Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bavarska

CSU dobio novog lidera – Söder kreće u rušenje AfD-a

Markus Soder
Foto: Andreas Gebert/DPA/Pixsell
20.01.2019.
u 08:30

Premijer postao i čelnik najjače bavarske stranke.

Bavarski premijer Markus Söder (52) postao je jučer i predsjednik bavarske Kršćanske socijalne unije (CSU) s 87,4 posto glasova stranačkih delegata. Na čelu te stranke, saveznice CDU, zamijenio je Horsta Seehofera (69) koji je bio 10 godina njezinim čelnikom, ali je platio danak slabijim izbornim rezultatima na prošlogodišnjim izborima za bavarski parlament. CSU je u listopadu dobio nešto više od 37 posto glasova, što je najlošiji rezultat od 1950. te je Seehofer najavio ostavku, a sada je u Münchenu došlo do te smjene.

Kao i kancelarka Angela Merkel koja je napustila čelo CDU, koje je preuzela Annegret Kramp-Karrenbauer (pratila je skup CSU i podržala učvršćivanje suradnje stranaka), ali je ostala na čelu vlade, tako i Seehofer ostaje saveznim ministrom unutarnjih poslova, ali je stranku prepustio mlađem. Söder želi učvrstiti odnose s bratskom strankom.

– Imamo potrebu za novim oblikom suradnje između CDU i CSU, otvaramo novo poglavlje. Vrijeme je za novu zajedničku snagu CDU-CSU u Njemačkoj – kazao je Söder. Naime, bratske stranke ušle su u krizne odnose zbog politike prema izbjeglicama. CSU je kritizirao Merkelinu otvorenost prema valu imigranata.

Lajtmotiv za 2019. mogao bi biti “učinkovitost umjesto efekta”, drži Söder. I Seehofer je rekao kako 2019. treba biti godina obnove CSU za koji je Franz Josef Strauß, povijesni lider stranke (od 1961. do 1988.), govorio da u Bavarskoj ni jedna demokratski izabrana stranka “ne smije biti desnije od CSU”. No pojava Alternative za Njemačku (AfD) odnijela im je glasove. CSU je bio i mora uvijek biti odlučujuća stranka u Bavarskoj, kazao je Söder i najavio da će pitanja digitalizacije i klimatskih promjena biti glavne teme razvitka. Drži i kako CSU treba posvetiti i pažnju naturaliziranim imigrantima. Moramo razgovarati s njima, drži Söder. Glede europskih izbora koji će se održati u svibnju, Söder je kazao da je njegova stranka proeuropska i kako ona želi preuzeti svoju odgovornost u Europi. Prije nekoliko dana AfD je govorio i o mogućnosti izlaska Njemačke iz EU (Dexit), što je Söder ocijenio kao povratak u nacionalističko vrijeme. Njemački demokršćani reorganiziraju se i pripremaju za europske izbore.

Specijal o Angeli Merkel koja se više neće kandidirati za mjesto kancelarke.

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar willi66
willi66
09:34 20.01.2019.

e upravo je to problem u BRD,rusenje AFD.ne pise vam se dobro

PL
@ploto@
10:23 20.01.2019.

To su sve soroševi rotirajući kadrovi.

RM
ruzica_mario
11:53 20.01.2019.

nisu vam problem talibani kojih je puna njemacka nego afd..bravo idioti njemacki

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije