Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUMMIT eu

Čitava Europska unija postaje jedna energetska mreža

EU
Reuters/Pixsell
Autor
Stojan de Prato
04.02.2011.
u 16:28

Unutarnje energetsko tržište Europske unije treba dovršiti do 2014. godine kako bi struja i plin neometano tekli među zemljama članicama EU

Unutarnje energetsko tržište Europske unije treba dovršiti do 2014. godine kako bi struja i plin neometano tekli među zemljama članicama EU. Odlučili su to u petak šefovi država ili vlada EU 27, okupljeni na izvanrednome sastanku Europskoga vijeća u Bruxellesu. Do tada nacionalni energetski regulatori i operateri prijenosnih sustava moraju uskladiti mrežne kodove i tehničke standarde koji će to omogućiti. Za punjače električnih automobila standardi se moraju uskladiti već sredinom ove, a za pametne mreže i mjerače potrošnje do kraja 2012.

No, da bi zajedničko tržište, koje bi trebalo povećati sigurnost opskrbe, a time i omogućiti veću konkurentnost europskoga gospodarstva, posve zaživjelo, manjka još niz međuspojeva na energetskim mrežama, posebice između starih i novih država članica, dok su baltičke zemlje još u energetskoj izolaciji. Te međuspojeve izgradit će se do 2015. godine, zaključilo je Europsko vijeće.

Druga je važna tema trebalo biti poboljšanje inovacijske politike EU, također s ciljem povećanja konkurentnosti. No, potisnula su je zbivanja u Egiptu te francusko-njemački prijedlog za jačanje gospodarskoga upravljanja u Uniji. On uključuje usklađivanje poreznoga sustava, posebice korporacijskih poreza, podizanje dobi za odlazak u mirovinu na 67 godina – što vjerojatno neće proći, ali će se iskoristiti za cjenkanje – te ukidanje indeksiranja plaća u zemljama gdje ono postoji. O tome bi se odluke trebale donijeti na posebnome summitu eurozone prije redovitoga ožujskoga sastanka na vrhu EU 27. 

Ključne riječi

Komentara 8

SC
Scanius
16:57 04.02.2011.

Pa Njemačka i Francuska naravno a sjedište regulatora če biti u Ljubljani.

OB
-obrisani-
19:08 04.02.2011.

I šta je pjesnik htio reći ?

UK
Ugo Kajvez
16:54 04.02.2011.

A tko će držati šapu na glavnom ventilu ? ..................

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije