Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
posljedice Otkazivanja

Đaci koji nisu mogli na natjecanja zakinuti su pri upisu u srednju

Ilustracija
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/2
05.06.2020.
u 23:13

Otkazivanje državnih natjecanja učenicima koji su već stekli pravo izlaska na ta natjecanja jednostrana je odluka državnih tijela koja učenike lišava prava izlaska na natjecanja i ni na koji način nije njihova krivnja pa ih se ne smije niti kažnjavati niti diskriminirati u odnosu na učenike koji su bili u istoj situaciji proteklih godina

Kako se Hrvatska ponaša prema najboljim učenicima, onima koji su uložili dodatni trud i vrijeme u znanje? Tako da ih kažnjava i diskriminira i šalje im poruke da se rad ne isplati, a znanje ne cijeni. Otkazivanjem natjecanja znanja zbog koronavirusa dio osmaša je ove godine doveden u podređeni položaj, a primjena Pravilnika o elementima i kriterijima za upis u srednje škole, čiji članak 16. kaže da učenici koji ostvare 1., 2. i 3. mjesto na natjecanjima imaju izravan upis, a svi ostali koji su bili na natjecanjima dodatni bod za upis u srednje škole, protuustavna je i protuzakonita, smatraju pravni stručnjaci.

Ni njihove, kao ni sugestije ostale zainteresirane javnosti u sklopu e-savjetovanja o izmjenama Pravilnika koje bi mogle barem donekle popraviti situaciju u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, na čelu s ministricom Blaženkom Divjak, nisu uzeli u obzir te i dalje tvrde kako je kriv virus te da nisu mogli utjecati na situaciju.

U ožujku je Agencija za odgoj i obrazovanje u dogovoru s Ministarstvom donijela odluku da se odgode sva natjecanja, zbog čega nisu održana ni neka županijska te većina državnih natjecanja, osim nekih sportskih, da bi sada spominjali mogućnost da se ona održe u jesen. Za osmaše je tada prekasno i dio njih bit će žrtva diskriminacije.

- Primjena članka 16. Pravilnika bez nužnih izmjena bila bi suprotna načelima zabrane diskriminacije, pravne sigurnosti i legitimnih očekivanja, zagarantiranih Ustavom, Zakonom o odgoju i obrazovanju i odlukama Ustavnog suda RH - tvrdi prof. dr. sc. Iris Goldner Lang, redovita profesorica Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Otkazivanje državnih natjecanja učenicima koji su već stekli pravo izlaska na ta natjecanja jednostrana je odluka državnih tijela koja učenike lišava prava izlaska na natjecanja i ni na koji način nije njihova krivnja pa ih se ne smije niti kažnjavati niti diskriminirati u odnosu na učenike koji su bili u istoj situaciji proteklih godina i koji će na temelju Pravilnika imati veće šanse pri upisu u srednju školu.

Zašto se onda jednostavno riječ da dodatni bod imaju učenici koji "sudjeluju" u državnom natjecanju ne tumači kao "kvalificiraju"? To je bio, naime, jedan od prijedloga u e-savjetovanju oko izmjena spomenutog Pravilnika, koji nije ni uzet u razmatranje.

- U slučaju nedavanja bodova osmašima kvalificiranima za državna natjecanja, najbolji osmaši bit će diskriminirani u odnosu na dvije skupine djece: one koji su ove godine stekli bod kvalifikacijom i izlaskom na sportska državna natjecanja te u odnosu na djecu koja su u 5., 6. ili 7. razredu stekla bod na temelju kvalifikacije i izlaska na državna natjecanja. Ako se situacija ne ispravi, doći će do povrede načela zabrane diskriminacije zajamčenog Ustavom i Zakonom o odgoju i obrazovanju koji propisuje da pravo upisa u prvi razred srednje škole imaju svi pod jednakim uvjetima - upozorava prof. dr. sc. Iris Goldner Lang.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije