Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ništavan brak

Crkva će dopuštati razvod zbog anoreksije i bulimije

\'Wedding ceremony\'
Photos.com
25.02.2011.
u 21:40

"Dijete im predstavlja samo problem više. S novim stanjem teško se nose zbog manjka samopoštovanja"

Anoreksija i bulimija mogu biti razlozi zbog kojih bi Crkva mogla ništavnim proglasiti crkveno sklopljen brak. Budući da se zna kako je teško, kroz dugotrajan i kompliciran crkveni sudski postupak, doći do poništenja sakramenta braka, ta tema s otvaranja sudske godine u Zagrebu izaziva priličnu pozornost.

Zatvoreni prema partneru

Kod osoba oboljelih od anoreksije i bulimije, tvrdi dr. Ivan Štengl, docent na Katoličkom bogoslovnom fakultetu i sudski stručnjak pri Međubiskupijskim sudovima, ima problema u kvaliteti bračnih odnosa, ophođenju sa seksualnošću te tijekom trudnoće i porođajem, ali i sposobnošću brige za potomstvo.

– Te osobe podjednako nisu sposobne za autentičan odnos otvorenosti prema drugome, što će se odraziti i na kvalitetu verbalne komunikacije i gestama, a očitovat će se kroz šutnju, negativizam, mušičavost, latentnu konfliktualnost, borbu za moć nad drugim... – tvrdi dr. Štengl, objašnjavajući da je to "konfliktualni odnos s vlastitim tijelom koje se stavilo u funkciju nerazriješenog problema".

– Općenito, anoreksične osobe implicitno ne žele psiho-seksualni razvoj uključujući plodnost i trudnoću, jer tada tijelo izmiče kontroli, npr. žena u trudnoći dobije 12-13 kg na težini. Anoreksične osobe imaju teškoće doživjeti ugodu: seksualnu, ali i bilo koju drugu. Smanjenu seksualnu želju pogoduje pothranjenost, odnosno smanjeni metabolizam – tvrdi dr. Štengl, dodajući da bulimične osobe uglavnom nisu sposobne za bračnu intimnost, premda su seksualno aktivne, ali je seksualnost stavljena u službu "gladi" za uvažavanjem i ljubavlju.

Skloni rastavi

– Što se tiče plodnosti, istraživanja nisu potvrdila da neregularni menstrualni ciklus znači neplodnost. Podaci ipak pokazuju da je kod bulimičnih osoba dvostruko veća učestalost, a kod anoreksičnih gotovo potpuna neplodnost u odnosu na druge žene – kaže dr. Štengl.

– I dijete predstavlja samo "problem više". Kad i uspiju zatrudnjeti, novo im je stanje izniman stres: anksioznost i depresivnost, ionako nisko samopoštovanje uvećavaju se s neiskustvom majčinstva i doživljajem visoke odgovornosti. Kod anoreksičnih žena više je urođenih malformacija, preranog porođaja, perinatalne smrtnosti; kod bulimičnih žena rezultati s tim u vezi nisu tako jednoznačni – dodaje.

– Općenito, osobe s poremećajem hranjenja, slijedom trudnoće, sklone su tražiti rastavu braka – objasnio je, navodeći ta dva oblika bolesti kao moguće čvrste točke zbog kojih bi službena Crkva mogla proglasiti ništavnost sklopljenog braka.

Komentara 59

OG
Oger
09:52 26.02.2011.

\"\"25.02.2011. u 23:28h sedam je napisao/la: a hoće li crkva dopustiti razvod zbog :pedofilije,pohlepe,proždrlivosti i neumjerenosti,demagogije,zaglupljivanja i primitivnosti? \"\" Sta ti pada na pamet. To su sve crkvene vrline.

OB
-obrisani-
22:55 25.02.2011.

ma crkva je izopaćena moralna nakaza

LU
lutomirski
19:20 27.02.2011.

i zbog teskoga Syphilisa u 3 stadijumu !!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije