Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
20.02.2015. u 12:00

Vjerske su zajednice bogatstvo društva, ali ne smiju biti privilegirane

Ono o čemu se dugo govorilo, napokon se i dogodilo – caru carevo, Bogu Božje. Crkva će ubuduće plaćati porez. Tako su se dogovorili kardinal Bozanić i ministar financija Lalovac. I ne radi se, budimo iskreni, ni o kakvom čudu. Štoviše, dobro je da je tako dogovoreno jer će se mnogo toga oko crkvenog novca demistificirati. Porez će se plaćati na prihode od tzv. necrkvene djelatnosti. Uglavnom je riječ o iznajmljivanju prostora, ali i o nekim drugim uslugama poput turističkih ili proizvodnih, koje su rubne. Nije tajna da mnoge crkvene institucije imaju višak prostora i da ga iznajmljuju. Riječ je uglavnom o atraktivnom prostoru u središtu grada, koji je uz crkvena sjedišta. I to je u redu. Crkva mora od nečega živjeti. Ali ne smije biti privilegirana, tj. mora biti izjednačena sa svima, kako s građanima tako i tvrtkama, koje vode svoje poslovne knjige i pod kontrolom su Porezne uprave. Jednostavno zato što nešto zarađuju, ostvaruju dobit i na to sve plaćaju porez.

Uostalom, to je već otprije regulirano Gospodarskim ugovorom Vatikana i Hrvatske, gdje je rečeno da se porez ne plaća samo na ono što je Crkvi „glavna" djelatnost, a u to ulaze milodari i ostali darovi vjernika, naknade za sakramente i ostale usluge (koje su regulirane internim biskupijskim taksovnicima). I na to se ne treba plaćati porez niti se trebaju izdavati računi jer je tako u svim poštenim i pametnim državama koje cijene svoje vjerske zajednice jer su one bogatstvo jednoga društva. No, ne smiju biti privilegirane, kao što ne smiju biti ni diskriminirane.

Dogovor Bozanić-Lalovac odškrinuo je vrata i još jednom crkveno-državnom financijskom odnosu, a to su financijska izvješća za novac koji Crkva dobiva iz proračuna. Ona moraju biti detaljnija i iscrpnija. Dosad su bili samo forma. To Crkvi osvjetlava obraz, vraća povjerenje i izbija argumente dežurnim kritičarima koji misle da Crkva treba živjeti od zraka. Ne treba, ali porez treba plaćati. Za one usluge koje joj nisu core business. 

>> Crkva će plaćati porez državi 

>> Crkva u Italiji mora plaćati porez na nekretnine

Komentara 7

BO
bolesnodrustvo
13:04 20.02.2015.

Najbolje mi je ovo "core business" crkve. Bože moj u kojem ludilu mi živimo.

BA
bajo2
12:44 20.02.2015.

ha ha ha napokon pomak.govorim o tome sto godina. ! mozete me brisati,mozete mi sada okretati prst na dolje ahahaha bog sa time nema nista sta radi crkva!svaka cast!

AN
anonimus00
13:03 20.02.2015.

kad se prikuplja novac za humanitarne svrhe putem poziva uredno se placa pdv,zasto crkva ne placa porez na dobit od raznih sakramenata,sahrana.. A uredno imaju i cjenik.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije