Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORUPCIJA U BRUXELLESU

CNN analizira: Uhićenja u EU parlamentu nisu nikakvo veliko iznenađenje

European Parliament vice president, Greek socialist Eva Kaili, is seen at the European Parliament in Brussels
Foto: EUROPEAN UNION 2022 - SOURCE : E
1/3
15.12.2022.
u 10:30

Tužitelji su potvrdili su prošlog tjedna kako je u tijeku ''opsežna istraga'' oko navodnih kriminalnih aktivnosti, korupcije i pranja novca unutar Europskog parlamenta, a samo dva dana nakon, u petak, Kaili i još tri osobe uhićene su

Uhićenja u Europskom parlamentu nisu veliko iznenađenje za one koji poznaju europske institucije, a posebice parlament, objavio je CNN. U svojoj podrobnoj analizi uhićenja četvero osoba, među kojima je i grčka potpredsjednica parlamenta Eva Kaili, američki je medij iz nekoliko izvora doznao kako se za takve malverzacije jako dobro već zna.

Podsjetimo, policija je krajem prošlog tjedna uhitila četvero osoba povezanih s korupcijom, točnije zbog sumnjivih plaćanja i darova koji su stizali iz Katara Europskom parlamentu. Istraga je pokazala kako je organizirana grupa ljudi pokušala ''utjecati na ekonomske i političke odluke Europskog parlamenta'' putem novca i poklona. Grkinja Kaili, koja je dotad bila jedna od 14 potpredsjednika te institucije, u međuvremenu je smijenjena, a zajedno s Katarom je zanijekala krivnju.

Tužitelji su potvrdili su prošlog tjedna kako je u tijeku ''opsežna istraga'' oko navodnih kriminalnih aktivnosti, korupcije i pranja novca unutar Europskog parlamenta, a samo dva dana nakon, u petak, Kaili i još tri osobe uhićene su.

No, CNN u svojoj analizi navodi kako to nije ništa neočekivano.

Kultura nekažnjivosti

''Parlament je godinama tolerirao kulturu nekažnjivosti'', tvrdi Nicholas Aiossa, zamjenik direktora organizacije za borbu protiv korupcije Transparency International EU.

''Nema praktički nikakvog nadzora niti posljedica za način na koji zastupnici troše svoje naknade, a toliko smo puta već vidjeli da se ta sredstva zlouporabljuju'', dodao je.

Osim toga, Aiossa tvrdi kako je to samo jedna kap u moru onoga što bi se moglo događati.

''Parlament ima jako veliku moć nad politikom koja se vodi za golemo tržište od preko 400 milijuna građana. Međutim, sami zastupnci u EU parlamentu često imaju ''nizak profil izvan briselskog mjehura'', što vjerojatno pomaže u izbjegavanju nadzora'', smatra Aiossi.

Aiossi nije jedini koji smatra kako parlament ima golemu moć. Istog mišljenja je i bivši britanski zastupnik u EU parlamentu Bill Newton Dunn.

''Kada Europski parlament objavi rezoluciju o velikom pitanju, međunarodni mediji to vrlo često uzimaju kao glas Europe. Kolektivno, glasovi zastupnika u Europskom parlamentu imaju težinu'', mišljenja je bivši europarlamentarac.

Rasprava u parlamentu

A podrška Kataru bila je vidljiva i tijekom rasprave o rezoluciji o ljudskim pravima u toj zemlji uoči Svjetskog prvenstva krajem studenog, a mađarska zastupnica Katalin Cseh kazala je za CNN da je donošenje te rezolucije bilo izuzetno otežano jer su se zastupnici iz dviju glavnih skupina opirali tome da bude prestroga.

''U retrospektivi, znajući ono što sada znamo, vrlo je alarmantno što su se moji kolege toliko protivili ovoj rezoluciji. Uznemirujuće je što se utjecaj autokrata treće strane mogao infiltrirati u naše pregovore'', tvrdi.

CNN tako navodi kako će proces reforme ''bez sumnje biti bolan i naporan'', ako je potreban, no da je jedina utjeha to što je skandal ''izbio u točno pravom trenutku da dobije maksimalnu pokrivenost''. 

>> Ravnatelj sisačke bolnice o smrti bebe: Pokušali smo reanimaciju više puta, uzrok smrti bit će poznat nakon obdukcije

Komentara 7

LO
Lolita3
11:08 15.12.2022.

Uhapsilo potpredsjednicu parlamenta EU, a EU svima soli pamet da se trebaju boriti protiv korupcije? A da krenu od sebe? Od korupcijskog i duboko nemoralnog legla zvanog Brisel?

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
11:32 15.12.2022.

EP se bavi trgovinom utjecaja, tj "lobiranjem", a EK zajedničkim nabavama velikih vrijednosti SMS porukama. Očekujem skoro uhićenje ekipe iz EK.

Avatar Cantor
Cantor
11:24 15.12.2022.

Uršulu naravno nitko ne dira....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije