Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjetski tjedan cijepljenja

'Cjepiva kroz život mogu zaštititi svakog pojedinca od više od 20 opasnih zaraznih bolesti'

Zagreb: Velike gužve za cijepljenje na godišnjicu početka cijepljenja u RH
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
24.04.2022.
u 12:38

Prije deset godina SZO je pokrenula globalnu inicijativu Svjetskog tjedna cijepljenja koji se obilježava posljednji tjedan travnja, a ovogodišnji moto glasi „Dug život za sve”.

Cijepljenje je jedna od najučinkovitijih zdravstvenih intervencija našeg vremena te pravovremenim i dostupnim cijepljenjem godišnje se u svijetu sačuva čak do pet milijuna ljudskih života. Milijuni spriječenih smrti, samo su jedan u nizu važnih podataka kojim će Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), redovito godišnje svijet podsjećati na neupitnu potrebu cijepljenja kao preventivne metode, priopćila je Inovativna farmaceutska inicijativa

Prije deset godina SZO je pokrenula globalnu inicijativu Svjetskog tjedna cijepljenja koji se obilježava posljednji tjedan travnja, a ovogodišnji moto glasi „Dug život za sve”. Poduprijeti što šire programe cijepljenja, povećati pokrivenost kroz jednak pristup i iskoristiti puni potencijal istraživanja i inovacija cjepiva, znači zdraviju budućnost i sigurniji život ljudi.

Ovogodišnjom porukom SZO podsjeća na cilj zdravog dužeg života ljudi bez ikakvih diskriminirajućih faktora što bi morala biti ambicija cijelog čovječanstva. Mnoge su nekoć smrtonosne bolesti eliminirane ili eradicirane upravo zahvaljujući cijepljenju.

Svjetska zdravstvena organizacija poručuje da cjepiva kroz život mogu zaštititi svakog pojedinca od više od 20 opasnih zaraznih bolesti. Također, od ključne su važnosti i u borbi protiv antimikrobne rezistencije (AMR) jer sprečavanjem bolesti i smanjenjem potražnje za antibioticima čuva se njihova učinkovitost.

Globalni izazovi

Kao što je cijeli svijet svjedočio kroz pandemiju COVID-19 upravo su cjepiva ključan saveznik u borbi protiv bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem. Aktualna pandemija pokazala je koliko poguban za cijeli svijet može biti jedan virus.

Od uvođenja cijepljenja protiv pandemijskog virusa samo u europskoj regiji SZO-a spašeno je gotovo pola milijuna života osoba u dobi od 60 i više godina.

Izuzev poznatih mjerljivih posljedica pandemija je utjecala i na dostupnost cijepljenja protiv drugih zaraznih bolesti što je novi globalni izazov.

Globalna pokrivenost cijepljenjem u 2020. godini, prema procjeni SZO, pala je na 83 posto. U istoj godini čak je 23 milijuna djece na svijetu ostalo uskraćeno za elementarna cjepiva što je najviši broj od 2009. godine.

Zbog rata u Ukrajini su, upozoravaju, otežani ili prekinuti programi cijepljenja, a milijunima izbjeglih nužno je osigurati dostupnu zdravstvenu skrb pa tako i cijepljenje. Sve navedeno čini važnost općeg pristupa cjepivima jasnijom no ikad.

Utjecaj cijepljenja na gospodarstvo

Istraživanja pokazuju da ulaganje u cijepljenje jednog stanovnika Europe protiv 17 bolesti kroz život iznosi do najviše 3500 eura ukupno što je iznos višestruko niži od drugih sekundarnih preventivnih intervencija.

Cijepljenje protiv gripe godišnje, pokazuju podaci europskih istraživanja, može uštedjeti do 332 milijuna eura samo u Europi uslijed oslobađanja bolničkih kreveta i smanjenja posjeta oboljelih zdravstvenim radnicima.

Gotovo 80 posto europskih vlada u programe imunizacije ulaže manje od 0,5 posto svojih zdravstvenih proračuna, pokazao je znanstveni rad na temu ulaganja u cijepljenje u 28 europskih država. Osim spašavanja života cjepiva su i ekonomski učinkovit alat koji štedi zdravstvene sustave i čuva njihove potencijale.

Kao radna skupina, pri Inovativnoj farmaceutskoj inicijativi (iF!), koja okuplja predstavnike nekih od najvećih proizvođača cjepiva na svijetu, koja su proteklih desetljeća svojim otkrićima promijenile te spriječile tijek mnogih bolesti, apeliramo na važnost dostupnosti cijepljenja.

Rijetko je kada kao danas bilo iznimno važno educirati, kroz jasne znanstvene dokaze, koliko su cjepiva i cijepljenje važna za javno zdravlje.

Komentara 2

V0
Vlaskoulicanec3.0
21:36 24.04.2022.

U tih 20 definitivno nije Corona!!!

DU
Deleted user
16:13 24.04.2022.

Primjer prije nekoliko godina sam fauci je izjavio naj bolji je prirodni imunitet dokazano je da osobe sa slabim imunitetom i starosna dob ne mogu prilikom cjepljenja razviti dovoljno imuniteta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije