Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dogovor

Crkva će plaćati porez državi

Josip Bozanić
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
19.02.2015.
u 10:48

Taj poprilično radikalan porezni zaokret dogovorili su osobno nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić i ministar financija Boris Lalovac

Katolička crkva uskoro će plaćati porez! Točnije, dogovoreno je da tzv. pravne osobe Katoličke crkve ulaze u porezni sustav Republike Hrvatske i da Crkva postaje ravnopravan porezni obveznik s građanima i tvrtkama te da gubi dosadašnji povlašteni status “porezne oaze”, koju je imala kao vjerska zajednica. Taj poprilično radikalan porezni zaokret dogovorili su osobno nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić i ministar financija Boris Lalovac. Dogovor je pao u utorak u prostorijama Hrvatske biskupske konferencije, a uz kardinala i ministra na sastanku su bili ravnatelj Carinske uprave Zlatko Grabar, zamjenica ravnatelja Porezne uprave Marijana Vuraić-Kudeljan, generalni tajnik HBK mons. Enco Rodinis te njegov zamjenik mons. Fabijan Svalina. Kako doznajemo, Crkva će morati plaćati porez na sve tzv. necrkvene prihode, a to su, primjerice, prihodi od iznajmljivanja prostora, trgovinske ili turističke, tj. hodočasničke djelatnosti.

– Nije riječ ni o kakvoj poreznoj revoluciji, nego o nečemu o čemu unutar Crkve razgovaramo nekoliko godina. Crkvi odgovara, primjerice, da uđe u sustav PDV-a jer sada ne možemo PDV odbijati kao pretporez, već ga plaćamo kao krajnji korisnici, što nam ne odgovara pri gradnji ili obnovi crkvenih objekata – kažu nam neslužbeno u Crkvi, dodajući da je u kleru bilo nemalog otpora ulasku Crkve u porezni sustav jer neki svećenici misle da Crkva mora biti oslobođena svih poreza i nameta. Naravno, milodari vjernika i darovi koje će Crkva dobivati ostat će neoporezovani, a u to ulaze i npr. darovi za pojedine sakramente, od krštenja (koje je, doduše, besplatno) do sprovoda i vjenčanja (koji se naplaćuju po jedinstvenim taksovnicima).

– To je zajamčeno Gospodarskim ugovorom između Svete Stolice i Hrvatske i ugovori se neće mijenjati – kažu nam u Crkvi, pozivajući se na prvi članak Gospodarskog ugovora koji kaže da “pravne osobe Katoličke crkve, u skladu s odredbama kanonskog prava, mogu slobodno primati milostinju i darove vjernika te prihvaćati druge uobičajene oblike prinosa vjernika za uzdržavanje crkvenih ustanova” te da se na ta primanja “ne primjenjuju odredbe poreznoga sustava RH”. Porezni sustav crkvene pravne osobe, prema članku 10. ugovora s Vatikanom, tretira kao neprofitne ustanove. Naime, u listopadu 2014. stupio je na snagu novi Zakon o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija koji obvezuje vjerske zajednice koje se financiraju javnim novcem da svoje knjige i račune otvore poreznim vlastima, ali obvezni su predočiti i svoju imovinu. Javnost ima pravo znati gdje je utrošena svaka proračunska kuna, a k tome sve neprofitne organizacije koje zarađuju više od 230.000 kuna godišnje moraju osnovati posebnu tvrtku za gospodarsku djelatnost i plaćati porez kao i svi drugi poslovni subjekti. Bilo je nejasnoća kakav će porez plaćati vjerske ustanove. Postavljalo se pitanje hoće li se uplate za vjenčanja, sprovode, blagoslov kuća i slično smatrati gospodarskom djelatnošću te mora li i Crkva izdavati račune kao i svi drugi obveznici fiskalizacije.

>>Kardinal Bozanić uputio čestitku Grabar Kitarović

Komentara 97

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
11:04 19.02.2015.

Konačno su se državna vlast i Katolička crkva u Hrvatskoj dogovorili. Dakako, to treba vrijediti za sve vjerske zajednice. To ja sadržano i u kršćanskome stavu "Bogu božje, caru carevo". Najveći problem je bio u tome da je država odgovorna za trošenje novaca poreznih obveznika i o tome polaže račune tim istim poreznim obveznicima. Stoga i vjerske zajednice koje od države dobivaju ogromna sredstva o tome moraju dati punovrijedne i istinite izvještaje. U drugu ruku u tržišnoj utakmici nije opravdano da jedni iznajmljuju prostore (vjerske zajednice) ne plativši porez, a drugi koji pune i državnu i crkvenu blagajnu trebaju baš oni plaćati poreze. Naravno, porez bi se trebao plaćati kao i kod ostalih subjekata i na ostale prihode kao što su darovi, ali u ovome trenutku već je ovo ogroman korak naprijed u zbližavanju crkve s vjernicima i građanima, korak prema pravednosti i čistijim odnosima. Drago mi je što je kardinal Bozanić, kao pravnik crkvenog prava, čiste vjere pristupio ovome dogovoru. Neće to biti neki veliki novac, svakako daleko manji od onokg kojeg crkva dobiva od države, ali to je korak prema talijanskome i njemačkome modelu uređenja odnosa u skladu s odnosima u društvu. Sve iskrene čestitke i Bozaniću i Lalovcu, ovo je veliki korak naprijed!

Avatar Sunčica
Sunčica
11:47 19.02.2015.

ipak se (o)kreće

KE
kelsoss
11:38 19.02.2015.

@Morituri @Fijolica, pravoslavni popovi nisu moji, a svi su popovi iste sorte. Prodaju fore da se zalažu za ljubav, plaše narod paklom kako bi im isprali mozgove, a istovremeno se bogate na račun tog naroda. @ Fijolica, dakako da postoje katolički popovi, samo to tebi zvuči srpski pa se pretvaraš da taj termin ne postoji, primjerice i kod katolika se kaže da se svećenik "raspopio". U vezi mržnje, ne birni ti fijolica za mene, iako ti vjerujem da o mržnji kao Markićkin obožavatelj - sve znaš.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije