Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODUPRIJELI BROJNI POLITIČARI

Damir Vanđelić osnovao udrugu, sprema li se za parlamentarne izbore?

Zagreb: Predstavljena Znanstveno-razvojna inicijativa ZRIN koju je osnovao Damir Vanđelić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/5
03.06.2022.
u 07:00

Znanstveno-razvojna inicijativa (ZRIN) ime je nove udruge koju je jučer predstavio Damir Vanđelić, bivši šef Fonda za obnovu te nesuđeni HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba

Znanstveno-razvojna inicijativa, skraćeno ZRIN, ime je nove udruge koju je jučer predstavio Damir Vanđelić, bivši šef Fonda za obnovu i Nadzornog odbora Ine te nesuđeni HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba. Predstavljena je kao neprofitna organizacija, no kako se o Vanđelićevim političkim ambicijama nagađa još od vremena kada ga se predstavljalo kao potencijalnog predsjednika tehničke vlade s kojom je tijekom krize oko sastavljanja vlasti nakon izbora parlamentarnih 2015. godine kalkulirala tadašnja predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, osnivanje ove udruge ponovo je pokrenulo nagađanja o potencijalnoj novoj političkoj stranci.

Žele povećanje plaća

Tomu svakako pridonosi i popis onih koji su se jučer našli na predstavljanju udruge, bilo kao članovi i osnivači, bilo kao podupiratelji. U upravnom odboru ZRIN-a su dekan zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva Gordan Gledec, profesorica na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta Vedrana Pribičević, nekadašnji državni tajnik za demografiju Marin Strmota i specijalist oftalmologije s Klinike za očne bolesti KBC-a Zagreb Ivan Škegro. A među onima koji su došli poduprijeti osnivanje udruge mnogo je političara. Viđeni su tako bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt, zastupnik Domovinskog
pokreta Stjepo Bartulica, bivši Mostovi ministri Slaven Dobrović i Tomislav Panenić, Dario Juričan...

Vanđelić ističe da osnivanje stranke u ovom trenutku nije u planu i poručuje da je cilj njegove udruge ponuditi prijedloge što bi trebalo napraviti kako bi Hrvatskoj bilo bolje. Ipak, ne isključuje u potpunosti mogućnost da će ZRIN prerasti u stranku, moguće čak i do idućih parlamentarnih izbora.

– Zasad to nije ideja, ali naravno da postoji takva mogućnost pobudi li naša udruga velik interes i pokrene lavinu – kazao nam je Vanđelić nakon predstavljanja udruge, na čijoj je web-stranici jučer svima koji to žele ponuđeno da se učlane u ZRIN, a već se prvog dana, tvrdi, pokazao velik interes. Uvjeren je da ovakva inicijativa može izroditi i 300 ljudi sposobnih da budu ministri, no naglašava da okupljenima u ZRIN-u cilj nisu funkcije, nego prijedlozi rješenja koja bi Hrvatsku u sljedećim godinama učinila funkcionalnijom i za život boljom zemljom.

– Da smo išli za funkcijama, ni Strmota ni ja ne bismo podnijeli ostavke u trenutku kada smo uočili da tu nema ničeg što bi bilo u interesu Hrvatske – objašnjava Vanđelić. Ističe da je ZRIN udruga koja okuplja ljude koji su do sada pokazali da imaju karakter i koji su bez mrlje u karijeri.

– Cilj nam je da plaće u Hrvatskoj u roku od osam godina budu bar 70 posto više nego danas i da u tom razdoblju dostignemo i prestignemo Sloveniju, a da bi se to ostvarilo, nužna je transformacija načina razmišljanja i ukorijenjenih tradicija, poput ove iz koje proizlazi pitanje: "A koju funkciju ti hoćeš?". Oni koji vode državu zadnjih 20 godina očito nisu uspjeli u tome jer ili nisu znali ili nisu htjeli obnašati svoje funkcije u interesu Hrvatske – govori Vanđelić.

Kao jedan od ključnih problema pritom navodi izostanak inkluzivnosti u vladajućim strukturama koje, kaže, šalju prijedloge u javne rasprave samo da bi se udovoljilo europskim uvjetima i pritom odbijaju sve sugestije koje ne dolaze iz njima bliskih krugova. Glavni cilj njegove udruge zato je analiza uzroka stagnacije Hrvatske i izrada programa za svaki pojedini resor, zbog čega je ona i prije osnivanja u medijima nazvana "Vanđelićevom vladom u sjeni". Hrvatska je, tvrdi Vanđelić, po svim parametrima neučinkovita i visoko korumpirana država što se, kaže, najbolje pokazuje u odgovorima na prirodne katastrofe poput poplava ili potresa. A jače integriranje u takvoj nam situaciji, uvjeren je, samo dodatno vezuje ruke i još nas jače pritišće uz europsko dno.

Ponudit će prijedloge vlasti

– U uvjetima visoke inflacije mi gubimo dio alata kojima monetarna vlast u suverenoj državi može intervenirati, a šira zajednica će ciljati na obranu vlastitih interesa – uvjeren je Vanđelić, koji ulazak Hrvatske u eurozonu s neefikasnim upravljačkim strukturama uspoređuje s ulaskom u ring na borbu s Mirkom Filipovićem bez ikakve pripreme.

Premda se u udruzi nadaju da će aktualna vlast i njezini ministri uzeti u obzir prijedloge koje će im udruga ponuditi, jasno je da je takav razvoj događaja teško očekivati, s obzirom na to da Vanđelić nije pretjerano omiljen u HDZ-u. U najvećoj stranci nikada mu nisu oprostili što je, nakon dugih pregovora, odbio prijedlog premijera Andreja Plenkovića da bude njihov kandidat za gradonačelnika Zagreba, čime ih je natjerao da rezervnog kandidata traže u posljednji tren.

>> VIDEO Cijene goriva od idućeg tjedna drastično rastu: Prosječan tank benzina bit će gotovo 100 eura

Komentara 6

BU
burza
08:39 03.06.2022.

Na takav cuspajz ne isplati se trosit rijeci

MR
MrkiMedo
08:45 03.06.2022.

Opet jedan "spasilac"! Koliko smo ih već imali? Petrov, Sinčić, Kolakušić, Tomašević....

DU
Deleted user
08:24 03.06.2022.

Svaka čast , al Dario Juričana? Mislila sam da je Vanđelić ozbiljan čovjek , kad ono prvi korak katastrofa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije