Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nerealno

Crna 2011.: Bez posla 10% ljudi više, a novca za njih 6% manje

posao
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/3
17.11.2010.
u 07:45

Vlada se nada da će dio sredstava uspjeti namaknuti iz europskih programa. Ženama su dodijelili 2 milijuna eura

U godini u kojoj se očekuje dramatičan rast broja nezaposlenih Vlada je smanjila proračun Zavoda za zapošljavanje šest posto, a onaj socijalne skrbi osam posto! Zavod za zapošljavanje trebao bi, prema prijedlogu, 2011. potrošiti 124 milijuna kuna manje nego 2010., što pokazuje da se Hrvatska specijalizirala za izradu nerealnih proračuna.

Na burzi do 340.000 ljudi

Institut za javne financije upozorio je nedavno da je svaki od proračuna koji je donesen u posljednjih 11 godina išao na rebalans, a neki i po više puta u godini.

Nema sumnje da će služba za nezaposlene biti prva državna institucija koja će kucati na vrata državne riznice i tražiti dodatna sredstva jednostavno zato što se tijekom 2011. očekuje rast broja nezaposlenih na 330.000 do 340.000, što je najviše u posljednjih sedam godina. To će automatski povećati izdatke za naknade nezaposlenima, koje trenutačno prima oko 70.000 osoba. Burza je razradila i niz aktivnih mjera zapošljavanja, no glavni je njihov problem što se godišnji proračun potroši u tri mjeseca.

Lani je on za nezaposlene bio 1,5 milijarda kuna, a 2010. narastao je na 2,04 milijarde iako je Vlada čak i smanjivala naknade za nezaposlene kako bi ograničila izdatke. Plan je za 2011. godine da se u sustavu koji se brine o nezaposlenima potroši 1,92 milijarde kuna, oko 124 milijuna kuna manje nego ove iako je riječ o godini u kojoj se očekuje rekordna nezaposlenost.

Uručeno 18 ugovora

– Postojeća struktura javne potrošnje svake godine generira pritisak na povećanje rashoda. Od početka je jasno da je Vladin plan zadržavanja rashoda na nominalnoj razini nerealan te da treba mijenjati strukturu javne potrošnje – komentirao je Zdeslav Šantić, analitičar Splitske banke.

Dio manjka može se nadoknaditi iz nepovratnih pomoći fondova Europske unije, no glavnina tih sredstava doći će kad Hrvatska uđe u EU.

Premijerka Kosor sa šefom delegacije EU Vandorenom predala je jučer 18 ugovora kojima je niz nevladinih i Vladinih organizacija dobilo dva milijuna eura nepovratne pomoći za poticanje zapošljavanja žena. Zanemarivo je to ima li se na umu da u nas radi samo 51 posto žena u radno aktivnoj dobi.

– Vlada je u prijedlogu proračuna za 2011. osigurala oko dvije milijarde kuna za projekte koji će pomoći završetak pregovora o ulasku u EU jer je svjesna da se za ulazak Hrvatska mora pripremiti kako bi imala obrazovane i kompetentne ljude na svim razinama. Takvi stručni kadrovi potrebni su kako bi se Hrvatska mogla okoristiti financijskom pomoći EU – samo u prve dvije godine članstva u EU pruža se mogućnost dobiti 3,5 milijarda eura – podsjetila je J. Kosor.

Ključne riječi

Komentara 54

OZ
ozujsko
07:59 17.11.2010.

cuj ovo,\"vlada se nada da ce dio srestava uspjeti namaknuti iz europskih programam\", a iz drzavnog proracuna za 2011,vlada mora osigurati 50-milijona kuna za priblizavanje europskoj uniji,pa ko komu tu oci maze?

OB
-obrisani-
10:03 17.11.2010.

@14words Jeb** ljude na poslu koji zive od tudje sirotinje.

OB
-obrisani-
16:11 17.11.2010.

bitno je da nofca ima za udruge.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije