Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JAVNO MNIJENJE

Crobarometar: Većina ispitanika uvjerena je da zemlja ide u progrešnom smjeru

Izjave nakon sastanka Plenkovića i Dombrovskisa
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/11
25.01.2023.
u 21:37

Podrška radu Zorana Milanovića veća je nego podrška radu Vlade. Međutim, njegovo djelovanje ne odobrava 52 posto ispitanih, 40 posto odobrava, 8 posto ne zna što bi mislilo. Da su danas izbori, oko 71 posto ispitanika bi sigurno izašao na birališta, dok sigurno ili vjerojatno ne bi njih 25 posto, 4 posto ne zna.

Mjesečno istraživanje javnog mnijenja Crobarometar Dnevnika Nove TV pokazuju što građani misle o uvođenju eura, ulasku u šengenski prostor, te kako ocjenjuju vladajuće te smjer u kojem ide Hrvatska. Istraživanje je provela agencija IPSOS od 1. do 22. siječnja na 996 građana metodom osobnog razgovora. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/- 3,6%.

Većina ispitanika i dalje je uvjerena kako zemlja ide u pogrešnom smjeru, čak 66 posto njih. Čak njih 23 posto misli da je smjer u kojem ide Hrvatska dobar, dok 11 posto ne zna. Zanimljivo je da je ovo već  četvrti mjesec zaredom u kojem se broj pesimista i skeptika smanjuje, a optimista povećava, navodi se u priopćenju.

Foto: Crobarometar/Ipsos Puls/Dnevnik Nove TV

Čak 63 posto ispitanih ne podržava rad Vlade, 28 posto podržava, 9 posto ne zna. Vlada nije uspjela ostvariti rast podrške četvrti mjesec za redom, štoviše pada im podrška. Razlog tome je vrlo vjerojatno u rastu cijena te o reakciji Vlade na to.

Slični pokazatelji su primjetni kad je riječ o očekivanjima Vlade da riješi probleme građana. Nakon tri relativno dobra mjeseca za Vladu o ovom opet preokret trenda, sada 73 posto građana ne vjeruje da je Vlada kadra riješiti njihove probleme; 24 posto misli da jest, 3 posto ne zna.  Percepcija  vladajuće koalicije, je pak, neokrznuta. Visokih 83 posto ispitanih vjeruje da će izdržati do kraja mandata.

Podrška radu Zorana Milanovića veća je nego podrška radu Vlade. Međutim, njegovo djelovanje ne odobrava 52 posto ispitanih, 40 posto odobrava, 8 posto ne zna što bi mislilo. Da su danas izbori, oko 71 posto ispitanika bi sigurno izašao na birališta, dok sigurno ili vjerojatno ne bi njih 25 posto, 4 posto ne zna.

Foto: Crobarometar/Ipsos Puls/Dnevnik Nove TV

HDZ je i dalje neprikosnoven među svojim biračima, podrška je na 30 posto što je i dalje visoko unatoč padu od jedan posto od prošlog mjeseca. Onih koji bi izašli na izbore ali ne znaju kome dati glas je 16,5 posto, također nešto manje nego u prosincu. Na trećem mjestu SDP koji također blago pada i sad je na 11,6%, slijede ga Most s 8,7%  i platforma Možemo sa 8 posto, i jedni i drugi u neznatnom porastu. Prag prelazi još Domovinski pokret sa 6,3 posto podrške.

Ispod praga ostaje HSS sa 2,3 posto podrške; HSU sa 2,2; IDS sa 2 posto podrške; Socijaldemokrati prvi put iznad 1 posto sa 1,5; slijede HNS sa 1,4%, suverenisti sa 1,3%, HSLS sa 1,2%, Stranka umirovljenika i Centar sa 1,1%.

Foto: Crobarometar/Ipsos Puls/Dnevnik Nove TV

Prema ovomjesečnom Crobarometru, na ljestvici političara koje se doživljava pozitivno predvodi Zoran Milanović  sa 46 posto, drugi Ivan Penava sa 44, treći Tomislav Tomašević sa 39, četvrti Božo Petrov sa 38 te peti Andrej Plenković sa 36 posto podrške. Listu najmanje popularnih političara predvodi Milorad Pupovac sa 77 posto negativnih utisaka, drugi je Andrej Plenković sa 57 posto. Treće mjesto dijele Gordan Jandroković i Hrvoje Zekanović sa 56 posto, top pet zatvara Zlatko Hasanbegović sa 55 posto.

Na prvom mjestu najvećih problema u zemlji su visoke cijene odnosno inflacija, a niske plaće i loš životni standard na drugom. Pet najvažnijih tema za ispitanike u siječnju su gotovo sve vezane uz životni standard, skupe cijene i niska primanja, a samo jedan za korupciju .

Komentara 29

VI
vidum
06:02 26.01.2023.

Naravno da zemlja ide u pogrešnom smjeru. Premijer se trudi, mijenja ministre ko na tekućoj traci, ali za sve su krivi oni koji glasaju PROTIV.

WT
WTF!
03:39 26.01.2023.

Najveći problem koji nadilaze sve ostale - od Slobodne Hrvatske nije ostalo ni S. Nema dalje!

Avatar Bobiii
Bobiii
08:05 26.01.2023.

Dezerteri vode državu u propast. Bez ispaljenog metka smo izgubili Hrvatsku, danas je to starački dom koji se popunjava sa 50 000 mlade radne snage,sirotinje trećeg svijeta. Postotak Hrvata i katolika drastično pada, za 20 do 30 godina će Hrvativati biti manjina i egzotika u Hrvatskoj. Sve smo izgubili i narod i domovinu,a živimo nikad gore.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije