Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neki završili i na hitnoj

Đakovčani jutros dobili čudne uplatnice za otplatu afere. Gradonačelnik: To je podvala drskih ljudi!

uplatnica
Čitatelj
27.05.2021.
u 12:29

Svim građanima gradonačelnik Đakova Marin Mandarić poručio je da uplatnicu poderu i da ni slučajno ne uplaćuju novac na navedeni račun.

Dragi građani, vjerujem da je i vas, kao i mene jutros, kad ste pogledali u svoje poštanske sandučiće, vrlo neugodno iznenadilo ono što vas je dočekalo, ova glupost, u potpisu sam, kao, ja. Vjerujem da ni ovog puta niste nasjeli na podvalu nekih vrlo drskih osoba koje su pokušale iznuditi od vas 253,32 kune, započeo je gradonačelnik Đakova Marin Mandarić jutros na konferenciji za medije.

Građani bi taj iznos trebali uplatiti zbog štete nastale internetskom prijevarom, kojom je Grad Đakovo oštećen za iznos od 50.000 eura. Na uplatnici piše: "Naknada za trošak John Smith". Naime, pročelnik za financije nasjeo je na lažni e-mail te uplatio 50.000 eura prevarantima. Naime, pročelnik za financije dobio je e-mail u kojem gradonačelnik Mario Mandarić od njega traži da izvrši hitnu uplatu na bankovni račun naveden u e-mailu. Pročelnik je s računa Grada prebacio novac na navedeni račun gotovo odmah i transakcija je provedena. U e-mailu je kao svrha uplate, bila navedena “pružena usluga Gradu Đakovu” i uz to napisano ime John Smith te inozemni bankovni račun koji je, kako je naknadno utvrđeno, s područja Velike Britanije.

Potpisani su on i dogradonačelnik Antun Galić, kandidati za novi mandat na listi HDZ-a. 

– Grad Đakovo odmah je obavijestio i nadležnu PU kako bi se poduzele radnje za pronalazak počinitelja i organizatora ove financijske prijevare. Obaviješteni su da trebaju u što skorijem roku putem sredstava javnog priopćavanja izdati obavijest da ne bi slučajno tko uplaćivao novac na navedeni račun. Napominjem, ovo nije ni račun Grada Đakova ni moj. Možemo samo pretpostavljati tko stoji iza ove vrlo drske podvale – nastavio je Mandarić.

Svim građanima poručio je da uplatnicu poderu i da ni slučajno ne uplaćuju novac na naznačeni račun.

– Jasno je to stoji iza ovoga. Gospođa Mirjana Adrić i njena klika, kojima ništa nije sveto, pa tako, dragi sugrađani, ni vi, ni vaše zdravlje. Jako sam se zabrinuo, nakon niza poziva, bojeći se da ljudima nije dobro, da im nije pozlilo. Neki su išli na hitnu kad su dobili ovu glupost na kućnu adresu. Bude li se ikome išta dogodilo zbog ovoga, platit će. Nije joj sveto ni vaše zdravlje, ni vi, eto koliko drži do vas. Cijelo sam vrijeme molio da kampanja ostane na primjerenoj razini političke komunikacije, da govorimo o programima, vizijama, ali neki se nikako ne mogu suzdržati. Ja sam naviknuo, to je bio moj izbor, ali vaš nije, i vaše zdravlje ne smije doći u pitanje – zaključio je Mandarić.

– I ja sam dobila uplatnicu u sandučić. Nemam nikakve veze s tim, ne znam tko je bio kreativan. Nemam potrebe za prljavom kampanjom, imam dovoljno argumenata. Činjenica je pak da nema dana da netko ne spomene aferu John Smith. Čim se spomene ime gradonačelnika Mandarića, građani se sjete Johna Smitha – izjavila je za Večernji list Mirjana Adrić koja će se u nedjelju sučeliti s Mandarićem u drugom krugu.

Prijevara u Đakovu

– Naš je službenik doveden u zabludu, na temelju lažnog e-maila isplatio je iznos koji ne možemo točno navesti zbog istrage. Utvrdili smo nedvojbenu pogrešku službenika koji je realizirao isplatu, a da prethodno nije obavio nužne provjere. Grad Đakovo oštećen je za taj iznos. Sve smo odmah prijavili policiji i državnom odvjetništvu te nam je rečeno da rade izvide i istražne radnje na međunarodnoj razini – ispričao je tada gradonačelnik Mandarić.

U e-mailu je, kao svrha uplate, bila navedena “pružena usluga Gradu Đakovu” i uz to napisano ime John Smith te inozemni bankovni račun koji je, kako je naknadno utvrđeno, s područja Velike Britanije.

PU osječko-baranjska samo nam je kratko potvrdila da su zaprimili prijavu iz Grada Đakova te da po njoj postupaju.

– Policijski službenici PU osječko-baranjske provode izvide na temelju prijave zaprimljene od građana, a po završetku izvida o svim utvrđenim činjenicama bit će obaviješteno nadležno državno odvjetništvo, stoji u priopćenju policije.

Kako su nam, pak, pojasnili pravni stručnjaci, ako se ispostavi da je broj bankovnog računa važeći i da je netko zaista htio izvući novac od građana, onda je tu riječ o kaznenom djelu prijevare. No, ako je riječ o predizbornoj igri, rečeno nam je, policija tu praktično nema elemenata za postupanje. 

Komentara 5

DU
Deleted user
14:12 27.05.2021.

znači riješenje je da podrapaš i zaboraviš, al da se kazni počinitelj, to ne. samo sklopi oči i spavaj. nije ništa bilo.

GE
geler203
12:54 27.05.2021.

Eto opet sam rekao istinu koja je bila i u glasilima i na TV a mene kaznili. Za ovaj slučaj reću ću, policija za 15 minuta saznaje tko je otvorio račun i taj je u buksi. Na pitanje zašto nije treba pitati one na vrhu.

JU
jurami30
12:44 27.05.2021.

Ovo je stvarno previše, tako jadno, tko je to osmislio i napisao? (30. lipnja) zar izbori nisu 30. svibnja. Ni ne čudim se, za nešto više treba ipak imati završen fakultet (a zet ima). Hvala Bogu, valjda ćemo još sutraa izdržati. Nije im uspjelo sa uplatnicama za Radio Đakovo, pa sad misle da će ljudi u ovo povjerovati. Zar to nije sukob interesa, kandidat za gradonačelnicu i direktor Radio Đakova?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije