Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Đaci koji nisu mogli na natjecanja zakinuti su pri upisu u srednju

Otkazivanje državnih natjecanja učenicima koji su već stekli pravo izlaska na ta natjecanja jednostrana je odluka državnih tijela koja učenike lišava prava izlaska na natjecanja i ni na koji način nije njihova krivnja pa ih se ne smije niti kažnjavati niti diskriminirati u odnosu na učenike koji su bili u istoj situaciji proteklih godina
05. lipnja 2020. u 23:13 0 komentara 459 prikaza
Ilustracija
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Kako se Hrvatska ponaša prema najboljim učenicima, onima koji su uložili dodatni trud i vrijeme u znanje? Tako da ih kažnjava i diskriminira i šalje im poruke da se rad ne isplati, a znanje ne cijeni. Otkazivanjem natjecanja znanja zbog koronavirusa dio osmaša je ove godine doveden u podređeni položaj, a primjena Pravilnika o elementima i kriterijima za upis u srednje škole, čiji članak 16. kaže da učenici koji ostvare 1., 2. i 3. mjesto na natjecanjima imaju izravan upis, a svi ostali koji su bili na natjecanjima dodatni bod za upis u srednje škole, protuustavna je i protuzakonita, smatraju pravni stručnjaci.

Čeka ih neizvjesno ljeto Prvi put u povijesti: Osmaši će čekati do kraja srpnja da se upišu u željenu srednju školu

Ni njihove, kao ni sugestije ostale zainteresirane javnosti u sklopu e-savjetovanja o izmjenama Pravilnika koje bi mogle barem donekle popraviti situaciju u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, na čelu s ministricom Blaženkom Divjak, nisu uzeli u obzir te i dalje tvrde kako je kriv virus te da nisu mogli utjecati na situaciju.

U ožujku je Agencija za odgoj i obrazovanje u dogovoru s Ministarstvom donijela odluku da se odgode sva natjecanja, zbog čega nisu održana ni neka županijska te većina državnih natjecanja, osim nekih sportskih, da bi sada spominjali mogućnost da se ona održe u jesen. Za osmaše je tada prekasno i dio njih bit će žrtva diskriminacije.

- Primjena članka 16. Pravilnika bez nužnih izmjena bila bi suprotna načelima zabrane diskriminacije, pravne sigurnosti i legitimnih očekivanja, zagarantiranih Ustavom, Zakonom o odgoju i obrazovanju i odlukama Ustavnog suda RH - tvrdi prof. dr. sc. Iris Goldner Lang, redovita profesorica Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Otkazivanje državnih natjecanja učenicima koji su već stekli pravo izlaska na ta natjecanja jednostrana je odluka državnih tijela koja učenike lišava prava izlaska na natjecanja i ni na koji način nije njihova krivnja pa ih se ne smije niti kažnjavati niti diskriminirati u odnosu na učenike koji su bili u istoj situaciji proteklih godina i koji će na temelju Pravilnika imati veće šanse pri upisu u srednju školu.

Sisak: Učenici od 1. do 4. razreda ponovo su krenuli u školu NOVA UREDBA Učenici nižih razreda ne mogu pasti, svi drugi gube godinu tek s 5 jedinica

Zašto se onda jednostavno riječ da dodatni bod imaju učenici koji "sudjeluju" u državnom natjecanju ne tumači kao "kvalificiraju"? To je bio, naime, jedan od prijedloga u e-savjetovanju oko izmjena spomenutog Pravilnika, koji nije ni uzet u razmatranje.

- U slučaju nedavanja bodova osmašima kvalificiranima za državna natjecanja, najbolji osmaši bit će diskriminirani u odnosu na dvije skupine djece: one koji su ove godine stekli bod kvalifikacijom i izlaskom na sportska državna natjecanja te u odnosu na djecu koja su u 5., 6. ili 7. razredu stekla bod na temelju kvalifikacije i izlaska na državna natjecanja. Ako se situacija ne ispravi, doći će do povrede načela zabrane diskriminacije zajamčenog Ustavom i Zakonom o odgoju i obrazovanju koji propisuje da pravo upisa u prvi razred srednje škole imaju svi pod jednakim uvjetima - upozorava prof. dr. sc. Iris Goldner Lang.

Zagreb: Na Jarunuskom jezeru automobilom se zaletio u stup i poginuo
Vatrogasci režu lim
Teška nesreća na Jarunu: Jedna osoba smrtno stradala
A1 Leadership Talks
DONOSI A1
Oni stoje iza proizvoda i tvrtki zbog kojih naši ljudi ostaju u Hrvatskoj: Poslovi budućnosti već danas su tu, viličaristi postaju menadžeri robotskih flota
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.