Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potvrdio dr. Tešović

COVID-19 prouzročuje novi sindrom kod djece i mladih: Može pogoditi bilo koji organ

Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu
Foto: Josip Regović/PIXSELL
1/3
24.12.2020.
u 09:43

Multisistemni inflatorni sindrom kojeg pak prouzročuje COVID-19 prvi put je zabilježen tek prije nekoliko mjeseci i nije moguće dati prognoze ostavlja li trajne posljedice.

Iako se do sada uvriježilo mišljenje kako koronavirus puno lakše pogađa djecu i mlade, liječnici su ovog proljeća počeli primjećivati kod njih takozvani multisistemni inflamatorni sindrom koji može napasti bilo koji dio organizma. Do sada je zabilježeno desetak takvih slučajeva. 

Pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" prof. dr. Goran Tešović navodi kako taj sindrom pogađa mlađe od 19 godina. Napominje kako je zamijećeno da taj sindrom rijetko pogađa one starije od 19 godina. Najstariji pacijent u Hrvatskoj s tim sindromom ima 22 godine. 

– Sindrom o kojem govorimo imunološki je posredovan i javlja se nekoliko dana ili tjedana nakon infekcije virusom SARS-COV2. Varira od posve blage kliničke slike do teške koja može prouzročiti pad krvnog tlaka i šok. Može pogoditi bilo koji organski sustav u tijelu, pluća, bubrege, jetru, krvožilni ili središnji živčani sustav, prouzročiti probleme sa zgrušavanjem – kaže prof.dr. Tešović za 24sata, dodajući da ovaj sindrom traje nekoliko dana i može biti potencijalno smrtonosan ako se ne prepozna vrijeme.

Usprkos pojedinim razlikama, sindrom je sličan Kawasakijevu sindromu. To je pak bolest koja je karakteristična za djecu i neki od simptoma su osip, vrućica, povećanje limfnih čvorova i katkada upala srca i zglobova. Multisistemni inflatorni sindrom kojeg prouzročuje COVID-19 prvi put je zabilježen tek prije nekoliko mjeseci i nije moguće dati prognoze ostavlja li trajne posljedice. 

Sindrom se liječi imunomodulatornom terapijom (primjerice, imunoglobulinima i kortikosteroidima). Prof. dr. Tešović napominje kako oni i dalje prate pacijente koji su imali multisistemni inflamatorni sindrom te da su svi za sada dobro.

VIDEO: Plenković, Beroš i Capak o nacionalnom planu cijepljenja

Ključne riječi

Komentara 42

Avatar smokeonthewater
smokeonthewater
10:50 24.12.2020.

Ovaj opak virus može pogoditi svaki organ osim mozak kod anti_vaksera, ravno_zemljaša i ostalih bez_mozgaša.

DU
Deleted user
13:21 24.12.2020.

nego,klinci,dajte si stampajte malo manje pluseva na te vase komentare sa okusom sarme od bljuzge...vidi se iz aviona...ak vam se ne cijepi,kaj se mene tice u horizontali na Markovo Polje ili Mirosevac...u galop balavci

VE
večernjamaglica
12:49 24.12.2020.

E moji antikoronaši,i Bog stvori internet,i nickove i onda sve zločesto anonimno izadje iz vas.Eh da ste hrabri pa pod punim imenom i prezimenom napišete sve ovo,ne zbog vlasti,fućka mi se,nego zbog vaših starih,bolesnih,rizičnih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije