Naslovnica Vijesti Hrvatska

Borba s rekordnim vodostajima: 'Da nije bilo box-barijera bili bismo pod vodom'

Mrežnica i Korana poplavile dvadesetak kuća, ministar Ćorić kaže da je u pričuvi i postrojba Hrvatske vojske, ali vjeruje da neće biti potrebno zvati ih u pomoć.
14. svibnja 2019. u 22:30 0 komentara 515 prikaza
Zbog visokog vodostaja Mrežnice poplavljene su brojne ceste na području Duga Rese i okolnih sela
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Karlovačko i kostajničko područje danas je proživjelo težak dan tijekom borbe s visokim vodostajima rijeka. I dok su kuće u Hrvatskoj Kostajnici uspješno obranjene, između ostalog i zbog nižeg vodostaja Une od predviđenog, dotle je na karlovačkom području voda poplavila nekoliko desetaka kuća.

Zbog visokog vodostaja Mrežnice poplavljene su brojne ceste na području Duga Rese i okolnih sela BORBA S IZLIJEVANJEM KORITA Poplavljene kuće, rekordni vodostaji, Korana kod Karlovca već nadomak 8 metara

U Karlovačkoj je županiji 21 cesta bila pod vodom, a situacija se smirila na ogulinskom i slunjskom području gdje je Korana dosegnula najviši vodostaj dosad, tako da je u utorak najkritičnije bilo na karlovačkom području.


Probijaju slivne vode iz šahta

– Vode Mrežnice i Korane ponovo su ekstremno visoke, pogotovo Mrežnica u Mrzlom Polju i upravo su te dvije rijeke poplavile dvadesetak kuća. Na terenu smo, u kontaktu i sve službe čine sve kako bismo situaciju držali pod kontrolom – kazao je Damir Jelić, karlovački župan, koji je s ministrom Tomislavom Ćorićem, šefom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem i gradonačelnicima Karlovca i Duge Rese obišao poplavljena područja.

Video - Borba s poplavama u Hrvatskoj Kostajnici

 

Stanovnici naselja uz Kupu obranjeni su, voda im nije došla do kuća, potopljene su neke prometnice, a nasipi sagrađeni uz Kupu pokazali su se više nego opravdanima. U dijelu naselja uz Koranu i Mrežnicu u Karlovcu; u Logorištu, Maloj Švarči i Mostanju voda je mještanima ušla u dvorišta i podrume kuća pa ih vatrogasci cijelo vrijeme ispumpavaju.

Ministar Ćorić kazao je da se sustav box-barijera u Karlovcu pokazao jako dobrim te da je zbog njega poplavljeno puno manje kuća u odnosu na prošle poplave.

poplava Dramatična snimka HGSS upozorio: Ne radite ovo tijekom poplava!

– Box-barijere pokazale su se u Karlovcu učinkovitima, a ove je godine prvi put i Hrvatska Kostajnica pri tako visokom vodostaju obranjena od poplava – rekao je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković govoreći o box-barijerama kojima su obranjeni i najugroženiji dijelovi Hrvatske Kostajnice.

Hrvatska vojska, odlukom ministra obrane Damira Krstičevića, ponudila je pomoć Karlovačkoj županiji i Karlovcu, no ministar Ćorić kazao je da vjeruje da ih neće trebati zvati.

U Hrvatskoj Kostajnici bili su najavljeni vodostaji i do 500 centimetara, s obzirom na najavu padalina i situaciju u susjednoj Bosni i Hercegovini, no Una se ovaj put zaustavila ispod 450 centimetara pa izvanredno stanje u Pounju nije bilo proglašeno.

Zbog visokog vodostaja Mrežnice poplavljene su brojne ceste na području Duga Rese i okolnih sela
1 / 15
Poplave u Korani

– Sve službe bile su na raspolaganju, stigla nam je ispomoć vatrogasaca iz mnogih dijelova županije i šire, pomagao je HGSS i Crveni križ te smo uspjeli sve kuće obraniti – rekao je gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan.

Veliku ulogu u obrani kuća u najkritičnijim dijelovima Hrvatske Kostajnice, Ulici Kavrlja, Nine Marakovića i Unskoj ulici imale su prvi put na tom području upotrijebljene box-barijere.

Poplave u Korani RIJEKE SE IZLIJEVAJU Odsječeno selo: 'Voda samo što nije ušla u kuću'. Zatvaraju ceste u Karlovcu, Slunju

– Ove su nam godine pomogle box-barijere, inače bismo pri ovakvom vodostaju bili pod vodom. Godine 2014. imao sam 70 centimetara vode u kući. Ove godine neće tako biti. Nadam se da će te barijere spriječiti ulazak vode i zasad je u kući nema – rekao je Rudolf Mađarić, stanovnik Kuljana čija je kuća redovito na udaru visokih voda Une.

Vodostaji | Autor :

Djelatnici Hrvatskih voda i kooperanata počeli su postavljati box-barijere na oko kilometar najugroženijih nasipa već u ponedjeljak ujutro te su spremni dočekali vrh vodenog vala koji je u Kostajnicu stigao u utorak popodne. No, iako su kuće od same rijeke Une sačuvane, problem su tzv. zaobalne vode te slivne vode koje probijaju iz šahtova. I dalje je zatvorena državna cesta Hrvatska Kostajnica - Dvor zbog izlijevanja rijeke Une na nekoliko lokacija, a voda na području Kostajnice, Majura i Donjih Kukuruzara i dalje nije za piće.

Zagreb: Nevrijeme uzrokovalo probleme u prometu Vjetar rušio sve Dalmatinci se rugaju zagrebačkom nevremenu: Poznata meteorologinja im začepila usta

U Gunji se sjećaju 2014.

Tijekom ponedjeljka i u noći na utorak poplavljena su bila dvorišta desetak kuća i poljoprivredne površine u Sunji, nakon što je zbog visokog vodostaja istoimene rijeke bilo proglašeno izvanredno stanje obrane od poplava. S prestankom oborina i vodostaj Sunje počeo je padati te voda nije ušla u kuće.

Video - Zbog visokog vodostaja Mrežnice poplavljene su brojne ceste

 

Uz situaciju u Karlovcu koja će i sutra biti kritična, visoki vodostaji sada se premještaju na sisačko područje i rijeku Savu od Jasenovca nizvodno. Slavonska mjesta uz Savu stavljaju u pripravnost svoje stožere civilne zaštite. I u Gunji rast vodostaja gledaju sa zabrinutošću, sjećajući se katastrofalnih poplava 2014. godine.

– Sve jako podsjeća na događaje prije pet godina. I ta krivulja vodostaja kreće se nekako slično pa nam nije svejedno, pogotovo poslije svega što smo proživjeli 2014. godine. I onda je u dva dana vodostaj narastao dvostruko. Vodostaj rijeka pratimo iz sata u sat, a i u stalnom smo kontaktu s Hrvatskim vodama. Čim se oni ne oglašavaju, vjerujem da onda nema toliko problema – rekao je načelnik općine Gunja Ante Gutić.

A1
PROMO
Pogledajte kako je karlovački slatkovodni akvarij postao primjer uspješnog poslovanja

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.