Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Živi u Osijeku

DORH od SAD-a zatražio dodatne podatke o Jakobu Dencingeru

Auschwitz
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/2
30.01.2014.
u 18:17

Susjedi ga opisuju kao vedrog, simpatičnog "čikicu"'. Govore da je miran, tih, povučen. Voli se šaliti, načitan je, kulturan, informatički pismen...

Novinari od ranog jutra "tutnje" hodnicima u zgradi na Šetalištu kardinala Šepera u kojem živi (Jakob) Frank Dencinger (Denzinger) kojega Njemačka traži zbog pomaganja u ubojstvima dok je bio čuvar u koncentracijskom logoru Auschwitz-Birkenau. Vrata stana Dencingerovih više se ne otvaraju. Tek se nakon zvona začuje muški ili ženski glas u dubini stana. Dencinger se više ne javlja ni na telefon, za razliku od večer prije.

Ovaj "folksdojčer" kao osamnaestogodišnjak pridružio se Hitlerovim vojnim postrojbama, a od sredine 1943. godine bio je čuvar u koncentracijskim logorima, i to najmanje u njih pet. Državno odvjetništvo preispituje je li Dencinger u vrijeme rata, dok je bio čuvar u tvornicama smrti, počinio ratni zločin.

Susjedi ga opisuju kao vedrog, simpatičnog "čikicu". Govore da je miran, tih, povučen. Voli se šaliti, načitan je, kulturan, informatički pismen. Znaju ga i kao "Amerikanca", a taj je nadimak dobio jer je godinama živio i radio u Americi. Vlasnik je dva stana u zgradi, situiran je, a priča se i da je pomagao brojnoj rodbini u Čepinu, široke je ruke – dodaju.

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske objavilo je kako je danas zatražilo od Središnjeg tijela pokrajinskog ministarstva pravosuđa za otkrivanje nacionalsocijalističkih zločina Savezne Republike Njemačke podatak o identitetu osobe za koju je u njemačkim tiskovinama bilo objavljeno da se osoba, za koju se tvrdi da je nekadašnji čuvar u nacističkim koncentracijskim logorima, nalazi na području Republike Hrvatske.

Taj je podatak DORH-u dostavljen pa je od tog tijela kao i od nadležnih pravosudnih tijela Sjedinjenih Američkih Država i Centra Simon Wiesenthal zatražena dostava dokumentacije radi provjere osnova sumnje na eventualno počinjenje kaznenog djela protiv međunarodnog ratnog i humanitarnog prava tijekom Drugog svjetskog rata.

Nadležno Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku provodi izvide radi provjere navedenih osnova sumnje, navodi se u priopćenju DORH-a.

>>Čuvar iz Auschwitza kojeg traži Njemačka živi u Osijeku!

>>Šokirani susjedi: O prošlosti nije puno govorio. Miran je, tih, povučen

Komentara 18

ZB
zbuniceva
13:03 30.01.2014.

Imam osjećaj de će starček uz pomoć spretnih advokata zaraditi fine odštete od naših krvoločnih medija jer da je kriv za nekaj Izrael bi ga već odavno procesuirao bez milosti kak i svaki zločinac i zaslužuje, po zakonu ili ne, zlo te vrste se mora naplatiti. Ameri su ga odavno procesuirali i nema sumnje da su ga i Izraelci pročešljali i kak se čini pod istim imenom i prezimenom pustili na miru. I sad to rješavaju naši mediji a ne rješavaju logoraške čuvare iz susjedstva istog starčeka iz najbliže prošlosti koji fino šeću mladi i veseli.

Avatar Franky..Stone
Franky..Stone
13:33 30.01.2014.

Čiča , opleti ih po žepu .

Avatar Zampić
Zampić
15:01 30.01.2014.

pošten čovjek pomaže rodbini sve što ima zaradio je u americi . i sad kad je pred smrti stigle optužnice koji bolesnici koljači i silovatelji hodaju po vukovaru smiju se svojim žrtvama u lice a vi opet sto godina kasnite

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije