Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pink Panther

Član razbojničke skupine preživio i peti atentat u Beogradu. Jedan od atentatora bio je i Nasmijani ubojica

21.10.2020.
u 16:26

Aleksandar Šarac (35), pripadnik je planetarno poznate skupine lopova koju Interpol zove Pink Pantherima, a u Srbiji za njega kažu da ima devet života.

Pucali su na njega 2011. dok je sjedio na terasi nekog kafića. Podmetnuli su mu bombu pod automobil. Jednom su mu bombu bacili i u dvorište. Bio je meta i Csabe Dera, poznatog kao Nasmijani ubojica, koji je u siječnju 2019. u Beogradu umjesto njega ubio njegova šogora. A napadnut je i prošli vikend u Beogradu, kada mu je u podzemnoj garaži jednog trgovačkog centra prišao napadač koji mu je ispalio dva hica u glavu.

On je Aleksandar Šarac (35), pripadnik je planetarno poznate skupine lopova koju Interpol zove Pink Pantherima, a u Srbiji za njega kažu da ima devet života. I očito ih sve nije potrošio jer napad na njega ni ovaj put nije uspio. Preživio je i zadnji napad, no u teškom je stanju, nalazi se u induciranoj komi u jednoj od beogradskih bolnica. I dok se tamošnji liječnici bore za njegov život, nakon napada na njega koji se dogodio u subotu poslijepodne, srbijanska policija organizirala je operativnu akciju kodnog imena Vihor. Love onog tko ga je napao, a srbijanski i mediji kao mogući motiv napada na Šarca navode prijetnje koje je dobio od druge kriminalne skupine. I to vrlo javno jer je prema pisanju tamošnjih medija nedavno na Instagramu ispod fotografije njega i njegove supruge ostavljena poruka koja se iščitava kao ozbiljna prijetnja.

“Imate zaštićene i nezaštićene svjedoke – suradnike. Predstavljamo vam jednog običnog cinkaroša, tj. nezaštićenog – Aleksandra Šarca! Počeo je s cinkarenjem davne 2011., kada je na 200 grama jedne supstance nađen njegov DNK, ali, naravno, netko drugi je odgovarao za to”, stoji, između ostalog, u objavi ispod Šarčeve fotografije.

Odala ih je jedna riječ

Navedeno je i da je Šarac “tijekom boravka u zatvoru bio blizak s nekim čuvarima te da je ‘namještao’ ljude”. Osim te objave, bilo ih je još nekoliko pa je tako objavljen i post na Instagramu u kojem se navodi:

“Tužan je cinkaroški život ovog nesretnika kao i njegovih suradnika. U narednom periodu više ćemo se pozabaviti ovim ‘pjevačem’.”

Srbijanska policija, pišu tamošnji mediji, istragu vodi u nekoliko smjerova pa se tako, osim ovih prijetećih objava, istražuje i je li ubojstvo naručeno iz navijačkih krugova jer je Šarac navijač Partizana. Navijačka scena u Srbiji vrlo je polarizirana, a vatreni obračuni i ubojstva u mafijaškom stilu nisu rijetka pojava.

Nadalje, Šarac je višestruko prijavljivana i osuđivana osoba, a u posljednje vrijeme navodno se bavio i trgovinom drogom. No najpoznatiji je ipak po tome što je bio član Pink Panthera. To je skupina lopova koja se profilirala za pljačke draguljarnica diljem svijeta, a njezini pripadnici dolaze iz zemalja bivše Jugoslavije, mahom Srbije i Crne Gore, no među njima ima ljudi porijeklom iz Hrvatske i BiH. Neki od članova Pink Panthera imaju vojno iskustvo jer su sudjelovali u ratovima koji su se vodili na području zemalja bivše Jugoslavije. Interpol i svjetske policije smatraju da grupa broji između 200 i 300 članova, a svjetsku “slavu” stekli su spektakularnim pljačkama draguljarnica od Tokija preko Dubaija pa sve do New Yorka. Iako ih neki kriminalisti čak smatraju i nekom vrstom umjetnika jer im upadi u draguljarnice u prosjeku traju nekoliko minuta, smatra se da su do sada ukrali nakit vrijedan oko 500 milijuna dolara. Za Interpol i svjetske policije postali su takav problem da je 2012. u Švicarskoj održana trodnevna međunarodna policijska konferencija na kojoj se razgovaralo samo o tome kako spriječiti njihove “pohode”.

Drugs And Ammunition Found In Netherlands A special unit of the police has been guarding a business premises on an industrial estate in Utrecht since last night. There, drugs and ammunition were found. The police went to the building because of a report of a suspicious situation. The site completely closed and there are heavily armed agents. The police can not yet report how many drugs and ammunition have been found. Agents do research in the building. No people have been arrested yet. Drugs and ammunition found in business premises Utrecht. Netherlands on February 4, 2019. Photo by Robin Utrecht/ABACAPRESS.COM Utrecht Robin/ABACAPRESS.COM /PIXSELL
Foto: Utrecht Robin/ABACA/PIXSELL

Neki od Pink Panthera su svojevremeno uhićeni i u Zagrebu, gdje su planirali oružani prepad na blindirano vozilo za transport novca, no napad je spriječen jer ih je naša policija prisluškivala uz pomoć “bube” koja je bila ubačena u pametni televizor u stanu u kojem su boravili.

Što se tiče Šarca, sumnja se da je on kao pripadnik Pink Panthera 2016. opljačkao jednu draguljarnicu u Milanu. Kao i sve druge akcije Pink Panthera, i taj je napad snimila nadzorna kamera. Šarac je u draguljarnicu prvo ušao kao pristojno odjeven i uglađen kupac koji se raspituje za nakit. Pred vratima draguljarnice stajao je njegov kompanjon, a kada je prodavačica krenula prema prostoriji u kojoj je nakit, Šarac je krenuo za njom, uhvatio je za vrat i oborio na pod. Zatim joj je vezao usta, a u draguljarnicu je ušao njegov kompanjon. Stavili su rukavice i u torbe strpali nekoliko stotina tisuća eura vrijedan nakit. Sve je to trajalo tek koju minutu, no kako je jedan od njih dvojice kazao: “Čekaj”, to je bilo dovoljno za njihovu kasniju identifikaciju. Uhićeni su 2017., Šarac je iz zatvora izašao 2018., a u siječnju 2019. već se našao na meti Nasmijanog ubojice.

Csaba Der, čija su specijalnost naručena i plaćena ubojstva, pred Šarčevom kućom zabunom je ubio Šarčeva šogora Nebojšu Markovića, nakon čega je pobjegao pješice. Uopće se nije skrivao od nadzornih kamera, što mu je inače i jedan od zaštitnih znakova. Koji mjesec kasnije u međunarodnoj policijskoj akciji uhićen je u hotelu Amadeus u Pragu, u koji se prijavio 20-ak dana prije uhićenja. Kada je uhićen, kod sebe je imao krivotvorene dokumente, oružje te vlasulje pa se sumnjalo da se pripremao za novi zločin. Za njegovo izručenje bile su zainteresirane Nizozemska, Srbija i Mađarska, kojoj je na koncu i izručen te mu se tamo trenutačno sudi jer je 2018. ubio Lászla V. u Budimpešti.

U Amsterdamu je u jednom talijanskom restoranu u ljeto 2018. ubio Hrvata Ivana Serdarušića. Ubio ga je hicima iz pištolja pred šokiranim gostima restorana. Njegovu stolu prišao je prerušen te je hladnokrvno pucao u njega. Serdarušić je uz hrvatsko imao i nizozemsko državljanstvo, u Nizozemskoj je živio 30 godina predstavljajući se kao poslovni čovjek. No nizozemsko tužiteljstvo je tijekom istrage njegove likvidacije smatralo da bi ona mogla biti povezana s međunarodnom trgovinom kokainom, konkretnije s operacijom Nana.

Žrtvu natjerao da klekne

U toj je akciji palo 100 kilograma kokaina, za što je kasnije na riječkom Županijskom sudu osuđen Stjepan Prnjat, za kojeg je USKOK smatrao da je organizirao krijumčarenje velikih količina kokaina iz Južne Amerike u Europu. Nakon Serdarušićeve likvidacije, nizozemska policija objavila je fotografije Csabe Dera i videosnimku likvidacije. Za informacije o njegovu kretanju ponudili su i nagradu od 20.000 eura. Nakon što je izručen Mađarskoj, tamo je protiv njega podignuta optužnica zbog ubojstva Lászla V., kojeg je natjerao da klekne prije no što mu je pucao u glavu, ali i zbog likvidacije Serdarušića. Mađarsko tužiteljstvo za Nasmijanog ubojicu traži kaznu doživotnog zatvora bez mogućnosti uvjetnog otpusta, a zbog ubojstva Markovića protiv njega bi se u Srbiji trebao voditi zaseban postupak. Ubojstva je, prema pisanju mađarskih medija, priznao te je navodno kazao:

“Mogao sam birati. Ili ubiti ili biti ubijen.”

Csaba Der je kriminalnu karijeru započeo likvidacijom Branislava Jelačića, kojeg je ubio u svibnju 2004. Zbog toga je iza rešetaka proveo malo manje od 13 godina. Sudjelovao je i u ranjavanju Nebojše Stojkovića, u kojega je, prema podacima španjolske policije, pucao 28. kolovoza 2017. u Barceloni. Prišao mu je te mu je četiri puta pucao u glavu i prsa, nakon čega mu je odsjekao i prst u znak opomene.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije