Naslovnica Vijesti Hrvatska

"Da su žene na čelu poduzeća možda krize ne bi bilo"

Održana je tematska sjednica Odbora za ravnopravnost spolova u povodu obilježavanja 8. ožujka, Međunarodnog dana žena na temu "Položaj žena u obrtništvu".
04. ožujka 2010. u 13:33 9 komentara 9 prikaza
Ured
Foto: Arhiva VL

Dobra je i potrebna ženska mreža koja će govoriti i djelovati na ulozi i stanju žena u poduzetništvu. Nedavno sam u Bruxellesu čula zanimljivo mišljenje o tome da su žene bile na čelu velikih i malih poduzeća, možda ovako velike krize ne bi ni bilo - kazala je zastupnica Karmela Caparin (HDZ) na tematskoj sjednici Odbora za ravnopravnost spolova u povodu obilježavanja 8. ožujka, Međunarodnog dana žena na temu "Položaj žena u obrtništvu".

Dodala je kako kriza ima veći utjecaj na muškarce što se tiče njihova mentalnog zdravlja te da je stoga pojačana uloga žene i djece u obiteljima.Naime, Hrvatska obrtnička komora proglasila je 2010. Godinom žena u obrtništvu. Prema podacima s kraja 2009., trećina hrvatskih obrta (31.152) u vlasništvu je žena, a od ukupno zaposlenih radnika u obrtništvu, 142.000, 70.153 su žene.

Najviše je žena vlasnica obrta među frizerkama i kozmetičarkama - kazala je predsjednica Odbora za obilježavanje Godine žena u obrtništvu HOK-a Ana Šerić-Konjikovac. No ona je upozorila da ima više prostora za žene u upravljačkim strukturama HOK-a. Predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol upozorila je kako je u prošloj godini zatvoreno 12 tisuća obrta, a otvoreno pet tisuća. Dakle, broj obrta smanjen je za sedam tisuća - kazala je.

Naglasila je kako je u Europi registrirano 20 milijuna malih obrta, što je 90 posto svih poslovnih europskih pothvata unatoč raširenom mišljenju da prevladavaju velike korporacije. U raspravi koja se razvila Nada Gerber, obrtnica i članica Županijskog odbora za ravnopravnost spolova iz Karlovca, ustvrdila je kako je položaj obrtnika u Hrvatskoj teži i nezavidniji od položaja seljaka ili radnika koje često vidimo da prosvjeduju. No za razliku od njih obrtnici ne kukaju.

Obratila se zastupnicama iz svih stranaka, kojih je bilo na sjednici petnaestak, a među njima i potpredsjednica Sabora Željka Antunović (SDP), da čuvaju radna mjesta ne samo u velikim mastodontima nego i u obrtnim radionicama koje će zadnje otpuštati radnike. A Marija Šola iz Udruge poslovnih žena Krug naglasila je kako je poduzetništvo danas riskantno te da ulaskom u poslovne poduhvate poduzetnici risikiraju miran san i sudbinu cijele obitelji. Upozorila je kako Vlada treba dati potporu u privatnim poduzećima jer državni proračun se puni iz tog sektora.

U svom stilu zastupnica Mirela Holly (SDP) upozorila je kako nije dobro govoriti da je čak 30 posto žena u upravljačkoj strukturi HOK-a jer zadovoljene možemo biti kad se bude govorilo da je čak 60 posto žena na upravljačkim pozicijama s obzirom na njihov broj. Pozvala je poduzetnice i obrtnice da specificiraju kakvu vrstu pomoći trebaju od zastupnica.

HGK
HGK
Do ključnih poslovnih informacija u samo par klikova mišem

A1 izdvaja za Vas

 • xaron:

  U vrhovima kompanija drzave koja jedina NIJE osjetila ovu krizu ( Kina ) NEMA zena. Slicno je i u USPJESNIM ekonomijama Japana , Koreje, Taiwana... Ovo upucuje na sasvim suprotan zakljucak.

 • Avatar punkufer
  punkufer:

  Budalaštine. Žene koje se bave businessom ili sjede na vodećim položajima rade na isti način kao muškarci. Ajte, molim vas...

 • baš:

  \"Da su žene na čelu poduzeća možda krize ne bi bilo\"- kakav je ovo diskriminirajući naslov?