Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRESUDA ECHR-a

CMS: Nakon ove presude od Plenkovića očekujemo smjenu odgovornih za smrt djevojčice Madine

Zagreb: Konferencija za medije Centra za mirovne studije i Are You Syrious? o kršenju ljudskih prava
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/14
19.11.2021.
u 10:42

Madina je poginula 21. studenog 2017. na kolosijeku željezničke pruge Šid - Tovarnik, nakon što je tijekom noći na nju naletio vlak, neposredno nakon što su njenu majku i još šestoro djece hrvatski policajci koji su ih presreli, natjerali da se vrate u Srbiju, usmjeravajući ih baterijskim lampama prema Srbiji, pokazujući im na taj način put kuda se trebaju kretati, sve do pruge gdje je djevojčicu udario vlak.

Presuda kojom je Europski sud za ljudska prava (ECHR) utvrdio da je Hrvatska prekršila odredbe Europske konvencije o ljudskim pravima prema obitelji afganistanske djevojčice Madine Hussiny, koja je poginula u naletu vlaka na granici, mogla bi imati široke implikacije po Republiku Hrvatsku.

''Od premijera Andreja Plenkovića očekujemo smjenu odgovornih za smrt male Madine - glavnog ravnatelja policije Zorana Ničena, potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića te državne tajnice u Ministarstvu Terezije Gras, a zbog zataškavanja okolnosti pogibije male Madine i zastrašivanja odvjetnika njezine obitelji i aktivista koji su pokušavali raditi u skladu sa zakonom'', kazala je Sara Kekuš iz Centra za mirovne studije na konferenciji za medije dan nakon što je Europski sud za ljudska prava (ECHR) objavio je da je istraga o smrti afganistanske djevojčice koja je poginula u naletu vlaka na hrvatskoj-srpskoj granici bila neučinkovita i odredio da Hrvatska njezinoj obitelji mora platiti 40.000 eura odštete i 16.700 eura sudskih troškova.

U prilog svojem zahtjevu za smjenu navedenih u vrhu MUP-a podsjećaju da je ECHR objavio presudu kojom potvrdio da je RH odgovorna za povredu prava na život, povredu zabrane mučenja i nečovječnog postupanja, zabranu kolektivnog protjerivanja i pravo na pojedinačni zahtjev. Madina Hussiny i njezina obitelj od najvišeg suda za ljudska prava time su priznati kao žrtve nezakonitog protjerivanja koje je za posljedicu imalo gubitak života šestogodišnje djevojčice prije gotovo točno četiri godine.

''Nijedna presuda, niti jedna novčana naknada neće ovo dijete vratiti u život, ali osjećamo barem malu zadovoljštinu u odnosu na ono što smo obećali obitelji male Madine u nadi da se ovo više nikada neće dogoditi'', kazala je Tajana Tadić iz Are You Syrious.

 Odluka  je donesena u postupku u kojem obitelj Hussiny zastupa odvjetnica Sanja Bezbradica Jelavić u suradnji s CMS-om, a ona je odmah nakon objave presude za Dnevnik.hr istaknula: ''Ovo je satisfakcija nakon velike tragedije i teških povreda ljudskih prava obitelji Hussiny. Ovime je potvrđeno da su trpjeli nepravdu i smatraju da će presuda imati značaja za prava osoba i pogotovo djece koja se nađu u sličnoj situaciji. Nadam se da će Hrvatska evaluirati svoje postupanje i postupiti u skladu s jasnim stavom Europskog suda da još nije zastupila zastara za kazneni progon odgovornih''.

''Očekujem da će tijela RH evaluirati svoj rad na predmetu i utvrditi pogreške koje su se dogodile, a nisu se trebale dogoditi i pokrenuti utvrđivanje odgovornosti. Očekujem od ljudi koji rade u sustavu države i koji su prvi pozvani da primjenjuju zakon da doista i postupaju u skladu sa zakonom i da nema arbitrarnosti u primjeni'', kazala je Jelavić.

19.11.2021., Zagreb - Konferencija za medije Centra za mirovne studije i Are You Syrious? povodom presude Europskog suda za ljudska prava koja potvrdjuje kako je Hrvatska grubo prekrsila niz ljudskih prava obitelji Madine Hussiny. Na konferenciji za medije govorile su Antonia Pindulic i Sara Kekus iz Centra za mirovne studije te Tajana Tadic iz udruge Are You Syrious?
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Sud je, naime, utvrdio da je istraga smrti šestogodišnje djevojčice bila neučinkovita, da su djeca podnositelja tijekom zadržavanja trpjela loš tretman i da se odluke oko zadržavanja podnositelja nisu temeljito rješavale. Sud je također naveo da su neki podnositelji zahtjeva kolektivno protjerani iz Hrvatske, a da je država ometala učinkovito ostvarivanje prava podnositelja na individualan zahtjev, ograničavajući, između ostalog, pristup odvjetniku.

Podsjetimo, Madina je poginula 21. studenog 2017. na kolosijeku željezničke pruge Šid - Tovarnik, nakon što je tijekom noći na nju naletio vlak, neposredno nakon što su njenu majku i još šestoro djece hrvatski policajci koji su ih presreli, natjerali da se vrate u Srbiju, usmjeravajući ih baterijskim lampama prema Srbiji, pokazujući im na taj način put kuda se trebaju kretati, sve do pruge gdje je djevojčicu udario vlak.

Prema tvrdnjama svjedoka, obitelj je s grupom migranata prešla granicu dvije zemlje, ali su ih potom pronašli hrvatski policajci koji su, umjesto da ih odvedu u policijsku stanicu gdje bi zatražili azil kao što su izrazili namjeru, natjerali da odu do pruge i pokazali im da se vrate u pravcu Srbije.

Komentara 23

Avatar nevjerni_vjernik
nevjerni_vjernik
10:56 19.11.2021.

Račun poslati tebi i ovom saši novaku 58

DA
Danijel
10:57 19.11.2021.

Događa se svašta, ali tvrditi da se na granicama vrši sustavni pokolj migranata, plačljivim glasom i izgledom? Cure drage, da je to istina i stvarno lako dokazivao onda bi kazna bila veća od 40 tisuća eura.

DU
Deleted user
10:56 19.11.2021.

pa ko vam samo daje medijsku pozornost, tako mlade a tako naivne

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije