Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Povratak na članak

'Crkva i zaštita životinja' bit će crno poglavlje u povijesti Crkve kao i 'Crkva i progon vještica'

Je li trebao biti zaštitnik divljači, a ne lovaca?
Objava 16. siječnja 2019. 2407 prikaza
Popularni
 • Popularni
 • Najstariji
 • Najnoviji
Komentara 11
 • kelab:

  Ja sam pitao mog zupnjaka sto misli o svemu ovome. On mi odgovori: sramota za biskupa koji predstavlja Crkvu. On jos nadoda: svi ti crkvenjaci koji imaju oruzje zbog bilo kojeg razloga sramota su. Pitao sam ga imaju li zivotinje ... prikaži još! dusu. Odgovori mi je nekako ovako: ne radi se o dusi nego o zivotu. Pitam ga dalje: hocemo li onda svi u vegeterijance? On ce: nisam vegeterijanc. Zivotinje su nekako u boljem polozaju. Mogu pobjeci, a biljke ne mogu pobjeci, a i one se su zivot. Nadoda : zacarani krug, ali sramota za biskupa zbog biskupa.

  02:01 17. 1. 2019.
 • danijelrukavina4:

  Gospodine Markešić, meni su sve više i više nepojmljiva i lovačka društva u 21. stoljeću. Pa vidimo da životinje, biljke, insekti nestaju naočigled. "Biskup-lovac" mi , oprostite mi na izrazu, izgleda kao perverzija. I inače o nekim svećenicima imao veoma ... prikaži još! nisko mišljenje. Neke, naprotiv, veoma cijenim. Ali tako je to svugdje, pa tako i u vašoj organizaciji. Što se tiče životinja, ja se jako dobro sjećam, kada smo išli u Liku po zimi 60-tih godina prošlog stoljeća, uz cestu, po snijegu bilo je mnoštvo tragova od divljači, a ne rijetko bismo i vidjeli lisicu, zeca, srnu, čak i divlju svinju. Danas, ne da uz cestu ne možeš vidjeti divljač, nego ne možeš vidjeti ni trag divljači. Vidite, ja nisam lovac, ali jako dobro znam iz ličkog djetinjstva kako izgleda trag zeca, srne, vuka, divlje svinje, medvjeda po ljeti, uz neku lokvu. Moja djeca to ne znaju, a nabrojane životinje mogu vidjeti samo u zoološkom vrtu. Kada smo po ljeti išli u Liku ili iz Like, 60-70. tih godina prošlog stoljeća, kad bismo stigli, mrlja od kukaca bi na prednjem vjetrobranskom staklu i na maski i farovima bilo koliko hoćeš. Morao si auto odvesti na pranje. Da li je danas tako ?

  00:03 17. 1. 2019.
 • kažemja:

  Izraziti sam protivnik lova .Danas se ne lovi zbog prehranjivanja kao nekad nego iz zabave , dokolice , obijesti i viška slobodnog vremena.Teza o kontroliranom lovu koju nameću zagovornici lova je besmislena jer čovjek je taj koji je poremetio procese ... prikaži još! u prirodi i sad mu se to sve vraća. Priroda je to rješavala sama milijunima godina bez ljudskog uplitanja. No, kad se u lov uključi pop koji bi trebao biti oličenje skromnosti(tako barem propvijedaju) onda sve ovo još više stvara negativnu sliku o njima . Eto, nek se ovaj biskup ugleda na patera Cveka koji svaki slobodni trenutak i u dubokoj starosti koristi da pomaže potrebitima a ne da okolo ubija nedužne životinje iz zabave i hobija.

  07:59 17. 1. 2019.
 • Tarantula:

  Svećenik pa ubijati iz zabave i razonode, odlično opisuje KC u Hrvatskoj! Licemjeri! Hvala Bogu što je Kršćanstvo u masovnom opadanju, kažu da do kraja stoljeća neće više biti katoličke crkve, kažu da dostupnost informacijama otvara oči ljudima, kada zadnja ... prikaži još! kuća bude imala internet to će biti zadnji čavao u lijes KC! KC više neće moći lagati ljudima jer će ljudi te informacija moći lako provjeriti. Pa pa KC......

  11:14 17. 1. 2019.
 • Deleted user:

  kako uopće može crkva imati crna poglavlja kad je od Boga? Bogu treba puno vremena da dođe do ; I vidje Bog da je dobro (nakon što je dugooooooooooo bilo zlo) ; dan 10000000000000000000000000? i onda duugooooooooo

  09:34 17. 1. 2019.
 • UBS:

  a kad ta divljač zbog slabog izlova uništava seljacima i poljoprivrednicima usjeve i njihovu egzistenciju onda šutite??

  3 08:40 17. 1. 2019.
 • ProtivStruje:

  Odnos zapadne civlizacije prema životinjama kao i prema prirodi ke židovsko naslijeđe kršćanstva. Arijski pritup tome je radikalno različit. Usporedite samo hinduizma koji je čista arijska religija, uz naravno, poganstvo koje je nestalo. Nacional-socjalisti čim du došli na vlast su ... prikaži još!u odmah uveli najstroži zakon o zaštiti životinja na svijetu Reichstierschutzgesetz, 24. studenog 1933. Gotovo svi vodeći NS su bili vegetarijanci. Ekologija je nastala baš u NS i ona je bila TREĆI PUT između zločnačkog liberalizma koji je nastao na protestanstkom židovskom starozavjetnom duhu i komunizma koji je inverzno židovsko kršćanstvo. Komunizam je jedino i mogao nastati samo u duhu kršćanstva. U hinduizmu je on apsolutno nemoguć! Ubijati životinje iz obijesti je zločin. A svaka strast je slabost i porok i ona u krajnoj konzekvenci nije kršćanska tj. KRISTjanska. Govorim o kršćanstvu koje je bilo najbolje, a to je ono baš kad je bilo najpaganskije (pogrješno je reći pogan jer je izvorna riječ lat. paganus, a sam izraz kršćanstvo je isto nepravilno i trebalo bi biti KRISTjasntvo jer se radi o Kristu kao kod svih jezika!). Sami koncept linearanog vremena (nezamisliv u arijskim religijama) je isključivo židovski i liberalizam i komunizam ga kao sekularne židovske sekte preuzimaju - i tu se skriva sva naša nesreća pa i kapitalizam koji je jedinso mogao nastati u protestantizmu,dakle, judaiziranom kristjanstvu gdje je naglasak na Starom zavjetu!

  1 00:02 17. 1. 2019.
 • Recite što mislite!

  Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.