Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Crkva mora plaćati porez na ono što joj nije core business

Vjerske su zajednice bogatstvo društva, ali ne smiju biti privilegirane
20. veljače 2015. u 12:00 7 komentara 712 prikaza
Josip Bozanić
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Ono o čemu se dugo govorilo, napokon se i dogodilo – caru carevo, Bogu Božje. Crkva će ubuduće plaćati porez. Tako su se dogovorili kardinal Bozanić i ministar financija Lalovac. I ne radi se, budimo iskreni, ni o kakvom čudu. Štoviše, dobro je da je tako dogovoreno jer će se mnogo toga oko crkvenog novca demistificirati. Porez će se plaćati na prihode od tzv. necrkvene djelatnosti. Uglavnom je riječ o iznajmljivanju prostora, ali i o nekim drugim uslugama poput turističkih ili proizvodnih, koje su rubne. Nije tajna da mnoge crkvene institucije imaju višak prostora i da ga iznajmljuju. Riječ je uglavnom o atraktivnom prostoru u središtu grada, koji je uz crkvena sjedišta. I to je u redu. Crkva mora od nečega živjeti. Ali ne smije biti privilegirana, tj. mora biti izjednačena sa svima, kako s građanima tako i tvrtkama, koje vode svoje poslovne knjige i pod kontrolom su Porezne uprave. Jednostavno zato što nešto zarađuju, ostvaruju dobit i na to sve plaćaju porez.

Uostalom, to je već otprije regulirano Gospodarskim ugovorom Vatikana i Hrvatske, gdje je rečeno da se porez ne plaća samo na ono što je Crkvi „glavna" djelatnost, a u to ulaze milodari i ostali darovi vjernika, naknade za sakramente i ostale usluge (koje su regulirane internim biskupijskim taksovnicima). I na to se ne treba plaćati porez niti se trebaju izdavati računi jer je tako u svim poštenim i pametnim državama koje cijene svoje vjerske zajednice jer su one bogatstvo jednoga društva. No, ne smiju biti privilegirane, kao što ne smiju biti ni diskriminirane.

Dogovor Bozanić-Lalovac odškrinuo je vrata i još jednom crkveno-državnom financijskom odnosu, a to su financijska izvješća za novac koji Crkva dobiva iz proračuna. Ona moraju biti detaljnija i iscrpnija. Dosad su bili samo forma. To Crkvi osvjetlava obraz, vraća povjerenje i izbija argumente dežurnim kritičarima koji misle da Crkva treba živjeti od zraka. Ne treba, ali porez treba plaćati. Za one usluge koje joj nisu core business. 

>> Crkva će plaćati porez državi 

>> Crkva u Italiji mora plaćati porez na nekretnine

U UREDU
Nakon razvoda od Doris Pinčić glazbenik Boris Rogoznica ima novi posao
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
  • bolesnodrustvo:

    Najbolje mi je ovo "core business" crkve. Bože moj u kojem ludilu mi živimo.

  • bajo2:

    ha ha ha napokon pomak.govorim o tome sto godina. ! mozete me brisati,mozete mi sada okretati prst na dolje ahahaha bog sa time nema nista sta radi crkva!svaka cast!

  • anonimus00:

    kad se prikuplja novac za humanitarne svrhe putem poziva uredno se placa pdv,zasto crkva ne placa porez na dobit od raznih sakramenata,sahrana.. A uredno imaju i cjenik.