Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA REMORKER

Daj milijun i evo ti posao

zdravko livaković
Robert Anić/PIXSELL
26.10.2013.
u 14:10

Livaković, Mikulić i Sapunar sumnjiče se da su podijelili 24,5 milijuna kuna izvučenih iz HAC-a

Nismo krivi. I dokazat ćemo da smo poslovali po zakonu. To su rečenice koje su najčešće tijekom ispitivanja u USKOK-u izgovarali osumnjičenici u aferi HAC – Zdravko Livaković, Milivoj Mikulić, Stjepko Boban, Damir Kezele, Ivan Berket i Miroslav Bunić. Svoj šestorici sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je jednomjesečni istražni zatvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke.

Sofisticirana korupcija

USKOK je zasad predložio ispitivanje 90-ak svjedoka, a uz već spomenutu šestorku u aferi Remorker, onom njezinu dijelu koji se odnosi na HAC, osumnjičeni su još Igor Premilovac i Josip Sapunar. Prvi se brani sa slobode, dok je drugom jednomjesečni istražni zatvor određen početkom tjedna.

A ono za što se ta osmorka sumnjiči vrlo je sofisticirana korupcija, osmišljena za izvlačenje desetaka milijuna kuna iz državnog poduzeća, inače velikog gubitaša. Cijelu akciju je, kako se sumnja, osmislio Livaković, nekadašnji državni tajnik u ministarstvu kojim je vedrio i oblačio Božidar Kalmeta, bivši ministar prometa, a sadašnji gradonačelnik Zadra. Livaković je bio i predsjednik NO HAC-a, a sumnjiči se da je svoj plan izvlačenja novca iz državne tvrtke, koji je tada po svemu sudeći završavao u nečijim džepovima, u vremenu od 2005. do 2010. provodio u suradnji s Mikulićem, pomoćnikom ministra i članom uprave HAC-a, Sapunarom, članom uprave HAC-a, Bobanom, koji je također bio predsjednik uprave HAC-a, i Premilovcem.

Ovaj potonji osigurao je logistiku, točnije, osnovao je Remorker Internacional, na čije je račune sjedao novac različitih tvrtki kao što su Zagorje Tehnobeton, Osijek Koteks, Strabag i Viadukt. Te su tvrtke HAC-u zapravo plaćale neku vrstu reketa da bi dobile posao na pojedinim dionicama autoceste, čak i kad njihove ponude nisu bile najpovoljnije. Za poslove, od kojih je većina prema sumnjama istražitelja bila fiktivna, novac je uplaćivan na račun neke od tvrtki koje je osnovao Premilovac, da bi potom bio prebačen na račune Remorker Internacionala. Sumnja se da je iz HAC-a izvučeno najmanje 30 milijuna kuna. Od tog iznosa Premilovac je kao proviziju za sebe zadržao 5,5 milijuna kuna, dok je 24,5 milijuna predao Sapunaru, a ovaj je taj novac podijelio s Livakovićem, Mikulićem i Bobanom.

Za koga je bio novac

Je li novac bio namijenjen njima ili nekom drugom, nešto je što je zasad nepoznanica, kao što je nepoznanica i vodi li trag novca do zadnjih dana često spomenutog Božidara Kalmete.

Kako je u inkriminirano vrijeme funkcionirao HAC i kojim se metodama koristio, svjedoči primjer Osijek Koteksa. Oni su se, naime, žalili jer im je HAC kasnio s plaćanjem ranije obavljenih radova. Drago Tadić, direktor poduzeća, požalio se Sapunaru, ovaj pak Mikuliću, koji je zatražio da mu Tadić plati milijun kuna u gotovini, što je i učinjeno. Nakon toga Osijek Koteks je od HAC-a dobio 12 milijuna kuna, i to za natječaj na koji se nije ni javio. Preko Viadukta je pak izvučeno oko 23,2 milijuna kuna, koliko su iznosili preplaćeni radovi na Kalmetini, dok je na isti način preko Zagorje Tehnobetona izvučeno 1,2 milijuna kuna.

>> Otkrivamo kako su pokrali HAC!

>> Uhićena petorica, steže se obruč oko Kalmete

>> Premilovac ispitan u USKOK-u – dao dokaze o uplatama

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije