Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
shema školskog voća

Đaci se navikli na voće, no ravnatelje čude cijene

04.10.2013., Osijek - Ministri Tihomir Jakovina, Zeljko Jovanovic i zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik podijelili voce ucenicima prvog razreda OS Ljudevita Gaja.  Rijec je o promociji pocetka provedbe Sheme skolskog voca. Photo: Davor Javorovic/PI
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
11.04.2015.
u 23:15

Agencija: Plaćamo 38,13 kuna (bez PDV-a) potpore po učeniku, više od toga ne priznajemo, Hrast: Čuli smo da su jabuke bile i 20 kuna kilogram

U I. OŠ Varaždin djeca znaju da ih srijedom uz užinu pod velikim odmorom čeka i komad voća. Ispočetka su voće jeli u društvu nastavnika u razredu kako bi stekli naviku.

– Sad im je voće nakon obroka najnormalnija stvar – kaže ravnateljica Karmen Hans-Jalšovec. Voće i povrće u školama najmanje jedanput tjedno osigurao je projekt Ministarstva poljoprivrede, a nakon nižih, od ove školske godine uveden je i u više razrede pa su tako u "Shemu školskog voća" trenutačno uključena 293.052 učenika iz 773 od 884 škole.

Predviđeni su troškovi 14,4 milijuna kuna, od čega 90 posto daje EU, a ostatak država. Ravnatelji s kojima smo razgovarali pozdravljaju projekt, no neki od njih upozoravaju na neuobičajeno visoke cijene voća koje im stiže u škole.

Popis dobavljača

– Načelno je projekt u redu jer djeca redovito dobivaju voće, no je li baš ekonomski isplativ s obzirom na visoke cijene u usporedbi s onima koje se mogu dobiti na tržištu, to je pravo pitanje. Kalkulacije bi trebalo izraditi Ministarstvo koje je odabralo dobavljače. Nama kao školi je svejedno jer ništa ne plaćamo. Imamo pravo samo na odabir nekoga od dobavljača s popisa. Kako kriterij ne može biti cijena jer na nju ne možemo utjecati, odlučili smo se za tvrtku koja nam je najbliže – kaže ravnatelj OŠ Nedelišće Ivica Paić.

Ladislav Ilčić, vijećnik Hrasta u Gradskom vijeću Varaždina, čuo je, kaže, da su cijene jabuka dosizale i 20 kuna za kilogram. – Zatražio sam zato službeni odgovor – napominje Ilčić.

Prema podacima koje je prikupio Gradski ured, prosjek cijena jabuka u varaždinskim školama kretao se od 3,50 do 6,50 kuna. OŠ Ljudevita Gaja iz Krapine među rijetkim je školama koje nisu u projektu jer bivši ravnatelj nije potpisao ugovor.

– Nevezano uz taj projekt, mi sad tražimo lokalne OPG-ove koji bi nam dostavljali svoje voće, i to ne po desetak kuna za kilogram jabuka. Trebalo bi pitati zašto su cijene u nekim školama visoke i otkud ta roba dolazi – kaže ravnateljica Dragica Belošević.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, koja provodi projekt, odabrala je preko javnog poziva 34 dobavljača, među kojima su i velike tvrtke i mala obiteljska gospodarstva. Isplaćivat će im se 38,13 kuna (bez PDV-a) potpore po učeniku.

Skladištenje i transport

– Svaki trošak iznad tog iznosa ne priznajemo. Cijene formiraju dobavljači i u prosjeku ne odskaču bitno od onih na tržnici ili u supermarketima – tvrde u Agenciji. U cijenu dobavljač mora uračunati i troškove skladištenja, pakiranja i transporta. – Dosad je administrativnom kontrolom utvrđeno da je isporučeno 726.563 kilograma voća i povrća – napominju u Agenciji.

U obrtu Jabuka mala iz Bjelovara kažu da nude realne cijene. – Nešto sami proizvedemo, a ono što nemamo kupimo od drugih – kažu u toj bjelovarskoj tvrtki.

>>Hrvatska dobila 1,36 milijuna za dijeljenje voća i povrća u školama

>>Voće i povrće za djecu od 1. do 8. razreda

Komentara 5

NV
novo vriijeme
23:27 11.04.2015.

38 kuna po učeniku je 1kg mrkve, 2 kg jabuka, 1kg cvjetače, 1 kg mandarina, 0,5 kg krušaka, To je 2kg povrća i 3,5 kg voća što je podjeljeno na 150 dostatno za 13 povrčnih i 23 vočna obroka a a oni im daju u 4 vočna i povrćna obroka Znači za ovaj novac bi mogli davati učenicima svaki drugi šklski dan povrće i svaki škloski dan voće . Mrzim kada se uskraćuje iz dječijih usta i moram ovo napisati Jakovini.

Avatar samo.zvonko
samo.zvonko
07:28 12.04.2015.

Do kada misle krasti i uzimati provizije. Misle li ikada išta zaraditi poštenim radom ili svojim sposobnostima i pameću. Sarmotno.

BH
biserka halas
08:37 12.04.2015.

stvarno zalosno da na djeci se broji da jedno djete pojede 1 jabuku dnevno 5 dana =5 jabuka u jedan kg ide sest jabuka koliko ucitelji I profesori pojedu a koliko nose kuci svojoj obitelji u lazi su kratke noge ko laze taj I krade mislim da bi bilo dobro postaviti jednog zastitara ako nije I on krumpiran veliki pozdrav

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije