samo dva ročišta.

Tužiteljstvo tereti Sanadera da je naložio Mravku da Ježićevu DIOKI-ju da jeftiniju struju. Terete ga i da je naložio Mravku da HEP DIOKI-ju da i pozajmicu od 15 milijuna kuna. I Ježić i Sanader negiraju krivnju, tvrdeći da ih tereti samo iskaz Ivana Mravka, koji ne može biti podvrgnut ispitivanju jer je umro.

Zbog Mravkove smrti obrane su tražile i obustavu postupka, no sud im nije udovoljio, pa će se na objavi presude doznati i je li sud više vjerovao obrani koja tvrdi da protiv Sanadera i Ježića nema dokaza ili tužiteljstvu koje smatra da je Mravkov iskaz upotpunjen drugim dokazima.

Nakon burnog sudskog ponedjeljka, Sanadera čeka i zanimljiv utorak kada bi mu trebalo početi suđenje za aferu Ina-MOL. Osim njega, Zsolta Tamasa Hernadija, šefa mađarskog MOL-a, optužnica tereti da je Sanaderu dao 10 milijuna eura mita da bi MOL preuzeo upravljačka prava nad Inom. Sanader je zbog toga pravomoćno osuđen na sedam i pol godina zatvora, no presudu je ukinuo Ustavni sud.

Kada nastupa zastara

U međuvremenu Hrvatska je izgubila arbitražu s MOL-om, Vlada je prije gotovo dvije godine najavila otkup dionica Ine od MOL-a, što je ostalo mrtvo slovo na papiru, a Hernadi se iz Mađarske godinama ruga hrvatskom pravosuđu. On na optuženičku klupu u Hrvatskoj sigurno neće sjesti, ali će zato napraviti sve da se suđenje ne okonča tijekom 2019. kada po jednom pravnom tumačenju nastupa apsolutna zastara u tom predmetu.

No ima i pravnih stručnjaka koji smatraju da apsolutna zastara nastupa tek 2029., a dotad će valjda afera Ina-MOL ipak biti pravomoćno presuđena. Najkomotniju situaciju Sanader ima u aferi Fimi media, koja je zapela u pat-poziciji jer je Nevenka Jurak ozbiljno bolesna. Nastavak suđenja ovisi o njezinu zdravstvenom stanju, a suđenje je prekinuto u srpnju kada su se trebale iznositi obrane.

I tu je riječ o ponovljenom suđenju koje je počelo u lipnju 2016., jer je prvu nepravomoćnu presudu kojom je Sanader bio osuđen na devet godina zatvora ukinuo Vrhovni sud.

>> Pogledajte video i saznajte sve što trebate znati o mirovinskoj reformi

Ključne riječi

Komentara 54

BU
Budak
07:07 22.10.2018.

Imao je sve, obrazovanje, gard, inteligenciju i autoritet. Samo časti i morala ne. Mogao je napraviti čuda za RH a uništio je povjerenje.

Avatar Cat
Cat
08:52 22.10.2018.

Pojeo vuk magarca, bojim se.

Avatar krcedolac
krcedolac
07:36 22.10.2018.

Tresla se brda....još jedna "pobjeda" pravosuđa....bude oslobođen. Posve normalno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije