Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tri pitanja

Dalibor Bišćan: sve bi se riješilo čišćenjem korita Une

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
18.03.2018.
u 07:15

Gradonačelnik Hrvatske Kostajnice odgovorio je na tri pitanja o čestim poplavama, kanalizaciji i sanaciji šteta

Zašto je Kostajnica posljednjih godina često pod vodom? Nedostaju li nasipi i koji je problem s kanalizacijom?

U gradu Hrvatska Kostajnica svi problemi s plavljenjem riješili bi se kada bi bilo dopušteno čišćenje korita rijeke Une. U susjednoj BiH, u kojoj je dopušteno šljunčarenje, ostaje sitni pijesak i šljunak koji voda nanosi u meandrima rijeke i to smanjuje volumen korita rijeke Une pa se tako gubi samo korito a voda se mora negdje razliti.

Nasipi bez pumpi velikih kapaciteta ne mogu riješiti problem jer je grad na takvom brdovitom terenu da ima velike količine pritoka tijekom oborina i topljenja snijega, pa bismo bez pumpi sami sebi još napravili “bazen” jer bismo spriječili otjecanje vode.

Postoje li planovi za izgradnju sustava obrane od poplava? Kada bi se mogli graditi? Najavili ste i rješenje problema kanalizacije, koje je to?

U tijeku su istražni radovi na obali, kasnije će se ishodovati građevinska dozvola, a u 2019. godini možemo očekivati gradnju nasipa. Izgradnjom nasipa na kanalizaciji bi trebala biti ugrađena klapna za povrat vode čime bismo riješili i taj problem.

Hrvatskoj Kostajnici nije bilo ovakvih problema s klizištima do sada. Jesu li građani sada u strahu jer je puno kuća na višem području. Što se može učiniti da se osjećaju sigurnima i kako će se sanirati aktivna klizišta?

Grad Hrvatska Kostajnica se cijelom svojom površinom nalazi na puzajućem terenu, ali u područjima građevinskih objekata nema otvorenih klizišta. Mislim da stoga i straha nema. Klizište koje se dogodilo nije posebna pojava za klizišta, tako nam tvrde stručnjaci, jer na klizištu zemlja ostaje uz brdo na kojem klizi, a ovdje se dogodilo odvajanje i nastanak novog brda. Nastalo klizište sanirat će se poslije prestanka oborina uz projektnu dokumentaciju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije