Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Dalić: pitanje zakona o privatizaciji Ine treba gledati u kontekstu odluke o otkupu mađarskog udjela

20. veljače 2017. u 15:45 4 komentara 153 prikaza
Martina Dalić
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Pitanje izmjene zakona o privatizaciji Ine, koje je nedavno zatražila Europska komisija, treba smjestiti u kontekst političke odluke hrvatske Vlade o otkupu mađarskog udjela u toj tvrtki, izjavila je u ponedjeljak u Bruxellesu potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić.

"Problem izmjene Zakona o privatizaciji Ine treba smjestiti u širi kontekst odluka i aktivnosti koje poduzima hrvatska Vlada, konkretno u kontekst političke odluke o otkupu mađarskoj udjela u Ini i da to provede učinkovito na način koji će zaštiti naše interese", rekla je Dalić odgovorajući na novinarsko pitanje o problemu Zakona o privatizaciji Ine.

Komisija je prije više od dva mjeseca uputila Hrvatskoj obrazloženo mišljenje, što je drugi korak u pokretanju postupka zbog povrede  europskih propisa, u kojem je zatražila da promijeni Zakon o privatizaciji Ine. Prema tom zakonu, državi su dodijeljene posebne ovlasti u Ini, uključujući pravo na veto u slučaju odluka tvrtke koje se odnose na prodaju dionica/imovine u vrijednosti koja prelazi određeni prag, što je prema Europskoj komisiji kršenje slobode kretanja kapitala i slobode poslovnog nastana.  

S obzirom na to da je u međuvremenu došlo do novih okolnosti, to jest da je Vlada donijela odluku o otkupu mađarskog udjela, s tim u vezi je početkom ovoga mjeseca ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović razgovarao s povjerenikom Europske komisije za energiju i klimu Miguelom Ariasom Caneteom.

Na upit što ako Komisija podigne tužbu protiv Hrvatske prije nego što se provede postupak otkupa mađarskog udjela, Dalić je rekla da "ne bi spekulirala o aktivnostima drugih tijela".  "Važno je u ovom procesu da Hrvatska ima jasan redoslijed prioriteta. Ministar Dobrović je bio i jest u komunikaciji s Komisijom. Tu se jednostavno radi o nekoliko paralelnih postupaka i aktivnosti koje sve vode k istom cilju", rekla je Dalić.

Dalić je u Bruxellesu sudjelovala na sastanku Vijeća za konkurentnost,  na kojem su nadležni ministri razgovorali o temama iz područja unutarnjeg tržište i industrije. Glavne teme su bile prijedlog nove uredbe o zaštiti potrošača u prekograničnoj trgovini te pitanje učinkovitosti javnih nabava.

>> Zoltan Aldott: Ina je junak hrvatske energetike, zadnjih godina uložila je 20 milijardi kuna

Doris Pinčić Rogoznica i Boris Rogoznica
snimili ih
Doris Pinčić i Boris Rogoznica uhvaćeni zajedno: 'Razlog nije razvod braka'
Zabavi se
Riješi kviz i doznaj kakav si frend, a one najkreativnije Aircash daruje s 500 kuna
  • kritika5:

    tako se brani "muž" gospodo

  • Deleted user:

    stotinu puta je ekonomičnije prodati udjel u ini nego da političari hrvatski upravljaju inom i ne samo inom,etc

  • Deleted user:

    ina je 1990 godine je bila ekonomski gigant a danas je ekonomski patuljak, te 1990 ina projekt je imala 1600 inženjera raznih profila a danas,,,,?????????????, etc hvala