Naslovnica Vijesti Hrvatska

Dačić predsjednici: Vratite prvo Srbe u Knin, pa onda pričajte o srpskom predsjedniku

Navodeći podatke popisa iz 1991., Dačić je rekao da je tada u Kninu živjelo 37.888 Srba i samo 3.886 Hrvata, dok je danas u Kninu 11.612 Hrvata i samo 3.555 Srba
10. rujna 2018. u 20:58 160 komentara 18111 prikaza
Ivica Dačić
Foto: Srđan Ilić/PIXSELL

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović treba prvo odgovoriti na pitanje kako to da Hrvati danas čine većinu u Kninu, a tek potom komentirati govor srbijanskog predsjednika Aleksandara Vučića o Kninu i šahovnici, poručio je u ponedjeljak srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić.

Aleksandar Vučić ODGOVOR VRHA Vlada se osvrnula na Vučićeve izjave: 'Jalova i promašena provokacija'

Navodeći podatke popisa iz 1991., Dačić je rekao da je tada u Kninu živjelo 37.888 Srba i samo 3.886 Hrvata, dok je danas u Kninu 11.612 Hrvata i samo 3.555 Srba.

"Što je to ako nije etničko čišćenje? Vratite prvo Srbe u Knin, pa onda pričajte o srpskom predsjedniku", poručio je Dačić hrvatskoj predsjednici u povodu njezina komentara Vučićevog govora na Kosovu.

"Kad izgubite rat, za to se plaća cijena. Visoka, najviša", naglasio je Vučić u nedjelju na Kosovu, a ilustrirajući posljedice ratova po Srbe, rekao je kako se "danas u Kninu vijori šahovnica koje tamo nikada nije bilo, u Sarajevu je broj Srba 50 puta manji, a u Prištini ih živi svega nekoliko".

Kolinda Grabar-Kitarović K. Grabar-Kitarović: 'Hrvatska zastava vijorila se u Kninu i prije Vučićeva govora i vijorit će se ubuduće'

Grabar-Kitarović izjavila je u ponedjeljak da se ne namjerava spuštati na razinu da komentira govor srbijanskog predsjednika na Kosovu i kazala da on za Hrvatsku nije relevantan.

"Ja ne vidim zašto bi on uopće bio relevantan za Hrvatsku, zašto bi gospodin Vučić trebao nametati teme u Hrvatskoj. Mi imamo svoja pitanja, bavimo se Hrvatskom, bavimo se hrvatskim putem u prosperitet, želimo dobre odnose sa Srbijom, sa srpskim narodom", rekla je Grabar Kitarović.

Ona je poručila kako "neće dopustiti" da  joj "Vučić nameće bilo kakve teme" kojima će se baviti niti će se "spuštati na tu razinu" da komentira Vučićeve govore jer misli "da on o samom sebi najbolje govori".

VUČIĆEV GAZIMESTAN 'Milošević je bio veliki lider. Danas se u Kninu vijori šahovnica koje tamo nikad nije bilo'

Na poruke iz Hrvatske u povodu Vučićeva govora reagirao je i srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin, ocijenivši kako "zemlja koja se ponosi proterivanjem 250.000 svojih državljana ne može razumjeti politiku Aleksandra Vučića koja poziva na mir".

"Na dan Vučićeva govora u Kosovskoj Mitrovici Hrvatska je službeno u nazočnosti Mirka Norca, zločinca osuđenog za svojeručno ubojstvo nenaoružanih srpskih seljaka, slavila obljetnicu Medačkog džepa - dana kada je zaklano blizu 100 srpskih civila. Oni koji se ne mogu odreći ustaštva ne bi smjeli govoriti o europskim vrijednostima", rekao je Vulin.

Kako prenose Večernje novosti, Vulin je rekao da "nasljednicima ustaša vrijednosti antifašizma ne mogu pripadati".

IPAK STIGAO Vučićev Gazimestan – obilazi Srbe na Kosovu zbog rudnika i elektrane

"Hrvatska politika kao uvredu prima svakog Srbina koji ima hrabrosti govoriti istinu, a kada je taj Srbin Vučić, onda ne može sakriti duboke komplekse. Kada vidimo histeriju s kojom hrvatsko vodstvo napada Vučića, znamo da je na dobrom putu", rekao je Vulin.

Poduzetnik
Kviz
Jesi li rođeni poduzetnik ili radije radiš kako ti drugi kažu?

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar ironmaiden
  ironmaiden:

  A zašto bi ih vratili. Otišli su 1995. godine (nakon što su razarali Hrvatsku 4 godine) i nitko ih nije željan ovdje.

 • Avatar RuAF
  RuAF:

  Jedno teško pitanje za Malog Slobu. Koliko je Srba živjelo u Kninu prije dolaska Turaka?

 • Marsijanac:

  Moj Dacicu; koliki je %%% srba bio u Vojvodini prije 1918? Vratite imanja 380,000 Nijemaca koje ste pobili ili raselili. poslije WWII.