Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Đaci će se na simulatoru potresa u školama pripremati za katastrofe

Odabrano je osam pilot-škola, po dvije u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu, testiranje u školskoj godini 2021./2022.
26. siječnja 2021. u 12:25 7 komentara 798 prikaza
Ilustracija
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Od iduće školske godine djeca u Hrvatskoj učit će kako smanjiti rizik od katastrofa, a u tom će im pomoći priručnici koji su trenutačno i izradi, kao i mobilni simulator potresa koji će obilaziti škole. Projekt “Na putu do smanjenja rizika od katastrofa” dio je inicijativa vezanih uz smanjenje rizika od katastrofa u program osnovnoškolskog obrazovanja podizanjem svijesti i edukacijom mladih i djece. Projekt provodi Ministarstvo unutarnjih poslova – Ravnateljstvo civilne zaštite u partnerstvu s Agencijom za odgoj i obrazovanje. Vrijednost projekta je 14,5 milijuna kuna, a 12,3 milijuna kuna bespovratna su sredstva EU.

Vaccinations at Havelhoehe community hospital in Berlin ne može ih razumjeti Prvi otkazi zbog cijepljenja u Njemačkoj: Otpustio 7 zaposlenika, sada dobiva prijetnje

U MUP-u kažu da su odabrane pilot-škole – njih ukupno osam, i to po dvije u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu – za testiranje materijala koji se priprema te za prezentaciju modela i simulatora. Navode i da je formirana stručna radna skupina sastavljena od nastavno-pedagoškog osoblja koja je počela s pripremom priručnika za nastavnike i brošure za učenike. Radnu skupinu vodi Ravnateljstvo civilne zaštite i Agencija za odgoj i obrazovanje, a odabrana je tvrtka za nabavu edukacijskih modela simulacije katastrofe te se čeka isporuka.

Testiranje priručnika za nastavnike u pilot-školama planiramo započeti u školskoj godini 2021./2022., a kampanju za podizanje svijesti javnosti s animiranim filmovima i promotivnim materijalima planiramo započeti 2022., poručuju iz MUP-a. Dodaju da će se organizacija dana smanjenja rizika od katastrofa s posjetima edukativnog vozila sa simulatorom potresa, edukacijskim modelima simulacije katastrofe te edukativnim timom, predstavnicima znanstvenih institucija i operativnim službama svim županijama u RH odvijati tijekom 2022. i 2023. Što se tiče nabave specijalnog vozila za projekt, u MUP-u kažu kako je natječajna dokumentacija u završnoj fazi. Radi se, objašnjavaju, o specifičnoj nabavi koja uključuje mobilni simulator potresa te mogućnosti prijenosa edukacijskih modela simulacije katastrofe i mobilne „učionice“, kako bi uz atraktivno vozilo djeca mogla upoznati aktivnosti smanjenja rizika od katastrofa te naučiti da se katastrofe mogu izbjeći pravilnim planiranjem i održivim razvojem.

FILE PHOTO: America in the age of Trump BIO JE ŠPANJOLSKA KOLONIJA Postaju 51. američka država? Tri milijuna Amerikanaca koji služe vojsku, ali ne mogu birati predsjednika

U Agenciji za odgoj i obrazovanje kažu da su oni kao projektni partner zaduženi za edukaciju odgojno-obrazovnih radnika i izradu priručnika za učitelje i nastavnike i brošura za učenike. Navode da su u prosincu 2020. odabrani članovi radne skupine za izradu edukacijskih materijala za učitelje i brošura za učenike, a očekuje se da će ove godine biti gotovi kompletni materijali i da će projekt biti implementiran u pilot-školama. No, s obzirom na aktualnu situaciju s potresima, Agencija je u suradnji s Ravnateljstvom civilne zaštite već počela edukaciju odgojno-obrazovnih radnika. Tako navode primjer organizacije webinara Priprema za izvanredne situacije s naglaskom na potres za ravnatelje škola iz Sisačko-moslavačke, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije te Grada Zagreba.

Branimir Johnny Štulić
bori se već 4 desetljeća
Javio se bijesan Branimir Johnny Štulić, traži više milijuna eura: 'Nanijeli ste mi neizmjernu štetu'
ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?
  • geler203:

    Već sada? Koliko dugo imamo ured za hitne intervencije i što je radio do sada?

  • konzervativni_preporod:

    A na kojim simulatorima će se pripremati stari i jedva pokretni potomci partizana koji su oteli stanove po centru zg i sada strepe hoće li ih sljedeći potres zazidati kao što su oni zidali žrtve 40ih

  • eem:

    Poštovani sugrađani. Nitko vas nije sprječavao djecu naučiti ponašanju prilikom elementarnih nepogoda (a i ratnog stanja). Stalno očekujete da će netko drugi za vas nešto napraviti. Pa neće vam škola djecu učiti plivati ili voziti bicikl. Pokrenite se, koji vam je q!