Naslovnica Vijesti Hrvatska

Culej: Zalažem se za projektnu i nastavu u jednoj smjeni u svim školama

Svoj plan rada Jasmnka Buljan Culej još uvijek nije predstavila javnosti. Tek na inzistiranje predstavila je samo mali dio programa.
24. svibnja 2017. u 19:50 2 komentara 527 prikaza
Jasminka Buljan Culej
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Projektna nastava umjesto učenja činjenica napamet, jednosmjenska nastava, definiranje satnica – dio je to programa kojim je Jasminka Buljan Culej, novoizabrana voditeljica ekspertne radne skupine, impresionirala članove posebnog stručnog povjerenstva koji su podržali njezin izbor.

Željka Markić Prepirka Željka Markić odgovorila Ivanu Vrdoljaku!

Te kratke crte svog akcijskog plana Culej je prezentirala danas, za svog predstavljanja, ali tek nakon inzistiranja da predstavi barem okvirno svoj akcijski plan na temelju kojeg je i dobila posao. I dok ministar Pavo Barišić poručuje da je Culej već prionula na posao, Culej će prvu konstituirajuću sjednicu ekspertne radne skupine održati u ponedjeljak.

Moramo poraditi na matematici

Čak i tada ekspertna radna skupina koja mora nastaviti provođenje kurikularne reforme neće biti kompletna – nedostajat će joj pet članova koji se moraju ponovno izabrati, a koji će, ako i ponovljeni natječaj prođe u redu, s radom početi tek za mjesec dana.

– Trebamo unaprijediti naše obrazovanje, ali ne zato što je sve loše u njemu. Primjerice, naši učenici 4. razreda po čitalačkoj su kompetenciji osmi u svijetu, ali zato su nam 15-godišnjaci u čitalačkoj pismenosti pali. Moramo poraditi na matematici, naši učenici postižu najlošije rezultate, ali sve je to obuhvaćeno u reformi obrazovanja. Znamo što treba mijenjati u postupcima podučavanja, organizaciji škola. Oni kolege koji su do sada radili na reformi odradili su veliki posao – kazala je nova voditeljica kurikularne reforme Jasminka Buljan Culej.

"Nepravilnosti u izboru nije bilo"

I dok brojni članovi posebnog stručnog povjerenstva tvrde kako nisu na uvid dobili ni njezin životopis ni plan njezina rada, ministar Barišić kaže: nepravilnosti u izboru nije bilo.

Jasminka Buljan Culej jučer nije bila dostupna za komentar Jasminka Buljan Culej Tko je nova šefica kurikularne reforme

– Kao resorni ministar želim odlučno nastaviti rad na reformi obrazovanja, ali i ubrzati cijeli taj proces – poručio je ministar Barišić.

Cijeli proces oko izbora nove voditeljice, prati, kaže i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. – Moramo stvoriti sustav koji će rasteretiti torbe i ruksake naše djece, koji će omogućiti što više individualnog rada, koji će prepoznati talente i razvijati ih i koji će adekvatno vrednovati rad profesora i nastavnika. Očekujem da se dovršetak kurikularne reforme postavi na najvišu razinu državnih prioriteta i da što prije krenemo u njegovu provedbu – kazala je predsjednica.  

Kolinda Grabar - Kitarović predsjednica se oglasila Kurikularna reforma mora biti lišena bilo kakve ideologizacije i politizacije   Dijana Vican: 'Povjerenstvo je svoju zadaću obavilo besprijekorno, Culej je stručnjakinja' Jasminka Buljan Culej Reforma obrazovanja Milat ostavkom protestira protiv izbora Buljan Culej  
VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • kažemja:

    Culej već na početku inzistira na nečemu što je potpuno neizvedivo ....jednosmjenska nastava..prodavanje magle. U školu u koju ide moj sin ima oko 1200 učenika , kako bi ih ona smjestila u jednu smjenu ??

  • Avatar neidemdalje
    neidemdalje:

    Rad u jednoj smjeni jednostavno fizički nije moguć u mnogim školama... prema tome zalagati se za nešto nemoguće je sizifov posao a to je gubljenje vremena stoga zaključak je da u nedostatku pravog plana gospođa prodaje maglu