Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'bogohulne izjave'

Crkva će srbijanskom premijeru Ivici Dačiću oduzeti odličja?

Ivica Dačić
Davor Javorović/PIXSELL
16.05.2013.
u 20:28

Odličja će se Dačiću oduzeti zbog "više bogohulnih i anticrkvenih izjava", a to bi moglo biti uzrokom podjele među vladikama na Saboru koji je najavljen za utorak.

Svećenici iz više eparhija u Srbiji, Crnoj Gori, RS i dijaspori pokrenuli su inicijativu da se premijeru Srbije Ivici Dačiću oduzmu crkvena odličja, doznaje beogradski Nedeljnik, a prenose svi važniji mediji u Srbiji. Prema saznanjima ovog lista, odličja će se Dačiću oduzeti zbog "više bogohulnih i anticrkvenih izjava", a to bi moglo biti uzrokom podjele među vladikama na Saboru koji je najavljen za utorak.

Izvor Nedeljnika tvrdi kako je prikupljeno dovoljno glasova protiv premijera Dačića "nakon nedvosmisleno priopćenog stava Svetog Arhijerejskog Sinoda SPC o štetnosti Briselskog dokumenta i više puta javnog oglašavanja Dačića kao hulitelja Carstva nebeskog". Takvim ponašanjem i stavovima, poput onog o vraćanju Brozovog spomenika u Užice i Brozovog naslijeđa u Srbiju, nije dostojan da bude nositelj bilo kojeg crkvenog odlikovanja, piše Nedeljnik.

– Ispunili su se svi uvjeti da Sveti Arhijerejski Sinod stavi izvan snage ranije odluke nekih eparhijskih arhijereja, koji su eparhijskim odličjem odlikovali Dačića. Inicijativu ćemo preko naših nadležnih arhijereja, u skladu s crkvenim poretkom, podnijeti Svetom Arhijerejskom Sinodu.

Također, smatramo nedostojnim da se pojedini ministri Dačićeve Vlade u one uskršnje dane i nakon njihovog glasovanja za takozvani Briselski sporazum odlikuju crkvenim odličjem. Treba se podsjetiti kako srpski arhijereji i Sveti Arhijerejski Sabor 1937. zbog Konkordata nisu odličjem nagrađivali nego su privremeno izopćili iz Crkve tadašnjeg predsjednika Vlade Milana Stojadinovića i sve njegove ministre i zastupnike – kaže anonimni izvor Nedeljnika.

>> Dačić i Thaci pozvani u Bruxelles na sastanak o sporazumu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije