Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nema sukoba interesa

Članovi nadzornih odbora birat će se javnim natječajem

sabor
PIXELL
12.07.2010.
u 13:15

U slučaju promjene vlasti, svi članovi nadzornih odbora bit će dužni svoj mandat staviti na raspolaganje.

Svi dužnosnici više neće moći biti članovi nadzornih odbora već će se takvi članovi birati po prethodno provedenom javnom natječaju. Glavna je to odredba novog Zakona o sprječavanju sukoba interesa koji su danas podržali svi klubovi zastupnika u Saboru, a koja će se primjenjivati i na članove državne komisije za kontrolu postupka javne nabave. Isto je tako zakonom uređeno da se svi podaci koje dužnosnik predoči povjerenstvu mogu objaviti bez dozvole dužnosnika, a u slučaju promjene vlasti, svi članovi nadzornih odbora bit će dužni svoj mandat staviti na raspolaganje.

- Prijedlogom zakona proširuje se i krug sankcija koje može izreći povjerenstvo. Jedna od sankcija može biti i izricanje prijedloga za razrješenje od javne dužnosti. Predviđaju se i mogućnosti izricanja sankcije dužnosnicima koji povjerenstvu ne podnesu izvješće o imovinskom stanju na početku mandata - poručio je ministar uprave Davorin Mlakar. I iako su SDP-ovci podržali zakon, Josip Leko nazvao ga je prerepresivnim jer je na povjerenstvu da nadzire, a ne da kažnjava pogotovo iz razloga što, kako kaže, sukob interesa nije uvijek kazneno djelo. Dapače, najčešće, smatra Leko i nije kazneno djelo. 

- Povjerenstvo bi trebalo biti oči i uši demokratske hrvatske javnosti prateći obavljaju li političari svoju dužnost u javnom ili privatnom interesu. Za takvu ocjenu potrebno je imati ljude koji imaju osjećaj pravednosti i moralnosti u politici, a ne ljude koji su spremni izricati mjere i sankcije - poručio je Leko. Na to je reagirao HDZ-ov Krunoslav Markovinović istaknuvši da podupire veće represivne ovlasti povjerenstva s obzirom na to da sukoba interesa ima sve više. Svoju tezu potkrijepio je slučajem iz Koprivnice čiji je gradonačelnik, kaže, zaposlio kćer županijske državne odvjetnice koja je protiv njega vodila istragu. 

- I tko ispadne kriv na kraju? Ministar policije koji reagira. Pa tko će drugi reagirati nego ministar policije? Zar ćemo šutjeti svi skupa, a korupcija se širi - pita se Markovinović kojem je sumnjivo i da je predsjednik Nacionalnog vijeća za borbu protiv korupcije Željko Jovanović ujedno i zamjenik gradonačelnika Rijeke.

- On na velika usta brani sve nas od korupcije, a gradska tvrtka Rijeka Šport svaku investiciju utrostručava. A je li u pitanju sukob interesa kada predsjednik Odbora za medije dva mjeseca provodi s Radom Šerbedžijom na moru, a ne saziva odbor. Koju korist ima? Neku, zasigurno. Inače bi bio ovdje i svoju dužnost uredno obnašao - poručio je Markovinović.

SDP-ov Šime Lučin nije mu ostao dužan.

- Gospodine Markovinoviću, pročitajte Zakon o državnom odvjetništvu pa ćete vidjeti da je neprihvatljivo da policija komentira odluke DORH-a - istaknuo je Lučin. S njim se složila i njegova stranačka kolegica Željka Antunović istaknuvši kako bi se s obzirom na kriterije kojima su se vodili MUP i HDZ može tumačiti da je svaki gradonačelnik u sukobu interesa kada je zaposlen bilo koji njegov sugrađanin koji odlučuje o njegovoj mogućoj odgovornosti.

Komentara 3

FR
Fredy21
06:17 13.07.2010.

svrha nadzornih odbora.pa jučer smo čuli da neki ne neznaju u koliko su nadzornih odbora,a materijale za sjednice ili sl. ne dirnu.ništa drugo nego skidanje odgovornosti vlade,a javnim natječajem znamo kako se zapošljava,a komisija za odabir kandidata -sama će donositi odluke-ha,ha,ha

BO
bomba
15:13 12.07.2010.

Ja sam mislio da u vladi i saboru sjede glave koje nisu samo sijede već i imaju nešto u njoj. Javni natječaj bi mogao skinuti odgovornost sa vladajučih struktura na kolektivnu odgovornost iako znamo da će opet biti izabran onaj kojeg su oni zamislili. Tko je na vlasti taj je praktično i poslodavac koji odabire tko će i što raditi. Ti radnici su odgovorni poslodavcu tj vladi i odgovornost vladajućih struktura je velika jer su postavili svog čovjeka koji nije znao ili nije mogao napraviti dobar posao. Za takve kriva je vlada jer zapošljava nesposobne i treba da snosi posljedice. Javni natječaj je samo skidanje odgovornosti sa vlade na šire mase, a u konačnici isto nam se piše.

FE
Felicijen
15:38 12.07.2010.

Takvi javni natječaji samo će dati legalitet onima koje bi ionako izabrali da štite njihove interese...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije