Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U KBC Osijek

Đakovčanin koji je boravio u Šangaju hospitaliziran pod sumnjom na koronavirus

KBC Osijek
Foto: Dubravka Petrić/Pixsell
1/3
02.02.2020.
u 14:56

Neslužbeno doznajemo da su dosad obavljena dva testa od kojih je jedan bio pozitivan, a drugi negativan. Treći test će se obaviti danas u Zagrebu.

Zbog bojazni od zaraze koronavirusom, u karanteni u KBC-u Osijek od subote je 26-godišnjak iz Đakova. On se 20. siječnja vratio iz Šangaja iz Kine, a u subotu je dobio temperaturu pa se odmah javio svom liječniku.

– Bolesnik je desetog dana po povratku iz Kine dobio temperaturu, jednokratno, 38 stupnjeva i postupili smo sukladno pravilima, odnosno kolege iz obiteljske struke su ga najavile u bolnicu, a mi smo ga primili i izolirali. Bolesnik je dobro, nema temperaturu danas, bez poteškoća, izoliran je i nadalje. Prvi rezultati testiranja, javljaju nam kolege, su negativni, očekujemo konačne rezultate večeras. S obzirom da je bolesnik dobro, planiramo ga, ako test bude negativan, i otpustiti kući – izvijestila je u nedjelju popodne Ljiljana Perić, predstojnica Klinike za infektivne bolesti KBC Osijek.

S obzirom da je taj pacijent samo jednom imao temperaturu, moguće je, ističe, kako je riječ samo o virozi.

U pitanju su, pojasnila je, dva provedena testiranja.

– Bolesnik je hospitaliziran u subotu, a u nedjelju ujutro smo poslali ponovno sve uzorke za izolaciju i očekujemo rezultat iz Zagreba oko 19 sati. A jučerašnji testovi potvrdni su negativni – dodala je.

VIDEO Studentica Anamaria Matušek iz kineskog Wuhana vratila se u Hrvatsku

U kontaktu su, dodala je, i s ministrom zdravstva Vilijem Berošem, a KBC Osijek i epidemiološka služba, poručuje, spremni su zbrinuti sve bolesnike koji njima gravitiraju.

– Nisam prvi put u ovoj situaciji, zaista smo se suočavali sa složenim situacijama i ne plašim se. Panici nema mjesta. Moguće je da virus stigne u Hrvatsku, nadam se da ćemo adekvatno spriječiti širenje virusa i da neće biti problema – zaključila je infektologinja Perić.

Podsjetila je kako je inkubacija koronavirusa 2 do 8 dana, a da i takva infekcija u zdravim organizmima može proteći kao blaga respiratorna bolest.

Nalaz će biti poznat večeras

Prvi orijentacijski nalaz muškarca u KBC-u Osijek, koji je sa simptomima gripe došao iz Šangaja, pokazao se pozitivnim na koronavirusom što je pak opovrgnuto kasnijom, kontrolnom provjerom. Drugi nalaz, kako neslužbeno doznajemo, pokazao je da ipak nije riječ o koronavirusu kod ovog pacijenta. Takvo što je moguće jer je prvi nalaz screening nalaz, ali muškarac je u osječkom KBC-u u karanteni izoliran te je uzorak za analizu na koronavirus poslan u Zagreb posebnim automobilom. Taj, treći, nalaz bit će poznat večeras i on će definitivno potvrditi radi li se o prvom oboljelom u Hrvatskoj od ove bolesti ili je ipak riječ o gripi, čije simptome ovaj muškarac pokazuje, a koji su uostalom vrlo slični simptomima koronavirusa.

Službeno u Hrvatskoj i dalje nema nijedan oboljeli od koronavirusa čiji broj laboratorijskih potvrđenih slučajeva u svijetu raste pa tako i u europskim zemljama.Ono što znanost dosad sigurno zna za ovaj virus jest da se prenosi kapljičnim putem, ali i da brzo umire na zraku te mu ne odgovaraju topli vremenski uvjeti.

Iz KBC Osijek apeliraju na građane i medije da se ne širi panika jer u ovom trenutku nema potvrde da je koronavirus stigao u Hrvatsku.

Putnica koja je u Zagreb preko Dubaija došla iz kineskog Wuhana nema simptome zaraze koronavirusom te će biti u kućnoj izolaciji još neko vrijeme. Ekspertni tim prije njezina dolaska u Zagreb provjerio je propisanu proceduru postupanja prema protokolu. Sve su službe na visini zadatka i sustav funkcionira, poručio je ministar zdravstva, prof.dr.sc. Vili Beroš koji apelira da se ne objavljuju neprovjerene informcije koje bi mogle uznemiriti javnost.

Ključne riječi

Komentara 28

GR
gragakarlovac
15:18 02.02.2020.

Bolje da ne dode do nas jer naše institucije nisu spremne

Avatar fidelio
fidelio
16:31 02.02.2020.

Kakvo sudstvo, takvo zdravstvo. Kriv je, na nije, ma je, ma sinkopa. Nadam se da čovjek neće završiti u zastari dok ne saznaju što mu je. Ili da virus ne pobjegne preko grane u BiH, gdje ga ne mogu izručiti na testiranje...

DU
dukenda
15:13 02.02.2020.

Zabranite ulazak svakome tko je u zadnjih 6 mjeseci boravio u Kini, a hrvatskim državljanima naravno omogućiti ulazak, ali u strogu karantenu od najmanje dva tjedna. Ako je Dubrovačka Republika mogla imati funkcionalnu i učinkovitu karantenu onda valjda i RH može sa suvremenom organizacijom i tehbologijom isto napraviti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije