Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'NOSI MOJ POTPIS'

Vujčić: Ja vjerojatno imam najviše razloga žaliti što je kuna prepuštena povijesti

Zagreb: U NSK održana  konferencija "Hrvatska, 20. članica Eurozone"
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/3
24.01.2023.
u 15:10

Vujčić je rekao da je euro uveden u najkraćem mogućem roku, podsjetivši i da je taj proces bio suočen s rizicima i izazovima, kao što su koronakriza i rastuća inflacija

Ovog utorka održana je konferencija 'Hrvatska - 20. članica europodručja' i to u organizaciji Vlade i Hrvatske narodne banke. Premijer Andrej Plenković poručio je kako je važno kako bap svi akteri u hrvatskom društvu budu odgovorni, a uztvanicima se obratio i guverner HNB-a Boris Vujčić.

Vujčić je rekao da je euro uveden u najkraćem mogućem roku, podsjetivši i da je taj proces bio suočen s rizicima i izazovima, kao što su koronakriza i rastuća inflacija, a koji naposljetku ipak nisu stali na put ulasku Hrvatske u eurozonu s 1. siječnjem ove godine.

Kazao je i da se pozdraviti s kunom za njega možda bio i sentimentalniji trenutak nego za druge građane.

"Novčanice kune nose moj potpis i sa stabilnošću kune i cijena u kunama sam se bavio tijekom najvećeg dijela svoje profesionalne karijere te, zbog toga, vjerojatno, imam najviše razloga žaliti što je kuna prepuštena povijesti, ali euro smo uveli na korist Hrvatske i oko toga da je to ispravan put za Hrvatsku nikada nisam dvojio", poručio je Vujčić.

Istaknuo je i da je HNB-u uvođenje eura otvorilo novo poglavlje u njegovoj povijesti, s obzirom da je od siječnja postao dijelom Eurosustava, što znači da je sada aktivan sudionik u definiranju zajedničke monetarne politike.

"Štoviše, naš glas u Upravnom vijeću ESB-a je nadproporcionalan veličini naše zemlje te smo po prvi put u povijesti u mogućnosti utjecati na uvjete financiranja u europodručju i, posljedično, u Hrvatskoj", naglasio je Vujčić.

Ministar financija Marko Primorac je ustvrdio da će ulazak u eurozonu Hrvatskoj omogućiti brojne prednosti i aktivniju ulogu, kako u Europskoj uniji tako i globalno. 

Hrvatsko gospodarstvo će tako dodatno ojačati snažnijom integracijom u trgovinske i financijske tokove EU-a, a između ostalog, bit će eliminiran valutni rizik te će Hrvatska postati privlačnija ulagačima, a od svega će konkretne i izravne koristi imati hrvatski građani i poduzetnici, naveo je Primorac.

>> VIDEO Sud odlučio: Sanader zbog afera Planinska, Ina-MOL i Fimi media u zatvoru mora ukupno biti 18 godina

 

Komentara 1

JO
jovonovo
15:35 24.01.2023.

Šuti i bježi u Kicbil! Prvo su nam uništili banke , zatim proizvodnju i industriju, automatski i običnog radnika. Sada će na red doći i rentijeri. Lažnom snagom hrvatske kune držali su na životu stranačke uhljebe, poslušnike i kriminalce, prenapuhanii i beskorisni javni sektor, umirovljenike lažne i prave . Sada preostaje još samo preotimanje nekretnina i zemlje. Baš da vidim kako će se Dalmoši nositi s time. Drastičan porez na nekretnine je NEIZBJEŽAN. Jasno, reći će da nema novaca. Pokupovati će cijelu obalu sa novcima koje će im isprintati ECB i podijeliti podobnima. Pa neka. Kuna nikada nije bila iskorištena na način da se razvija zemlja, služila je isključivo kao mjenjačnica, svi guverneri od Škreba pa nadalje su najobičniji poltroni i izdajnici. Sada , ulaskom u EU zonu , nemamo više niti teoretske šanse da nešto promjenimo. Najneovisniji smo bili u trenutku kada smo imali hrvatski dinar, mrkva koju smo dobili tada,bilo je uvođenje kuna 1994. u kojemu smo trenutku automatski i trenutno dobili 20% jaču valutu. U tom trenutku nam je i odobreno da smijemo napasti Jugoslaviju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije