Naslovnica Vijesti Hrvatska

Da, postoji lijek i protiv bolesti politike

Neke građanske udruge već su pokazale da mogu zauzdati političare
11. travnja 2015. u 12:00 1 komentara 304 prikaza
Ivan Supek
Foto: Siniša Hančić/Pixsell

Sjećate li se akademika Ivana Supeka, svjetski poznatog fizičara i filozofa, i njegova pokušaja da prije desetak godina radikalno promijeni hrvatsku političku scenu? Polazeći od teze da „u političare ponajviše odlaze ljudi osrednje inteligencije i poštenja, a natprosječnih pohlepa za vlašću, slavom i novcem", tvrdio je kako političarima ne smijemo prepustiti sudbinu svoje države. Političari su, govorio je, paraziti koji moraju održati vlast jer od nje žive te su smetnja svakom ozbiljnijem razvitku zemlje. Stoga je predlagao da se profesija političar ukine, da u Saboru budu zastupnici koji će zadržati svoja prijašnja radna mjesta, da vladu čine ministri stručnjaci kojima će pomagati stručna znanstvena vijeća itd. Ukratko, htio je da se Hrvatska izliječi od bolesti politike.

Njegove ideje, koliko god zvučale dobro, bile su i ostale utopija. Profesija političar ne samo da nije nestala nego u Hrvatskoj neprekidno raste broj onih koji bi živjeli od politike. U registru je gotovo 150 političkih stranaka! Koliko je poznato, od Hrvatske je po tome jača jedino BiH, u kojoj se namnožilo više od 180 stranaka.

Postoji li lijek protiv bolesti politike? Blagi „sedativ" moglo bi biti uključivanje u stranački život onih koji bi poštenim djelovanjem demokratizirali stranke iznutra, ali pravi, učinkovit „antibiotik" zapravo je – civilno društvo. Neke građanske udruge svojim su akcijama već pokazale da mogu zauzdati političare i spriječiti njihove štetne odluke. I da mogu utjecati na budućnost društva. Hrvati, vrijeme je za novi antibiotik.

>> 'Hrvatsko' zamijenili ORaH, Živi zid, Hrast...

Elipso

  • tobita:

    Nije to utopija. G. Supek je bio moralna osoba I netko koga bi se cesto trebali sjetiti. Njegov zadnji pokusaj da ucini nesto dobro za svoju zemlju, zavrsio je tako da su ga iskoristili za svoje osobne ciljeve. Kada je ... prikaži još! to shvatio napustio je stranku ciji su pijedinci htjeli preko njegovog imena postici svoj osobni uspjeh. Zadnje cega se sjecam je njegov odlazak sa suzama u ocima, I nikad se vise nije pojavio u javnosti spominjuci politiku. Mnogi nasi piliticari kiji se danas prave vazni trebali bi citati I provoditi u djelo ono sto je On zamislio.