Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
petrinja

Civilna zaštita i Hrvatske vode ne očekuju veće probleme zbog vodostaja u SMŽ

Petrinja: Obilazak radova na sanaciji nasipa oštećenih u potresu
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/6
19.09.2022.
u 13:01

"Drago mi je što sam čuo da je sve spremno i da bi ovaj val koji ne bi trebao biti u onoj najvišoj razini kao što je bio u Karlovcu, mogao mirno prijeći preko ovog područja i otići prema Savi. Dobro je što je rijeka Sava niska i može primiti Kupu koja je brza i koja brzo protječe i brzo ulazi u nju“, rekao je danas Damir Trut, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite.

Hrvatske vode i Civilna zaštita ne očekuju veće probleme na sisačkom i petrinjskom području zbog vodnog vala koji se premješta ovamo s karlovačkog područja.

"Sve ono što su Hrvatske vode trebale napraviti, napravili su jučer i danas prate situaciju. Po svemu ovome bi trebalo sve ostati na razini aktivnosti Hrvatskih voda. U razgovoru s gradonačelnicom i dožupanom i s ovdje prisutnima kolegama iz vatrogastva, rečeno mi je da su sve snage pripremljene ako bi se negdje nešto zakompliciralo. Drago mi je što sam čuo da je sve spremno i da bi ovaj val koji ne bi trebao biti u onoj najvišoj razini kao što je bio u Karlovcu, mogao mirno prijeći preko ovog područja i otići prema Savi. Dobro je što je rijeka Sava niska i može primiti Kupu koja je brza i koja brzo protječe i brzo ulazi u nju“, rekao je danas Damir Trut, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Republike na tiskovnoj konferenciji u Brestu, na petrinjskom području.

Hrvatske su vode tu i na još nekoliko najnižih točaka kupskog nasipa na petrinjskom području te savskog nasipa na sisačkom području tijekom proteklih nekoliko dana napravili oko 600 metara privremenih nasipa od boks barijera kako bi zaštitili područje od eventualnog izlijevanja rijeke Kupe i Save.
 
"Mi smo se pripremali na prvu prognozu koja je bila za Kupu Farkašić-890, trenutačno je prognoza vodostaja danas u popodnevnim satima 840, to može biti nešto malo više. Očekujemo vrh vodnog vala na području Petrinje negdje tijekom kasnih popodnevnih i noćnih sati. S obzirom na vodostaj sada, možemo očekivati porast vodostaja još do maksimalnih 30-ak centimetara“, kazala je Tatjana Kardaš iz Hrvatskih voda, voditeljica Vodnogospodarske ispostave za mali sliv Banovinu,

Potvrdili su kako neće biti ugroze stanovnika bez obzira na velike količine padalina, koje su bile i do 150 litara po četvornom metru.

Gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes osvrnula se na otklanjanje problema u kontejnerskom naselju na Sajmištu gdje su zbrinute osobe koje su u potresu stale bez svojih domova. Nekoliko je stambenih kontejnera prokišnjavalo, a ona je dodala kako je to sada sanirano. Petrinjski vatrogasci rekli su kako su u proteklih nekoliko dana, zbog bujičnih i oborinskih voda, imali 54 intervencije, zbog prokišnjavanja krovova, ulaska vode u podrume i kuće, itd. Još 50-ak intervencija bilo ja na ostalom području Sisačko-moslavačke županije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije