Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraživanje za novu tv

Da su danas izbori, predsjednica bi dobila 41 posto, a Milanović 21

Istraživanje
Foto: Nova TV
1/4
19.01.2018.
u 19:35

Kada bi predsjednički izbori bili danas, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dobila bi 41 posto potpore, Zoran Milanović osvojio bi 21 posto, Ivan Vilibor Sinčić 15, a Božo Petrov 12 posto potpore birača. Ostali kandidati dobivaju 5 a neodlučnih je 6 posto.

Predsjednički izbori 2019. bit će prvo veliko odmjeravanje snaga desne i lijeve političke opcije te ostalih opcija uoči parlamentarnih izbora. Dnevnik Nove TV testirao je neke od političara među biračima. Kada bi predsjednički izbori bili danas, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dobila bi 41 posto potpore, Zoran Milanović osvojio bi 21 posto, Ivan Vilibor Sinčić 15, a Božo Petrov 12 posto potpore birača. Ostali kandidati dobivaju 5 a neodlučnih je 6 posto.


 

Predsjednica ima iznadzastupljenu potporu među biračima s osnovnom školom (55%), zatim na selu (52%). Veću potporu ima kod birača na Sjeveru Hrvatske (56%) i, naravno, kod birača HDZ-a (84%). Zoran Milanović veću potporu mogao bi očekivati kod birača starijih od 60 godina (28%), zatim više i visoko obrazovanih (25%), potpora mu je iznadzastupljena u Zagrebu i okolici (29%) i kod birača koji su na zadnjim parlamentarnim izborima glasali za SDP ( 61%).

 

Foto: Nova TV, RTL


Svaki treći, točnije 34 posto birača mlađih od 29 godina, glasao bi za Ivana Vilibora Sinčića kada bi bio predsjednički kandidat. Isto tako iznadzastupljenu potporu ima među biračima sa srednjim obrazovanjem (21%), a u Lici i Banovici dobio bi više glasova nego na nacionalnoj razini (22%). Naravno, osim među biračima svoje stranke, veliki broj glasova bi dobio među biračima koji nisu glasali na zadnjim izborima (35%)

Foto: Nova TV, RTL

Božo Petrov je također iznadzastupljen potporom među biračima mlađima od 29 godina (23%), tu su i birači višeg i visokog obrazovanja (19%), te birači iz Dalmacije koji bi u većem broju nego na nacionalnoj razini dali potporu Boži Petrovu (24%). I, očekivano, birači njegove stranke MOST-a (60%).


 

Predsjednica je mandat dobila s potporom HDZ-a, no kako kaže premijer Plenković, još se nije očitovala želi li i kako potporu te stranke. No, što kada bi HDZ dao potporu nekom drugome? Dnevnik Nove TV testirao je među biračima HDZ-a nju i Damira Krstičevića koji je već dvije godine najpopularniji ministar u Vladi, pa i među biračima HDZ-a. U takvom srazu predsjednica bi dobila 62 posto potpore, a Damir Krstičević 15 posto potpore. 
Kod ispitanika su testirani i dojučerašnji predsjednik SDP-a Zorana Milanovića te Tonina Piculu koji nikada nije skrivao takve predsjedničke ambicije. Osim toga, i Bernardićevi suradnici Piculu vide kao SDP-ova predsjedničkog kandidata. Tonino Picula dobio bi 44 posto potpore, a Zoran Milanović 36 posto. 

Istraživanje je provela agencija IPSOS na uzorku od 600 punoljetna građana Republike Hrvatske. Istraživanje je provedeno od 17. do 18. siječnja 2018. godine.  Pogreška mjerenja je +/-4%.

Komentara 82

RI
rimac444
20:15 19.01.2018.

Još jedan primjer manipulacije i terora javnog mnijenja od strane medija i raznih agencija u rukama komunjarske zločinačke partije.. Milanović može biti kandidat samo za Remetinec i Vrapče

Avatar niwrad
niwrad
20:12 19.01.2018.

Žena, majka, kraljica i Hrvatica će pomesti ove ko žohare.

BI
billynik
20:08 19.01.2018.

Koja budala poslije svih vaših blamaža vjeruje vašim anketama?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije