Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akademik Frano Kršinić:

Ugovorena istraživanja u podmorju: Curenje nafte u Crnoj Gori uništilo bi našu obalu

13.05.2015., Pula - Zapocela je operacija tegljenja platforme za istrazivanje podmorja i ekspoataciju plina Labin
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
1/2
15.10.2016.
u 15:47

Nužan je međudržavni sporazum svih zemalja koje baštine Jadransko more, kojim treba odrediti kako i gdje se može bušiti...

U rujnu su crnogorska vlada i talijansko-ruski konzorcij Eni i Novatek ugovorili istraživanje nafte i plina u podmorju Crne Gore, a čelnik crnogorskog turističkog udruženja kazao je da bi u slučaju incidenta više bila ugrožena južna Dalmacija nego Crna Gora jer se bušotine nalaze na mjestu gdje teče jaka struja koja ide od Albanije prema Hrvatskoj.

S akademikom Franom Kršinićem razgovarali smo o posljedicama bušotina u Crnoj Gori u slučaju incidenta za našu obalu, te je li kasno da Hrvatska proglasi isključivi gospodarski pojas (IGP). Akademik Kršinić, koji je sada u mirovini, bio je predsjednik Vijeća HAZU za prirodoznanstvena istraživanja Jadrana koje je smatralo da je Hrvatska trebala proglasiti IGP.

Je li točno da bi u slučaju incidenta u Crnoj Gori najviše bila ugrožena južna Dalmacija?

Ako bušotine budu u smjeru ulazne jadranske struje, bit će ugroženi otoci Mljet, Korčula, Lastovo i Vis. Ne znam na kojoj su dubini lokacije za bušenje u Crnoj Gori jer nije isto dogodi li se incident na dubini od 100 metara na kojoj se šteta može sanirati ili na dubinama od 400, 500 metara, što je daleko opasnije i riskantnije jer morske struje nisu identične i iste jakosti, a osim opće struje u Jadranu postoje i specifične pod utjecajem vjetra, morskih mijena...

U slučaju incidenta u Crnoj Gori sigurno bi stradala naša obala, ali nisam siguran da ne bi stradala i njihova. Teško je unaprijed znati do kakvog bi incidenta došlo, do istjecanja plina ili nafte, i u koje vrijeme jer ni tok morske struje nije identičan cijelu godinu. Najveća opasnost za zagađenje je kad bi se dogodilo u vrijeme kad dolazi do izdizanja dubokomorske vode na površinu, tzv. upwellinga. Tada bi nafta došla do same površine mora i onda nam je obala gotova. Ne možete čistiti kamenitu obalu kakva je naša, nema za to načina, možete pjeskovitu poput talijanske.

Smatrate da je nužan međudržavni sporazum između Italije, Hrvatske, Crne Gore, Albanije da bismo zaštitili naš dio Jadrana?

Nužan je međudržavni sporazum svih zemalja koje baštine Jadransko more, no, nažalost, nemamo ga. Bilo je dovoljno vremena da vlade sjednu i dogovore se jer su bili očiti pritisci za bušenje Jadrana, a mi smo to prespavali. Trebalo je međudržavnim sporazumom točno odrediti pravila igre, kako i gdje se može bušiti. U EU se govori da se mora urgentno povećati prostor zaštićenog mora jer je posebno ugroženo Sredozemno i Jadransko moro i očito se inzistira da se poveća površina zaštićenog, ne samo priobalnog nego i otvorenog mora.

Što možemo sada učiniti, bez međudržavnog sporazuma, da bismo zaštitili južnu Dalmaciju?

Sad je, nažalost, kasno jer smo imali vremena i trebali smo s Crnom Gorom na vrijeme razgovarati, sad treba pitati stručnjake za pravo mora što se može učiniti.

Ugrožavaju li nas više bušotine nafte u Italiji ili Crnoj Gori?

Zbog ulazne struje više nas ugrožavaju bušotine u Crnoj Gori.

Zasad smo odustali od istraživanja ugljikovodika u Jadranu?

Pozitivno je da idemo opreznije, ali pitanje je dokad jer nitko nije rekao da nikad nećemo bušiti Jadran. Uzalud nam je da ga mi štitimo ako ga susjedi upropaštavaju jer se moramo dogovoriti sa svim zemljama koje baštine Jadransko more, koje je malo i ugroženo, o njegovoj zaštiti. U moru nije moguće postaviti granice kao na kopnu. U moru nemate načina zaustaviti nešto što se događa kod susjeda. Svake godine dobivamo ogromnu količinu smeća iz Albanije, kad je jugo na vanjskim plažama Korčule, Mljeta, Lastova ogromne su količine plastičnih boca iz Albanije. To nismo sposobni riješiti, a kamoli druge stvari. Kad ljudi vide plastične boce, zgražaju se, a kamoli kad bi vidjeli naftnu mrlju. Veliki su problemi u zaštiti Jadrana i pomalo sam skeptik jer svatko vuče na svoju stranu i nema nikakvih dogovora.

Most traži proglašenje isključivog gospodarskog pojasa. Je li sada kasno za to?

Bio sam predsjednik Vijeća HAZU za prirodoslovna istraživanja Jadrana i mi smo prije 10 godina poslali Vladi zaključak da se proglasi isključivi gospodarski pojas. Tada je to bilo realno, jer nismo bili u EU i mnoge zemlje su ga imale pravo proglasiti po međunarodnom pravu mora. Volio bih da je to sada moguće, ali sad smo u EU i to je delikatno iako nisam stručnjak za pravo mora. Bojim se da je gotovo nemoguće proglasiti IGP bez dogovora sa susjedima. A on je važan i zbog problema s bušotinama nafte i plina u susjednim zemljama jer bi se površina Hrvatske strahovito povećala, a tada imate veću zaštitu i od bušotina iz susjednih zemlja.

>> Kosovo 'ključa' zbog granice s Crnom Gorom, pastiri poručili: Gdje ćemo tjerati stada ovaca?

Komentara 4

AC
achill
16:33 15.10.2016.

Buši, ha, ha - buši, ha, ha....

GO
gooniegoogoo
16:03 15.10.2016.

priče o zabranama bušenja bi bile smiješne da nisu žalosne. priča se kao da je bušiteljima skoro pa u interesu zagađenje i da im je to ekonomski interes. ako je crnogorsko more imaju pravo s njim raditi šta god hoće pa i bušiti. suludo je ne vaditi svoju naftu nego je kupovati od S.Arabije. svakako bi bilo pametno poduzeti sve da kao ugroženi od katastrofe imamo pravo nadzora nad bušenjem i bušilištima. naravno da treba biti spreman na mogućnost ekoloških katastrofa koje su uvijek moguće, a ako do istih dođe račun za čiščenje, izgubljenu zaradu i uništenje flore i faune odmah isporučiti bušiteljima.

RT
ribaric.tomislav
21:16 15.10.2016.

pa eto isto naam je .mogli smo i mi iskoristit to bogatstvo ko vam je kriv

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije