Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ikić-Baniček:

Baniček Bandiću: Nagradili ste ustaškog falsifikatora

Dan antifašističke borbe
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
1/26
22.06.2017.
u 22:40

Davor Božinović prije proslave u šumi Brezovica kazao je da je odbačen optužni prijedlog protiv gradonačelnice Ikić Baniček

Sjedeći pokraj ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića – koji je netom prije proslave obilježavanja Dana antifašističke borbe u šumi Brezovica kazao da je odbačen optužni prijedlog protiv gradonačelnice Kristine Ikić Baniček te da će se preispitati treba li zbog njega nekoga i sankcionirati – Milan Bandić pozorno je slušao svaku riječ.

Majica s likom Tita

Bez ikakve vidljive reakcije saslušao je i sisačku gradonačelnicu kada ga je prozvala za licemjerstvo kazavši da je “relativiziranje ustaških zločina otišlo tako daleko da neki samoproklamirani antifašist licemjerno dolazi tu među nas i polaže vijence, a nagrade daje ustaškim falsifikatorima povijesti kao što je Sedlar”.

Zaradila je gradonačelnica Baniček zbog svojih riječi pljesak, baš kao što su okupljeni bili zapljeskali kada je najavljeno da će biti jednim od govornika na današnjoj proslavi i kada je rečeno da je među okupljenima i bivši predsjednik Stjepan Mesić.

Smrt fašizmu, sloboda narodu – izgovorila je gradonačelnica prije no što se udaljila s govornice.

Dan antifašističke borbe
1/29

Ministar Božinović u Brezovicu je došao kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića, istarski župan Valter Flego bio je izaslanik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, a Jasen Mesić predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

Je li predsjednik Saveza antifašističkih boraca Hrvatske Franjo Habulin mislio na izostanak “prve postave” državnog vrha kada je kazao da je “jasno zašto su neki došli, a neki ne”, ostalo je visjeti u zraku.

– Trebali su biti ovdje. Sramota – prokomentirala je iz publike Katica Božić koja nam kaže da je godinu dana bila u Domovinskom ratu i da državu kavu danas imamo i nije sanjala.

– Došao sam odati počast hrabrim ljudima koji su stvarali temelje ove države – izgovara 72-godišnji Ljudevit Tršinski, član Udruge antifašista Zabok. Za današnju je proslavu Tršinski – kojemu je nadimak drug beogradski – odjenuo majicu s likom Josipa Broza na koju je stavio bedž “Stjepan Mesić – moj predsjednik”.

– Premijer je danas na vrlo važnom sastanku Europskoga vijeća – objasnio je ministar Božinović zbog čega šef Vlade nije došao u Brezovicu.

Došli da skupe – boce

– Govorio sam uime Istrijana i antifašista – odgovorio je župan Flego starijem čovjeku koji je iz publike zapitao zašto nema predsjednice. Skup je promatrao i Tomislav. Nedaleko od spomen-obilježja prodavao je knjige. “Jovanka Titova suvladarica” stoji 30 kuna, “Preko Psunja i Papuka” 50... Tomislav je čekao završetak govora i programa, ne bi li okupljeni u povratku zastali kod njegova stolića i kupili poneki primjerak. Malo dalje od njega stajao je Goran. Na stablo su on i supruga naslonili dva stara bicikla na kojima su se po suncu što je pržilo dovezli iz Siska. Na jednom je biciklu bila plastična gajba ukrašena hrvatskim i grbom EU, a u njoj velika crna vreća za smeće.

– Došli smo žena i ja prvenstveno zbog boca. Nezaposleni smo – stidljivo izgovara.

– Da je više ovakvih skupova – domeće pogledavši prema vreći.

A voda je išla “k’o luda”. Dijelila se besplatno, a dopremljeno je 2000 bočica. Nakon govora u kojem su istaknute vrijednosti antifašizma okupljeni su “navalili” na grah. Za to vrijeme uz cestu koja vodi do spomenika bio je antiprosvjed s kojeg je poručeno da je osnivanje prvog partizanskog odreda u Brezovici – povijesna krivotvorina.     

Komentara 334

ST
stefj
11:21 22.06.2017.

Veliki problem antifašizma kod nas je njegovo komunističko nasljeđe. Godinama je kod nas antifašizam izjednačavan s komunizmom, dok u demokratskom svijetu antifašizam postaje jedna od glavnih demokratskih tekovina, samim time nešto potpuno suprotno od komunizma... Dapače, komunizam je skoro isto kao i nacizam, te ima i puno zajedničkih načela kao i fašizam. Sukladno tome, bivši kadrovi i njihovi nasljednici ne mogu samo tako otvoreno zagovarati komunizam, te su im sada usta puna antifašizma, ali po njihovom shvaćanju. Oni viču i slave antifašizam, a istovremeno zatiru suprotna mišljenja, podržavaju bivši totalitarni sustav i sve zločine koje je isti radio... Zalijepili su si etiketu antifašizma i svatko tko kaže nešto protiv, odmah ga deklariraju fašistom. Potpuno isto kao što su radili u prošlom sustavu. Zahvaljujući tome, antifašizam je u Hrvatskoj teško kompromitiran i pitanje je da li će se ikada moći očistiti...

MA
Marko1337
10:26 22.06.2017.

titovi komunisti bili su najveći zločinci nad hrvatskima narodom i tragedija je to veća da njihove žrtve i taj narod mora i danas slaviti te titove zločince .

KR
kruti175
11:08 22.06.2017.

bal vampira

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije