Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRUDSKA TROJKA Nakon raskola u Banjoj Luci, Inzko okuplja lidere

Čović i Dodik dolaze u OHR, Tihić navodno dao suglasnost

23.06.2009.
u 23:00

Sastanak prudske trojke održat će se preksutra u OHR-u u Sarajevu koji je organizirao visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, a ključna dvojba vezana je uz to hoće li se predsjednicima HDZ-a BiH Dragana Čovića i SNSD-a Milorada Dodika priključiti i bošnjački lider i čelnik SDA Sulejman Tihić.

- Dobili smo poziv za sastanak na kojem ću sudjelovati, potvrdio je za naš list predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. Čović je bio nazočan i posljednjem sastanku u Banjoj Luci u čiju su se organizaciju bili uključili i predstavnici Europske unije na kojemu je odbio sudjelovati Tihić.

- Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik bit će na sastanku prudske trojke, koji u četvrtak u Sarajevu organizira visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, potvrdila je danas glasnogovornica premijera Republike Srpske Biljana Bokić.

Iako su mediji objavili da je lider SDA Sulejman Tihić već obavijestio Inzka da neće doći na predstojeći sastanak, doznajemo da će trojka u Sarajevu biti kompletna i da Tihić dolazi razgovarati. Prema neslužbenim tvrdnjama, Tihić bi svoj dolazak mogao opravdati zahtjevima međunarodne uprave kako bi se pokazala dobra volja za nastavak pregovora koje podupire američka i europska administracija.

No, da bi došlo do susreta, bit će potrebno da sva trojica lidera iskažu iskrenu spremnost na razgovore i dogovor, a ne na izbijanje ‘aduta’ drugoj strani. Ta je poruka posebno značajna zbog procesa ustavnih promjena u zemlji. U međuvremenu do održavanja Vijeća za provedbu mira u BiH Europska unija i Sjedinjene Države očekuju da se postigne dogovor oko raspodjele državne imovine, napretka oko popisa pučanstva, kao i osiguravanju većeg novčanog iznosa za realizaciju procesa povratka u BiH. EU i SAD također pozivaju da se oko ustavnih promjena u prudski proces uključi više političkih stranaka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije