Naslovnica Vijesti Svijet

Dačić: Stvara se velika Albanija

Kosovo je dobilo poziv za sudjelovanje na summitu u Sarajevu kao i svih trinaest država-članica SEECP-a, no uz naznaku kako će ono biti titulirano fus-notom, odnosno naznakom da nema status kao i druge zemlje sudionice, što je za predsjednika Thaçija neprihvatljivo
09. srpnja 2019. u 17:19 22 komentara 1668 prikaza
Sarajevo: Sastanak ministara vanjskih poslova Procesa za suradnju u Jugoistočnoj Europi
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/12

Dvodnevni summit Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) u Sarajevu i na Jahorini, održava se u atmosferi političke nestabilnosti i svi se slažu kako neće riješiti ključne regionalne probleme.

Recep Tayyip Erdogan INCIDENT U SARAJEVU Sukob tjelohranitelja Erdogana i BiH policije, izvukli su i oružje

Bojkot Prištine i Tirane

Tim summitom BiH završava jednogodišnje predsjedanje Procesom suradnje u jugoistočnoj Europi, nakon čega bi vođenje ove inicijative trebalo preuzeti Kosovo, no uobičajena primopredaja dužnosti izostat će jer u glavni grad BiH nije stigao nitko od kosovskih dužnosnika koji bojkotiraju summit nezadovoljni načinom na koji ih tretiraju bosanskohercegovačke vlasti. Glavna zvijezda summita turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan u Sarajevo je jučer stigao uz neviđene mjere sigurnosti, a sa sobom je donio velike projekte za suradnju na Balkanu, ponajprije u ekonomiji, trgovini, prometu, infrastrukturi i ostalim investicijama vrijednima milijarde dolara.

Dolazak Erdoğana pozitivna je činjenica s obzirom na ekonomsku snagu Turske i njezino značenje za regiju. Predsjednik Erdoğan sastao se s članovima Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem, što analitičari smatraju izuzetno važnim za približavanje stavova triju članova Predsjedništva BiH s obzirom na to da među njima postoji veliko neslaganje i animozitet.

Posljednji Titov kuhar Ivan Molnar IVAN MOLNAR Posljednji Titov kuhar: 'Stari nam je znao ući u kuhinju i pitati: 'Dečki, je l’ si mogu sam ispeći jaja''

Od svih država-članica SEECP-a na sarajevskom sastanku samo njih pet zastupljeno je na najvišoj razini. Uz članove Predsjedništva BiH kao domaćine, na sastanku su predsjednici Turske Recep Tayyip Erdoğan, Slovenije Borut Pahor, Crne Gore Milo Đukanović i Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, dok Srbiju predstavlja predsjednica vlade Ana Brnabić, a Bugarsku premijer Bojko Borisov. Sve druge države uključujući Hrvatsku zastupljene su na razini predstavnika ministarstava vanjskih poslova.

U znak solidarnosti s Kosovom sudjelovanje na sarajevskom summitu u zadnji je trenutak otkazala i Albanija iako je prije najavljen dolazak predsjednika Ilira Mete. Kosovski ministar vanjskih poslova Behgjet Pacolli obrazložio je razloge zbog kojega ni on ni kosovski predsjednik Hashim Thaçi nisu doputovali u Sarajevo kritizirajući prije svega sadašnjeg predsjedatelja Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji je najsnažniji protivnik priznanja Kosova kao neovisne države pa je BiH stoga, uz Srbiju, jedina u regiji koja i dalje ustraje na takvoj politici.

Joška Broz Joška Broz Titov unuk otkrio što mu je djed priznao kao svoju najveću pogrešku

Dodik u svom stilu

Kosovo je dobilo poziv za sudjelovanje na summitu u Sarajevu kao i svih trinaest država-članica SEECP-a, no uz naznaku kako će ono biti titulirano fus-notom, odnosno naznakom da nema status kao i druge zemlje sudionice, što je za predsjednika Thaçija neprihvatljivo.

Milorad Dodik, u svom je stilu kazao kako nije presudno sudjelovanje Kosova na summitu, a ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić bio je daleko oštriji optuživši vlade u Tirani i Prištini da rade na uspostavi “velike Albanije”, a istodobno je zaprijetio kako ni jedno rješenje za status Kosova neće biti moguće provesti ako se o tome ne postigne izravni sporazum s Beogradom.

VIDEO Dačić za posjeta Zagrebu:

Joško Jeličić
DINAMO - ROSENBORG
Joško Jeličić uoči uzvratne utakmice: Spokojan sam, jači smo individualno i momčadski

A1 izdvaja za Vas

  • turko:

    bolje velika albanija nego velika srbija.

  • Menjik:

    niste se toliko brinulo kad ste pokušavali stvoriti veliku srbiju!

  • kesizubac:

    Stvarali su veliku Srbiju, a stvorili veliku Albaniju.....😂😂😂