Naslovnica Vijesti Crna kronika

'Dajte novac i sredit ćemo vam mirovinu...'

Predstavljali su se lažnim imenima, ali i lažnim funkcijama, najviše kao djelatnici Zavoda za mirovinsko osiguranje, službenici policije pa čak i kao službenici PNUSKOK-a i USKOK-a
11. listopada 2018. u 15:15 5 komentara 1621 prikaza
kune
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Službenici kriminalističke policije PU krapinsko - zagorske podnijeli su kaznene prijave protiv dvojice Oroslavčana zbog višestrukih prijevara, nakon čega su obojica završila u istražnom zatvoru.

Kako doznaje Zagorje.com od Željka Košutića, voditelja službe kriminalističke policije PU krapinsko - zagorske, riječ je o 42-godišnjem J.R. i 49-godišnjem Z.B. iz Oroslavja, koji su po raznim prijevarama već otprije poznati policiji i zbog kojih su bili osuđivani te izdržavali zatvorske kazne.

Policija Prevaranti Lažna bankarica prevarom bakici uzela 40-ak tisuća kuna

Oni su i dalje nastavili s raznim prijevarama, a da stvar bude bizarnija, čak su u zatvoru uspjeli prevariti i druge prevarante, 'cimere' koji su u isto vrijeme izdržavali kazne zbog 'sređivanja mirovina'. Jednom od njih zagorski je prevarant, naime, ponudio da mu 'sredi puštanje iz zatvora' jer 'ima veze'. Naivni cimer nazvao je svoju suprugu, koja je drugom oroslavskom prevarantu, koji je tad bio na slobodi, predala više desetaka tisuća eura kako bi joj suprug što prije izašao na slobodu. 

frank abagnale Bio je najbolji prevarant. Zato su ga i angažirali šefovi FBI-a

Nakon što su obojica ponovno bila na slobodi, koristili su više različitih načina na koje su varali ljude. Predstavljali su se lažnim imenima, ali i lažnim funkcijama, najviše kao djelatnici Zavoda za mirovinsko osiguranje, službenici policije pa čak i kao službenici PNUSKOK-a i USKOK-a. Posebno velik broj prevarenih odnosi se na slučajeve u kojima su dvojica osumnjičenih raznim osobama obećavali da će im 'srediti mirovinu' ili, ako su već u mirovini, da će im 'srediti veći iznos mjesečne mirovine', za što im je nekolicina Zagoraca isplatila razne iznose, od 7 do čak 16 tisuća eura, a jedna je žena čak podigla kredit, kako bi prevarantima isplatila traženi iznos za 'sređivanje mirovine'.

policija akcija 'Syracus' Slovenac i tri Hrvata otkriveni u velikoj prevari, za jednim se još traga

Nakon što bi primili novac i dalje su kontaktirali svoje žrtve te im lagali o svakom daljnjem koraku koji se poduzima da bi im se 'sredila penzija'.

Odgovornim osobama u nekim poduzećima, koja su se našla u poteškoćama, ali i jednom tzv. 'zelenašu', koji se bavio legalnim posuđivanjem novca, predstavljali su se kao djelatnici USKOKA. Govorili bi im kako se protiv njih pokreću postupci zbog kojih će završiti u zatvoru i platiti milijunske kazne, ali da oni to 'mogu srediti'. Tako im je, u jednom slučaju, spomenuti 'zelenaš' isplatio 50 tisuća eura.

tipkovnica pošiljatelji ucjenjuju MUP upozorava: Ne nasjedajte na ovu e-mail prijevaru!

Kako je ispričao Košutić, broj prevarenih Zagoraca penje se zasigurno na tridesetak, a isti broj prevarenih vjerojatno ima i u drugim dijelovima Hrvatske.

- Mi apeliramo na sve građane koji su prevareni da nam se bez straha od sankcija jave. Naime, na taj način pomoći će nam da u daljnjim istragama kako bi se prevaranti koji već godinama varaju ljude ovaj put zadržali u zatvoru na dulje vrijeme. Građani koji su žrtve prevare se ne trebaju bojati jer nisu počinili nikakvo kazneno djelo, obzirom da nisu dali mito ovlaštenoj osobi već su dali novac prevarantima. Ako žele pokušati doći do svog novca kojeg su dali prevarantima, jedini mogući način je da prijave prevaru i pokušaju putem nadležnih institucija tražiti obeštećenje. Ako zbog srama ili straha žrtve budu šutjele, mogu se pozdraviti sa svojim novcem - apeliraju iz PU krapinsko - zagorske.

Pogledajte video: Je li ovo najsmotaniji pljačkaš svih vremena?

[video: 26613 / Pljačkašu ispao pištolj]
Filmushka
PROMO
Video: Ovo su filmovi koje ćete moći besplatno pogledati na Filmushki

A1 izdvaja za Vas

  • ObrenM:

    Kako da se ne cuje nista o humanitarcu Dr Rubalu,radi kojeg su mnoge zene slusajuci ga na radiju-svrsavale.Koje novce je digao na laznim penziskim dijagnozama.Novac mu je ostao,a nesto malo je "gulio krompire"-omogucio- Zna se.

  • vk52:

    Onaj koji krade i onaj koji drzi lojtre su jednaki lopovi sve u prdekanu, to je prava demokracija. Ostalo je sve srbo komunisticki sistem koji na zalost joj uvijek funkcionira u HR. Zalosno ali istinito.

  • Aedes2017:

    U H.Zagorju ,barem polovica dijagnoza potrebnih za psihičke rehabilitacije ili udomljavanje...su l a ž n e !!! O tome mnoge stvari zna poznati radio voditelj,pjevač I ,dakako, psihijatar...ajd pogađate !