Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NUŽAN OPREZ

Cyberkriminalci sve kreativniji: Meta im često znaju biti građani koji zarađuju od turizma

Hakeri
Davor Puklavec/PIXSELL, Josip Regović/PIXSELL
06.09.2021.
u 07:41

Jedino što može utjecati na to da plan kriminalaca bude osujećen je upravo edukacija.

Iz godine u godinu sve je veći broj cyber napada, usprkos činjenici što je sve veća svijest informatičke sigurnosti među građanima. Kriminalci postaju sve kreativniji i ne štede nikoga, a njihove mete su podjednako kompanije kao što su i građani. 

Djelatnici Banke kovanica dobro pamte napad koji se dogodio prije pet godina kad je došlo do 'DDoS' napada, napada uskraćivanjem usluge. Zatražena je otkupnina u određenom broju bitcoina kojeg bi banka trebala platiti, kaže Mario Špicar, direktor sektora Organizacije i informatike  i navodi kako na ucjenu nisu pristali već su nadogradili mrežu i spriječili daljnje napade. 

Stručnjaci upozoravaju kako su kriminalci postali sve kreativniji u cyberprostoru, a kao jedan od čestih načina napada je i upad u elektroničku komunikaciju i preusmjeravaju je prema sebi.

- Njegov cilj u tom trenutku je zadržati povjerenje koje je žrtva imala sa postojećim npr. dobavljačem i zamijeniti pravi račun sa lažnim u kojem su podaci za plaćanje kriminalca, a ne više od dobavljača, objašnjava Vedran Vujasinović, voditelj Odjela kibernetičke sigurnosti iz Setcora za HRT. 

Na sličan način pokradena je i tvrtka sa šireg zagrebačkog područja koja je uplatila iznos od gotovo 7 milijuna kuna za kupljenu robu na lažni račun počinitelja u inozemstvu. A  kako su počinitelji u inozemstvu, teško im se ulazi u trag. 

- Najvažnije je stoga da svaka kompanija radi na sustavnoj zaštiti. U Ericssonu imaju ekipu u 'security operation centru' sve događaje prati 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu - kaže Orlan Mirković, menadžer za IT sigurnost tvrtke Ericsson Nikola Tesla. 

Građani žrtve, većinom na moru i to nakon sezone

- Doba pandemije, kada stotine tisuća zaposlenika radi od kuće, posebno je izazovno. Svi oni posebnim kanalima ulaze u tvrtku i sve te kanale kriminalci mogu zloupotrijebiti, upozorava Vedran Vujasinović, voditelj Odjela kibernetičke sigurnosti iz Setcor. 

Jedino što može utjecati na to da plan kriminalaca bude osujećen je upravo edukacija. 

- Radi se o situacijama u kojima se građani putem E-pošte, često i telefonom kontaktiraju. Kaže im se da ulažu svoj u kriptovalute, prikazuju im se lažne internetske stranice u kojima je navedena kriptovaluta koja uopće ne postoji te da ona bilježi veliki porast. Građanima se obeća ogromna zarada u kratkom roku. To je čest slučaj u dalmatinskim, odnosno, primorskim policijskim upravama - posebno na jesen kada se očekuje da građani imaju novac zarađen od turizma, upozorava Renato Grgurić, voditelj Službe kibernetičke sigurnosti MUP-a.

U cyberprostoru nužan je oprez jer samo jedan krivi potez mišem, može vas skupo stajati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije