Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zvijeri

Čovjek će prije poginuti od pčela nego od medvjeda

medvjed
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
03.11.2015.
u 17:15

U potrazi su za alternativnim izvorom hrane za svoje salo za zimu

        Nedavni napad medvjedice s mladuncima na lovca u Moravicama i medijski napisi ponukali su stručnjake i znanstvenike koji sudjeluju u projektu Life Dinalp Bear na reakciju kako bi javnosti objasnili da medvjedi nisu tako opasni kako ih se prikazuje.

Rijetko se događa

U Life Dinalp Bearu tako navode da se napad medvjeda na čovjeka u usporedbi s drugim opasnostima i nezgodama koje ga mogu zadesiti izuzetno rijetko događa. A kolika je vjerojatnost da će čovjek stradati od te velike zvijeri, najbolje je opisao u svoj knjizi “Bear attacks” kanadski stručnjak za ponašanje životinja Steve Herrero koji je izračunao da, ako je vjerojatnost pogibije čovjeka od napada medvjeda 1, onda je takva vjerojatnost za smrt od napada psa 67, pčela 180, groma 374, a od drugih ljudi čak 90.000.

Usto u lovu je rizik stradavanja od drugih lovaca neusporedivo veći od rizika napada medvjeda, navode stručnjaci. Oni kažu da ponašanje medvjedice koja brani svoje mlade, kao što je to bio slučaj u Moravicama, nije povezano s ukupnom veličinom populacije, a da upravo takve situacije potiču javnost na reagiranje i predlaganje smanjenja broja medvjeda.Prema zadnjem brojenju iz 2008., u Hrvatskoj je oko tisuću medvjeda, novo brojenje upravo se provodi u sklopu projekta Life Dinalp Bear. Znanstvenici navode da su ovog ljeta zabilježena dva napada medvjedice s mladima u Italiji i u sjevernoj Albaniji te da su u oba slučaja to bile gotovo jedine reproduktivne ženke u tim sredinama.

Ove se jeseni u Hrvatskoj pak u blizini naselja viđa više medvjeda nego što je to uobičajeno, objašnjavaju znanstvenici, jer nije bilo uroda bukvice (ploda bukve) kojom se medvjedi hrane, posebno kad spremaju salo za zimu. Naselja im stoga predstavljaju alternativni izvor hrane (voće ili smeće). Slično je bilo i 2008. kada se također govorilo o “invaziji” medvjeda, no kad je sljedeće jeseni bukva ponovno urodila plodom, većina medvjeda postala je “nevidljiva” za ljude, kažu u Dinalpu.

Ne žele ubiti žrtvu

Dodaju da medvjedica s mladuncima u slučaju ugroze može početi obrambeni napad i da je to najčešće lažni napad jer se zaustavlja prije samog kontakta s čovjekom. Kad i dođe do kontakta, njezina namjera nije ubiti žrtvu, nego je samo onesposobiti da više ne predstavlja prijetnju njenim mladuncima.  

>>   Turista koji je došao gledati pomrčinu napao polarni medvjed

Komentara 9

AA
AAlien
18:06 03.11.2015.

Ako postupite po točki 5. nećete se dugo morati praviti mrtvi. U slučaju napada ako niste naoružani barem pepper sprejom možete se pomoliti Isusu, Alahu i Krišni da vas nije targetirao kao svoj slijedeći obrok. Na svu sreću naši medvjedi ne preferiraju ljudetinu jer bi napadi bili daleko češći. Medvjedi zahvaljujući svojim super osjetilima posebice mirisa, osjete ljude daleko prije nego nam uopće postane jasno da smo u blizini mede. I uredeno se okrenu na drugu stranu, jer nas vežu za nevolju.

Avatar Marko314
Marko314
08:46 04.11.2015.

Očito kalašnjikov će postati dio opreme svakog planinara

Avatar Keep_calm
Keep_calm
20:59 03.11.2015.

Niste u pravu vi koji kritizirate točku 5. Imate li kakvog iskustva s medvjedima, ili samo "mislite" da znate puno toga? Osobno znam slučaj kad je upravo takvo ponašanje kakvo se ovdje preporučuje spasilo čovjeka. Uvijek netko pametuje, a pojma nema.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije