Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAVOR BERNARDIĆ

'Civiliziranoj Europi šaljemo stav da smo zemlja koja često po raznim osnovama diskriminira'

Bernardić o zlouporabi pozdrava Za dom spremni i udomiteljstvu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/8
30.11.2018.
u 13:53

U jučerašnjoj raspravi o zakonu, dodao je, moglo se vidjeti da su, osim HDZ-a, diskriminirajuće stavove imali i Most i Živi zid, koji je, kritizira Bernardić, po tko zna koji put izbjegao javno izreći stav o bitnim pitanjima u Hrvatskoj.

Zakon o udomiteljstvu očita je diskriminacija prema spolnoj orijentaciji i smatramo da će takvo zakonsko rješenje pasti na Ustavnom sudu, a ako ne tamo, onda na Europskom sudu za ljudska prava, ocijenio je danas predsjednik SDP-a Davor Bernardić. Zato će i SDP taj zakon poslati na ocjenu ustavnosti, ali i predložiti svoje zakone kako bi se zaustavila diskriminacija.

U jučerašnjoj raspravi o zakonu, dodao je, moglo se vidjeti da su, osim HDZ-a, diskriminirajuće stavove imali i Most i Živi zid, koji je, kritizira Bernardić, po tko zna koji put izbjegao javno izreći stav o bitnim pitanjima u Hrvatskoj.

- Civiliziranoj Europi šaljemo stav da smo zemlja koja često po raznim osnovama diskriminira, što je samo nastavak loše politike ove Vlade po pitanju ljudskih prava i osobnih sloboda – kaže Bernardić. Njegova stranačka kolegica Marija Alfirev dodaje kako taj zakon dokazuje kako ovoj Vladi "nisu sveta ni djeca ni stariji ni siromašni, a kamoli ljudska prava osoba drugačije seksualne orijentacije, a najmanje prava djece na ljubav i sigurnost u obitelji".

Bernardić o zlouporabi pozdrava Za dom spremni i udomiteljstvu
1/8

- Ovim Zakonom se oduzima pravo i na srodničko udomljavanje, a veliki apsurd je i da samac homoseksualac može biti udomitelj, ali homoseksualac u životnom partnerstvu ne može. Zakon mora omogućiti svima jednake šanse za sve ljude, a kada ova Vlada eklatantno krši ljudska prava ipak će završnu riječ morati imati Europski sud za ljudska prava – komentira Alfirev.

Što se tiče Vladine odluke o povećanju minimalne plaće, nakon što je Vlada još u ožujku odbila sličan prijedlog SDP-a, Bernardić kaže kako Plenković pere savjest jer su poreznom reformom povećali plaće samo za 15 tisuća najbogatijih i sebi.

- Zato su kao malu kompenzacijsku mjeru donijeli odluku o minimalnom povećanju minimalne plaće. SDP smatra da minimalna plaća ne može biti manja od četiri tisuće kuna. Vladino povećanje su mrvice mrvica sa stola – tvrdi Bernardić.

Šef SDP-a osvrnuo se i na sinoćnju raspravu o interpelaciji o ustaškom pozdravu "Za dom spremni" koju je SDP prije godinu i pol dana uputio u proceduru.

- Sinoć je bilo tragično gledati neke saborske zastupnike kako im je sasvim normalno da se taj pozdrav koristi u javnom prostoru. Danas je jasno da HDZ ne želi priznati činjenicu da su pod tim ustaškim režimom ubijani drugi i drugačiji. Neki su se zastupnici u raspravi svojski trudili obraniti ustaški poklič. Plenkovićeva Vlada propustila je priliku zatvoriti ovaj dio hrvatske povijesti dozvoljavanjem povremenog korištenja pozdrava "Za dom spremni". Od stranke Plenkovićevog povjerenstva upotreba ustaškog pokliča je odobrena, a pozdrav "Za dom spremni" legaliziran. Time se u društvu stvaraju još veće podjele i prostor za razne oblike diskriminacije i netoleranciju. Ustaški režim pobio je više Hrvata nego što ih je poginulo u Domovinskom ratu – rekao je Bernardić na konferenciji za medije u Saboru. Pitanje je, nastavlja šef SDP-a, "kakav je osjećaj zastupnicima srpskog naroda Miloradu Pupovcu i romskog naroda Veljku Kajtaziju, koji su uz Židove najviše izgubili u Drugom svjetskom ratu, biti dio vladajućih koji podržavaju povremenu upotrebu ustaškog pozdrava "Za dom spremni".

Predrag Matić dodaje kako znakovima HOS-a "treba reći dosta".

- Vlada i predsjednica brendiraju fašizam, a trebala bi se uključiti i Turistička zajednica pod sloganom "fašizam free". Svi ovi jadnici po Njemačkoj, Austriji, Mađarskoj koji dobivaju po nekoliko tisuća ura kazne zbog veličanja fašizma, izvolite, dođite u Hrvatsku, ovdje je ozakonjeno i možete raditi što hoćete. Dijelim stav generala Ante Gotovine da rat je završen, da se trebamo okrenuti budućnosti.
Što se tiče jučerašnjeg priopćenja predsjednice o aferi SMS, Bernardić nastavlja da ga ne zanimaju nikakva predsjedničina priopćenja u kojim govori o državnom udaru, nego ga zanima da institucije koje trebaju štititi građane od kriminala i korupcije rade svoj posao za njihovo dobro. Očekuje od DORH-a da rasplete brojne afere u koje je upleten vrh HDZ-a.

- Afera SMS i ostale jedan su od razloga zbog kojih građana napuštaju našu zemlju – vjeruje Bernardić.

Komentirajući pad proračuna primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine, Bernardić kaže kako je „očito na sceni pokušaj da se raznim načinima na svim razinama pokuša srušiti SDP-ova vlast“.

- To sad više nije slučajno, to je indikativno, ciljano i namjerno – rekao je Bernardić.

Ključne riječi

Komentara 14

ST
stefj
13:58 30.11.2018.

Najbitnije pitanje u Hrvatskoj je da li homoseksualci smiju udomiti djecu ili ne? Zar stvarno Bero nema ništa pametnije za izjaviti?... Nevjerojatno, svoju predizbornu taktiku temelje na homoseksualcima i fašizmu? Stvarno nije čudno što smo na dnu EU-a...

Avatar nisam_robot
nisam_robot
14:19 30.11.2018.

Stazicev (SDPov) poziv na klanje svih Hrvata antijugovica nije diskriminirajuci.

SO
Somelier
14:38 30.11.2018.

Htio bih skrenuti pažnju SDP-u kojima su usta puna demokracije da demokracija znači slobodna vladavina naroda a ne manjina. Manjine se tu uključuju i nitko ih ne dira. Meni osobno ne smetaju osobe druge sexualne orijentacije ali mi smeta nametanje tih manjina nad večinom. Ispada da je homosexualac više vrijedan od mene obiteljskoga čovijeka. Ja znam da jadni Bernardić i drug Peđa moraju misliti tako zbog promocije jer trenutno imaju manje postotaka od najslabijega likera. Muči ih pozdrav Za Dom Spremni. Tim poklićem oslobađana je Hrvatska devedesetih godina i nema nikakove veze sa NDH. Međutim Titovi pioniri forsiraju tu temu o ZDS i Ustašama kao da su se Ustaše za Hrvatsku borile 90 - 95 godine plus podunavlje. Mekeču oko Jasenovca skupa sa srbima i onim tipom Kajtazijem. Koju vjerodostojnost ima Kajtazijeva izjava u Jasenovcu. "Ovdje je pobijeno više Roma nego što ih je bilo". Naučnici su otkrili da je svijet mnogo stariji nego što se mislilo. Zar nije moguće da se sjednu zajedno lijevi, srednji i desni povjesničari pa otvore arhive iz drugoga svjetskoga rata, NDH i Jasenovca i konačno dođu do istine. Nova istraživanja pokazuju da ne da nije 700 tisuća pobijeno u Jasenovcu već nije niti 83 tisuće kako pišu Goldsteini i komunistički tzv povjesničari. Ako su komunisti žrtve Jasenovca mogli revidirati sa 700 tisuća na 83 tisuće zašto se onda ne bi mogle provjeriti tih 83 tisuća. Pogotovo što se mnoga imena ponavljaju, neki niti nemaju imena, neki su i koju tisuču godina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije