Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Da su danas izbori

Crobarometar: Josipoviću 49%, Kolindi 38% glasova

barometar
Foto: Dnevnik Nove TV
1/20
25.09.2014.
u 19:45

Kad je riječ o političkim strankma, ORaH je sustigao SDP na drugom mjestu. Od proljeća neprekidno raste, a SDP pada

Predsjednički izbori održat će se za manje od 100 dana, a Ivo Josipović može računati na 49 posto potpore, da se kojim slučajem danas bira predsjednik, objavio je to Dnevnik Nove TV u najnovijem Crobarometru koji je proveo IPSOS PULS na 968 ispitanika, u razdoblju od 1. do 15. rujna. HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović dobila bi, da su danas izbori, 38 posto glasova birača.

Milan Kujundžić, koji je najavio utrku, da su danas izbori dobio bi 3,1 posto. Neki drugi kandidati dobili bi 3,7 posto, a neodlučnih je 6,1 posto birača. Ako se uključe i sigurni i vjerojatni birači, Josipović dobiva 48,8 posto, a Grabar Kitarović 32,8 posto potpore birača. Kujundžić bi osvojio 3,9 posto birača, a ostali 4,8 posto. Neodlučnih je 9,7 posto birača.Josipovićevih 49 posto je na korak do pobjede u prvom krugu, no to nikome još nije pošlo za rukom od 1997. i pobjede Franje Tuđmana. Vjerojatnije je da ćemo u drugom krugu birati između Ive Josipovića i Kolinde Grabar Kitarović. Među sigurnim biračima Josipović bi imao 51,5 posto, a Grabar Kitarović 41,7 posto. No borba će se voditi za 6,7 posto neodlučnih birača iz prvog kruga.

Kad je riječ o političkim strankama, ORaH je sustigao SDP na drugom mjestu. Od proljeća neprekidno raste, a SDP pada.

Foto: Dnevnik Nove TV

FOTO: Dnevnik Nove TV

ORaH je rujan završio sa 17,9 posto. U devet mjeseci postao je politički najpoželjnija stranka. Time su pretekli SDP koji ima 17,3 posto. ORaH je u nekoliko mjeseci zabilježio nezapamćen rast na političkoj sceni. SDP prvi put, otkad se provodi Crobarometar, više nije ni prvi ni drugi, već treći izbor. Iako je razlika između SDP-a i ORaH-a unutar 0,6 posto (a statistička pogreška istraživanja +/-3%), ovoliko približavanje te dvije stranke može biti prekretnica na političkoj sceni u korist ORaH-a. HDZ je postojano prvi sa 25,7 posto. Oni su već četvrti mjesec na gotovo istom rejtingu.

Mnogo 'malih' stranaka na 2,3 posto

Daleko iza prve tri stranke je HSP dr. Ante Starčević sa 3,7 posto, potom slijedi HDSSB sa 2,9 posto, a Laburisti i Lista Ivana Grubišića imaju po 2,7 posto. IDS je na 2,4 posto, lista Milana Bandića je na 2,1 posto, HSU je na 2 posto, a HNS je mjesec završio na 1,7 posto. Isti postotak osvaja i Hrvatska zora – 1,7 posto.

HSS je mjesec završio na 1,6 posto, a Blok umirovljenika na 1,3 posto. HSLS je na 0,9 posto, HSP na 0,9, Hrast na 0,8 posto. Čačićevi reformisti u rujnu su uživali potporu 0,8 posto građana. SDSS je na 0,4 posto, a Gabrićev Nacionalni forum 0,1 posto. Za neku drugu stranku glasovalo bi 0,5 posto, a neodlučnih je 9,6 posto birača.

HDZ-ova koalicija bila bi prva na izborima

HDZ-ova koalicija osam stranka pobijedila bi na izborima s osvojenih 31,7 posto potpore birača, a Kukuriku koalicija osvaja 21,9 posto potpore. Koalicija ORaH-a bi, da su danas izbori, osvojila 19,9 posto potpore birača.

No još tri političke opcije mogle bi odlučivati o novoj Vladi. To su Savez za Hrvatsku sa 5,2 posto, Laburisti sa 4,2 posto te Bandićeva lista koja osvaja 3,9 posto. Ostale koalicije ili liste kao Lista Ivana Grubišića, reformisti ili Kerumova stranka te SDSS i Nacionalni forum osvajaju svi zajedno 4,5 posto potpore. Za neku drugu stranku glasovalo bi 0,6 posto birača, a neodlučnih je 8,1 posto.Vladajuća će koalicija, smatra to 79 posto birača, odraditi mandat do kraja, a da će se raspasti, misli samo 14 posto birača. U opstanak vladajuće koalicije uvjereni su svi birači, pa i HDZ-ovi.

>> Crobarometar: ORaH prestigao SDP, HDZ i dalje prvi!

>> Politička se elita s razlogom boji Željke Markić

Komentara 74

Avatar marnie
marnie
20:03 25.09.2014.

Znači Kolinda pobjeđuje

AF
afer
19:51 25.09.2014.

Dakle, računajući statistićku grešku i crobarometrovu prevaru KGK dobiva u prvom krugu...Fino!

ZO
zoom
20:05 25.09.2014.

nema kraja lažiranju predizbornih anketa!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije